„Planina bez otpada“: Pridružite se vikendu čišćenja Vlaškog grada!

Ekološka akcija povodom obilježavanja 75. godišnjice Nacionalnog parka Paklenica održat će se 26. i 27. listopada 2024.

Planinarsko društvo Paklenica poziva sve zaljubljenike u prirodu i planinarenje da se pridruže očuvanju planina bez otpada, ljepota i bioraznolikosti zaštićenih područja NP Paklenica i PP Velebit.

U sklopu projekta „Planina bez otpada“, jednog od pobjednika ovogodišnjeg natječaja INA – ZELENI POJAS, te povodom obilježavanja 75. godišnjice Nacionalnog parka Paklenica, PD Paklenica 26. i 27. listopada 2024. organizira akciju čišćenja otpada oko planinarskog skloništa Vlaški grad. Akcija uključuje uklanjanje otpada zaostalog iz raznih perioda, uključujući izgradnju skloništa i Domovinski rat, ali i otpad nesavjesnih planinara.

Glavni cilj ove akcije je očuvanje prirode i planinskog okoliša jer otpad nakupljen tijekom godina predstavlja prijetnju ekosustavu te narušava prirodne ljepote ovog zaštićenog područja. Akcijom se također želi podići svijest o važnosti očuvanja prirode, posebno među planinarima i posjetiteljima, ukazati na problem nesavjesnog odlaganja otpada u prirodi te poticati odgovorno ponašanje i održive prakse planinara tijekom boravka u prirodi.

Za sve sudionike osigurani su prijevoz od Modriča do Malog Libinja, kao i hrana tijekom cijelog vikenda. Očekuje se sudjelovanje članova planinarskih društava, volontera, lokalne zajednice, ali i šire javnosti koja je zainteresirana za očuvanje planinskih staništa i sudjelovanje u održavanju okoliša čistim.

Sastanak za sve zainteresirane održat će se u prostorijama Planinarskog društva Paklenica u četvrtak 24. listopada s početkom u 20 sati. Ako netko ne može prisustvovati sastanku, a želi sudjelovati u akciji, može se javiti koordinatoru Juliju na broj 098 923 47 24.

Projekt se provodi u suradnji s ključnim partnerima - Nacionalnim parkom Paklenica i Parkom prirode Velebit, čija će podrška omogućiti da se akcija izvede na siguran i učinkovit način, uz maksimalno očuvanje prirode.

VEZANE VIJESTI

PD Paklenica: Vlaški grad zatrpan smećem

Sklonište koje su članovi Planinarskog društva Paklenica mukotrpno gradili punih pet godina i koje je dobilo nagradu za najbolji planinarski objekt u 2019. godini, ovog je vikenda šokiralo svojim izgledom nakon boravka grupe neodgovornih „gostiju“.

Zelena akcija pokrenula dobrotvornu akciju za Nikolu Teslu - branitelja okoliša

Nikola Tesla je jedan od 'običnih ljudi', kojima je neobično stalo do čistog i zdravog okoliša zbog čega su na udaru lokalnih moćnika, ističu u Zelenoj akciji. Nažalost, priča o Nikoli Tesli nije ni neobična ni rijetka jer Zelena akcija svakodnevno zaprima slučajeve u kojima su priroda i bioraznolikost uništavane odlukama lokalnih moćnika, a kojima se rijetki usude suprotstaviti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER