PD Paklenica: Vlaški grad zatrpan smećem

Sljedećeg vikenda planinarski objekt s najboljim pogledom u Hrvatskoj ponovno će biti čist i uredan

Sklonište koje su članovi Planinarskog društva Paklenica mukotrpno gradili punih pet godina i koje je dobilo nagradu za najbolji planinarski objekt u 2019. godini, ovog je vikenda šokiralo svojim izgledom nakon boravka grupe neodgovornih „gostiju“.

Članove PD Paklenica užasno je prizor koji su ovog vikenda zatekli u planinarskom skloništu Vlaški grad o čemu su izvijestili na svojim mrežnim stranicama. Nažalost, sklonište je trenutno neuredno i zatrpano plastičnim bocama, odvod sudopera začepljen je ostacima hrane i kave, a dimnjak izgorenom plastikom. Otvorenu hranu i zdjelu punu mesa i masnoće koja očito danima čeka neke izgladnjele planinare suvišno je i komentirati, navodi se u objavi PD Paklenica čiji se članovi pitaju što bi tek bilo da u skloništu ne stoji veliki natpis „NE OSTAVLJAJ NIŠTA ZA SOBOM“

„Neshvatljive su nam osobe koje su bez trunke muke i truda, besplatno dobile na korištenje objekt s najboljim pogledom u Republici Hrvatskoj i onda se prema njemu ovako odnose. Stanje u planinarskim skloništima na južnom Velebitu je trenutno takvo da PD Paklenica ozbiljno razmatra mogućnost zaključavanja svih planinarskih objekata i njihovo korištenje isključivo uz prethodnu najavu.“ – navodi se u objavi PD Paklenica. 

  • Ovakav su prizor u planinarskom skloništu Vlaški grad zatekli članovi PD Paklenica. / Foto: PD Paklenica

Vlaški grad će se počistiti već sljedećeg vikenda kada će skupina volontera potrošiti svoje slobodno vrijeme da bi, još jednom, očistila nečije tuđe smeće.

Planinarsko društvo Paklenica raspolaže i s Planinarskim domom Paklenica koji je otvoren tijekom cijele godine te može primiti 50-ak osoba. Posjetitelji trebaju ponijeti vlastite vreće za spavanje, a na raspolaganju su im kuhinja, blagovaonica i sanitarni čvor. Također, objekt ima električnu energiju i tekuću vodu.

Inače, Planinarsko društvo Paklenica je prošle godine obilježilo značajnu obljetnicu 120 godina planinarstva u Zadru, a o povijesti, aktivnostima te uspjesima planinara i planinarskih društava s područja Zadarske županije više možete doznati iz priloženog videa.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

Zelena akcija pokrenula dobrotvornu akciju za Nikolu Teslu - branitelja okoliša

Nikola Tesla je jedan od 'običnih ljudi', kojima je neobično stalo do čistog i zdravog okoliša zbog čega su na udaru lokalnih moćnika, ističu u Zelenoj akciji. Nažalost, priča o Nikoli Tesli nije ni neobična ni rijetka jer Zelena akcija svakodnevno zaprima slučajeve u kojima su priroda i bioraznolikost uništavane odlukama lokalnih moćnika, a kojima se rijetki usude suprotstaviti.

Izložba fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“

Društvo istraživača mora – 20000 milja i Turistička zajednica Općine Ražanac pozivaju vas na izložbu fotografija „Hrana naše hrane - svijet planktona u Tri mora“ koja se organizira u sklopu projekta „Zajedno protiv morskog otpada – za zdravu hranu naše hrane“ („zaMORE“).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER