Održana „Eko patrola Crikvenica 2024.“

U organizaciji Ronilačkog kluba hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic održana ekološka akcija čišćenja podmorja Crikvenice

Na području Crikvenice održana je velika ekološka akcija čišćenja podmorja „Eko patrola Crikvenica 2024.“ u organizaciji Ronilačkog kluba hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Nemo-Adriatic, a svoj doprinos čistijem podmorju dali su ronioci i volonteri RK HRVI Nemo-Adriatic i Ronilačkog kluba Drugi Stupanj.

Tijekom dva dana trajanja eko akcije „Eko patrola Crikvenica 2024.“ ronioci su čistili podmorje  od plaže „Limenka“ do plaže „Stoimena“ uz podršku Jadranskog naftovoda d.d. (JANAF) s ciljem izvlačenja otpada iz mora te podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode te senzibiliziranja javnosti i lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja prirode. Iz mora je izvađen raznovrsni otpad koji najviše uključuje plastiku, ali i staklo i automobilske, a sav otpad adekvatno je zbrinut.

„U sklopu eko patrole čistilo se je podmorje ispred dječjeg odmarališta Stoimena, posebno nas  raduje što djeca primjerom pokazuju odgovorno ponašanje prema okolišu s obzirom na to da na plaži nisu pronađene velike količine otpada“, rekao je Rene Cipovec, predsjednik Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic.

U sklopu eko patrole provodile su se i edukacije o važnosti očuvanja morskog okoliša i sigurnosti u ronjenju, a akciji čišćenja podmorja priključili su se ronioci i volonteri novoosnovanog Ronilačkog kluba Drugi Stupanj iz Stupnika.

„Članovi našeg ronilačkog kluba dugogodišnji su i iskusni ronioci posvećeni ekologiji i očuvanju prirode i okoliša, a s velikim interesom i zadovoljstvom priključujemo se eko akcijama čišćenja podmorja i rado surađujemo s drugim klubovima. Trenutačno radimo na proširenju članstva, te uskoro počinjemo s tečajevima ronjenja i dodatnim edukacijama“, istaknuo je Goran Tomečak, predsjednik Ronilačkog kluba Drugi Stupanj.

Voditeljica projekta „Eko patrola Crikvenica 2024.“ Andreja Vedrina, istaknula je važnost redovitog provođenja ekoloških akcija čišćenja podmorja zbog očuvanja flore i faune te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa i morske organizme.

 

VEZANE VIJESTI

Na Brijunima održana velika akcija čišćenja podmorja

Tijekom vikenda na i oko otočja Brijuni provodila se velika akcija čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2024.“ u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP RI i DIP ST).

Čišćenje bez granica u Savudrijskoj vali

Tijekom vikenda održana je velika ekološka akcija čišćenja podmorja, Čišćenje bez granica – VIII. međunarodna dječja ronilačka eko patrola u kojoj je sudjelovalo više od 80 ronioca, a akciji se priključilo više od 50 djece iz Ukrajine, Gline i Osnovne škole Ante Kovačića iz Zagreba s nagradnog natječaja podružnice Zagrebačkog holdinga Vladimir Nazor.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER