U sklopu akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“ očišćene plaže na Pećinama

Prvi dio akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“ održao se na plaži Pajol u subotu 19. listopada

Danas je na riječkoj plaži Sablićevo održan nastavak dvodnevne ekološke akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“, u kojoj je sudjelovalo više od 100 osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz Osnovne i Srednje waldorfske škole te Osnovne škole Pećine. Ujedinjeni u zajedničkom cilju, mladi volonteri prikupili su više od 400 kilograma otpada, najviše plastike, sitnog stakla od boca i opušaka.

Akciju je otvorio gradonačelnik Rijeke Marko Filipović koji je je pohvalio entuzijazam i angažman mladih volontera, naglasivši važnost njihovog doprinosa u očuvanju okoliša te istaknuo kako je edukacija kroz ovakve praktične aktivnosti ključna za razvoj ekološke svijesti. Inače, upravo inicijativom gradonačelnika Filipovića, koji je član mreže „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“, „EUBeachCleanup“ inicijativa je i dovedena u Rijeku, a organizaciju i koordinaciju akcije preuzeo je EUROPE DIRECT Rijeka koji djeluje u sklopu Riječke razvojne agencije Porin, čiji je direktor Nenad Antolović i sam sudjelovao u akciji.

Podijeljeni u manje grupe, učenici su danas marljivo čistili popularne gradske plaže u riječkom kvartu Pećine - Sablićevo, Ploče, Glavanovo i Pajol. Iako se ove plaže redovito održavaju, mladi volonteri ipak su sakupili oko 400 kg skrivenog otpada i to prvenstveno limenki, plastičnih i papirnatih ostataka te drugog sitnog otpada. Najveća vrijednost akcije je sudjelovanje preko stotinu mladih koji su zajednički i dobrovoljno učinili važan korak u očuvanju prirode.

Današnjim akcijom čišćenja plaža uspješno završena dvodnevna akcija „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“ čiji je cilj podići svijest o važnosti očuvanja mora i oceana te ukazati na utjecaj svakodnevnih ljudskih navika na morski ekosustav.

  • Direktor Riječke razvojne agencije Porin Nenad Antolović i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović © Grad Rijeka

Podsjećamo, prvi dio akcije održao se na Pajolu u subotu 19. listopada, u sklopu koje je podmorje očistilo 65 ronioca iz Hrvatske, Slovenije i Austrije, uz podršku više od 50 volontera i članova dobrovoljnih vatrogasnih društava i koordinaciju Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“.

Iako prvi put sudjeluje u ovoj globalnoj inicijativi, riječka akcija se prema brojkama uključenih građana pokazala najopsežnijom ove godine u Hrvatskoj. Vrijedi istaknuti kako je u sklopu ove inicijative prošle godine organizirano 555 događaja u 44 zemlje, u kojima je sudjelovalo 45 733 volontera.

Akcija je provedena u suradnji s Gradom Rijekom, KD Čistoćom koje se pobrinulo za zaštitne rukavice i vreće za sakupljanje otpada za oba dana akcije, i uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj. U samoj izvedbi pripomogli su i brodogradilište Viktor Lenac, Jadranski pomorski servis, Eko Kvarner, Pajol bar, volonteri HKD-a na Sušaku, udruga Obala naših unuka, te Osnovna i Srednja waldorfska škola i Osnovna škola Pećine.

EUROPE DIRECT Rijeka nastavit će s organizacijom ovakvih akcija i u budućnosti, povezujući sve generacije u zajedničkoj misiji očuvanja okoliša.

 

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Nastavak akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“

U petak 25. listopada 2024. godine u 10:30 sati, na plaži Sablićevo, održat će se otvorenje drugog dijela akcije čišćenja podmorja i plaža „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“, čime se Rijeka pridružuje globalnoj kampanji #EUBeachCleanup.

Početak akcije „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“

U subotu 19. listopada 2024. godine na riječkoj plaži Pajol održat će se svečano otvorenje dvodnevne akcije čišćenja podmorja i plaža „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“, čime se Rijeka pridružuje globalnoj kampanji #EUBeachCleanup.

Ove subote održava se Climathon Rijeka

Međunarodni program pod nazivom Climathon Rijeka održava se u subotu  26. listopada s početkom u 9.00 sati u prostorijama Riječke razvojne agencije Porin (Milutina Barača 62).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER