Nastavak akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“

Cilj kampanje #EUBeachCleanup je ukazati na utjecaj svakodnevnih ljudskih navika na morski ekosustav te podići svijest o važnosti očuvanja mora i oceana

U petak 25. listopada 2024. godine u 10:30 sati, na plaži Sablićevo, održat će se otvorenje drugog dijela akcije čišćenja podmorja i plaža „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“, čime se Rijeka pridružuje globalnoj kampanji #EUBeachCleanup.

Nakon otvorenja akcije kojem će prisustvovati i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, učenici riječkih osnovnih i srednjih škola, njih više od stotinu, čistit će plažu Sablićevo i okolne plaže na Pećinama, odnosno plažni pojas od plaže Sablićevo do plaže Grčevo.

Zaštitne rukavice i vreće za sakupljanje otpada za oba dana akcije osigurava KD Čistoća Rijeka, a u koordinaciji akcije sudjeluju i volonteri Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Rijeka se u kampanjiu #EUBeachCleanup aktivno uključila na inicijativu riječkog gradonačelnika Marka Filipovića, člana mreže „Gradimo Europu s lokalnim dionicima“, EUROPE DIRECT Rijeka, koji djeluje u sklopu Riječke razvojne agencije Porin.

Podsjetimo, prvi dio dvodnevne akcije „More spaja – #EUBeachCleanup Rijeka 2024“ održan je 19. listopada 2024. u akvatoriju ispred plaže Pajol. Tijekom akcije iz mora je izvađeno više od pet kubika krupnog otpada. U akciji je sudjelovalo više od 60 ronioca ronilačkih klubova iz Hrvatske, Slovenije i Austrije koje su koordinirali pripadnici Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkula“, partnera na projektu „More spaja - #EUBeachCleanup Rijeka 2024“, uz podršku preko 50 volontera i članova dobrovoljnih vatrogasnih društava. Akcija je provedena u suradnji s Gradom Rijekom i KD Čistoća uz podršku Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a u samoj izvedbi pripomogli su i brodogradilište Viktor Lenac, Jadranski pomorski servis, Eko Kvarner, Pajol bar, volonteri HKD-a na Sušaku te udruga Obala naših unuka.

Kampanju #EUBeachCleanup organizira Europska unija s partnerima diljem svijeta, a namjera je skrenuti pozornost  i podignuti globalnu svijest o tome kako naš današnji način života ima iznimno veliki utjecaj na ekosustave naših mora i oceana, rijeka i jezera. Naime, procjenjuje se da će do 2040. čak do 37 milijuna tona plastičnog otpada godišnje dospijevati u ocean, što će uvelike ugroziti morski život. 

U sklopu kampanje #EUBeachCleanup prošle je godine organizirano 555 događaja u 44 zemlje u kojima je sudjelovalo 45 733 volontera.

VEZANE VIJESTI

U Parizu otvoren bazen Austerlitz - podzemna „katedrala“ za pročišćavanje rijeke Seine

U bazenu Austerlitz zapremnine 50 000 m3 pohranjivat će se otpadne i oborinske vode tijekom velikih oborina. Bazen je izgrađen s ciljem postizanja zadovoljavajućeg sanitarnog stanja vode rijeke Seine i omogućavanja održavanja pojedinih plivačkih natjecanja tijekom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu 2024., ali i povratka pariških kupača u čistu rijeku od ljeta 2025. godine.

Početak akcije „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“

U subotu 19. listopada 2024. godine na riječkoj plaži Pajol održat će se svečano otvorenje dvodnevne akcije čišćenja podmorja i plaža „More spaja – EU Beach Cleanup Rijeka 2024“, čime se Rijeka pridružuje globalnoj kampanji #EUBeachCleanup.

Ove subote održava se Climathon Rijeka

Međunarodni program pod nazivom Climathon Rijeka održava se u subotu  26. listopada s početkom u 9.00 sati u prostorijama Riječke razvojne agencije Porin (Milutina Barača 62).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER