U Vječni Grad stižu suvremene čekaonice javnog prijevoza

Zove se „Eterna“ („Vječna“) i novi je model tehnološki napredne čekaonice koja će korisnicima javnog prijevoza nuditi zaklon te razne informacije i obavijesti na interaktivan način

Nabava novih čekaonica javnog prijevoza dio je plana modernizacije rimskih autobusnih stajališta. Osim preuređenja, boljeg održavanja i čišćenja postojećih stajališta, gradska tvrtka ATAC S.p.A. će na području svih rimskih gradskih općina postaviti 435 novih modela čekaonica i 405 digitalnih stupova.

„Zahvaljujući laganim materijalima i inovativnom dizajnu, strukturu čekaonice čine prozirne površine koje omogućuju ne samo zaklon od sunca i lošeg vremena, već pasivno čekanje pretvaraju u aktivno. Osim USB utičnica za punjenje pametnih telefona, nove čekaonice raspolažu zaslonom osjetljivim na dodir s raznim inovativnim uslugama. Primjerice, osim informacija o očekivanom vremenu dolaska vozila i ostalih obavijesti o javnom prijevozu u stvarnom vremenu, na talijanskom i engleskom jeziku moguće je dobiti informacije o rimskim znamenitostima te kulturnim i ostalim događanjima u blizini i u cijelom Rimu. Nove čekaonice korisnicima javnog prijevoza olakšat će planiranje putovanja, ali i komunikaciju s operaterima poduzeća ATAC. Osim toga, čekaonice su opremljene videonadzorom i senzorima pokreta koji će zahvaljujući sustavu Navilens korištenje olakšati i osobama s oštećenjem vida“. – kazao je rimski gradonačelnik Roberto Gulatieri.

  • Novi model tehnološki napredne čekaonice zove se „Eterna“, a korisnicima rimskog javnog prijevoza nudit će zaklon od kiše i vjetra te razne informacije i obavijesti © Roma Capitale

Novi model čekaonica javnog prijevoza dio je ATAC-ovog plana modernizacije autobusnih i tramvajskih stajališta kojim će se poboljšati održavanje postojećih stajališta, dok će se na području svih rimskih gradskih općina postaviti 435 novih čekaonica i 405 novih digitalnih stupova. Postojeće čekaonice neće završiti na otpadu, već će se poslije zamjene novima obnoviti i postaviti na novim lokacijama. S postavljanjem novih modela čekaonica počet će se u studenom 2024. i nastavit će se do kraja prve polovice sljedeće godine.

  • Rimski vijećnik za mobilnost Eugenio Patanè (lijevo) i gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri (desno) © Roma Capitale

„Zahvaljujući novim čekaonicama građanima ćemo jamčiti bolju dostupnost javnog prijevoza i kvalitetnije informiranje. Konačno, ATAC-ov plan je vrlo važan jer će stare čekaonice biti uklonjene i zamijenjene novima gdje god je to moguće, a zatim će se ponovno upotrijebiti na stajalištima koja ih trenutačno nemaju.“ – istaknuo je rimski vijećnik za mobilnost Eugenio Patanè.

Stjepan Felber | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Predstavljeni novi vlakovi za linije A i B rimske podzemne željeznice

Novi vlakovi proizvođača Hitachi Rail namijenjeni su za prometovanje na linijama A i B rimske podzemne željeznice, a njihova isporuka počet će od prosinca 2024. godine. Osim što slijedi vizualni identitet Grada Rima i tvrtke ATAC, suvremeni dizajn vlakova određen je na temelju iskustava putnika kojima donosi puno više udobnosti i sigurnosti u odnosu na postojeće vlakove.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER