Vizija za poljoprivredu i hranu ambiciozan je plan za budućnost poljoprivrede i hrane u Europi
Europska komisija predstavila svoj plan za uspješan poljoprivredni i poljoprivredno-prehrambeni sektor EU-a
Ovim planom postavljaju se temelji za privlačan, konkurentan, otporan i pravedan poljoprivredno-prehrambeni sustav usmjeren na budućnost za sadašnje i buduće generacije poljoprivrednika i subjekata u poljoprivredno-prehrambenom sektoru, ističu u Europskoj komisiji.
„Daljnje pojednostavnjenje naših politika i povećanje primjene inovacija i digitalizacije preduvjeti su za sve mjere navedene u viziji“, ističe se u današnjem priopćenju Europske komisije. Komisija će kasnije 2025. predložiti sveobuhvatan paket pojednostavnjenja postojećeg poljoprivrednog zakonodavnog okvira, zajedno s digitalnom strategijom EU-a za poljoprivredu kako bi se podržao prelazak na poljoprivredu prilagođenu digitalnim tehnologijama.
„Naši poljoprivrednici imaju središnju ulogu u sustavu proizvodnje hrane u EU-u. Zahvaljujući njihovom svakodnevnom, napornom radu, svi imamo sigurnu i kvalitetnu hranu. Međutim, naši se poljoprivrednici suočavaju sa sve većim izazovima globalne konkurencije i klimatskih promjena. Zato danas nudimo sveobuhvatnu strategiju koja poljoprivredu čini privlačnijom, otpornijom i održivijom.“ – izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
Četiri prioritetna područja Vizije
Privlačan sektor: Poljoprivreda mora imati potrebnu stabilnost kako bi se mlade potaknulo na bavljenje profesijom, među ostalim pravednim prihodima i usmjerenijom javnom potporom. Također ih je potrebno aktivno podupirati kako bi se iskoristile prednosti inovacija i novih poslovnih modela, među ostalim ugljičnih kredita i kredita za prirodu, kao komplementarnih izvora prihoda. Komisija se obvezala osigurati da poljoprivrednici ne budu prisiljeni sustavno prodavati svoje proizvode po cijeni nižoj od troškova proizvodnje te će u tu svrhu poduzeti konkretne mjere, među ostalim preispitivanjem Direktive o nepoštenim trgovačkim praksama. Komisija će ove godine predstaviti i strategiju generacijske obnove s preporukama o mjerama koje su potrebne i na razini EU-a i na nacionalnoj/regionalnoj razini kako bi se uklonile prepreke za mlade i nove osobe koje ulaze u tu profesiju.
Konkurentan i otporan sektor: EU će i dalje na različite načine davati prednost sigurnosti opskrbe hranom i neovisnosti u opskrbi hranom. Trgovinski pregovori i sporazumi u potpunosti će se iskoristiti, uz istodobnu zaštitu interesa europskih poljoprivrednika. Vizijom se odgovara i na zahtjeve poljoprivrednika, građana i društva u cjelini za jačim usklađivanjem proizvodnih standarda za uvezene proizvode kako bi se zajamčilo da ambiciozni standardi EU-a ne dovedu do nepovoljnog položaja u odnosu na konkurenciju, uz poštovanje međunarodnih pravila. Zbog toga će Komisija 2025. početi poduzimati korake kako bi procijenila učinak veće usklađenosti standarda kad je riječ o opasnim pesticidima zabranjenima u EU-u i na dobrobit životinja. Osim toga, stroga provedba i kontrole standarda sigurnosti hrane i dalje su prioritet o kojem se ne može pregovarati. Komisija će se više usredotočiti na stočarstvo kako bi potaknula dugoročnu budućnost sektora.
Sektor otporan na promjene u budućnosti: Europski poljoprivredni sektor ima važnu ulogu u prijelazu na niskougljično gospodarstvo. U viziji se prepoznaje potreba za usklađivanjem djelovanja u području klime sa sigurnošću opskrbe hranom i posebnim izazovima s kojima se taj sektor suočava. Poljoprivrednike bi trebalo nagraditi za primjenu praksi koje pogoduju prirodi. U tom će kontekstu Komisija pažljivo razmotriti svaku daljnju zabranu upotrebe pesticida ako alternative nisu dostupne u razumnom roku te će pojednostavniti pristup biopesticidima na tržištu EU-a. Komisija će razviti i dobrovoljni sustav referentnih vrijednosti, „kompas održivosti na poljoprivrednim gospodarstvima”, kako bi poljoprivrednicima pomogla u mjerenju i poboljšanju uspješnosti na razini poljoprivrednih gospodarstava. Pripremit će se i strategija za otpornost voda kako bi se odgovorilo na hitnu potrebu za učinkovitijom uporabom vode.
Pravedni životni i radni uvjeti u ruralnim područjima: Komisija će predstaviti ažurirani akcijski plan za ruralna područja kako bi se osiguralo da ruralna područja ostanu dinamična, funkcionalna i duboko povezana s kulturnom i prirodnom baštinom EU-a. Pokrenut će se i godišnji dijalog o hrani sa širokim rasponom dionika, uključujući potrošače, poljoprivrednike, industriju i javna tijela, kako bi se pronašla rješenja za pitanja kao što su cjenovna pristupačnost hrane i inovacije. Komisija će u budućnosti pomno razmotriti i smanjenje rasipanja hrane i rješavanje društvenih pitanja povezanih s dobrobiti životinja.
Prioritetna inicijativa za prvih 100 dana mandata nove Komisije
Buduća zajednička poljoprivredna politika (ZPP), kao dio predstojećeg prijedloga VFO-a, bit će jednostavnija i usmjerenija, a potpora će biti usmjerenija na poljoprivrednike koji se aktivno bave proizvodnjom hrane, s posebnim naglaskom na mlade poljoprivrednike i one koji se bave poljoprivredom u područjima s prirodnim ograničenjima.
Vizija za poljoprivredu i hranu predložena je kao prioritetna inicijativa za prvih 100 dana mandata ove Komisije pod vodstvom predsjednice Ursule von der Leyen te izvršnog potpredsjednika za koheziju i reforme Raffaelea Fittoa i povjerenika za poljoprivredu i hranu Christophea Hansena. Na temelju izvješća o strateškom dijalogu o budućnosti poljoprivrede EU-a i uz savjetovanje s Europskim odborom za poljoprivredu i hranu, cilj je vizije osigurati dugoročnu konkurentnost i održivost poljoprivrednog i prehrambenog sektora EU-a. Na temelju najnovijih rezultata Eurobarometra, građani EU-a većinom se slažu da je osiguravanje stabilne opskrbe hranom u EU-u ključni u svakom trenutku.
„Vizija je naš odlučan odgovor na poziv poljoprivredno-prehrambenog sektora na djelovanje – oblikovanje konkurentne, otporne, pravedne i privlačne budućnosti za buduće generacije. Ona utjelovljuje uspješnu Europu u kojoj su ruralna područja dinamična i povezana središta baštine i inovacija. Komisija će surađivati s poljoprivredno-prehrambenim sektorom kako bi povećala njegovu konkurentnost i otpornost, ojačala lokalnu dimenziju i ponovno uspostavila ključnu vezu između hrane, teritorija, sezonalnosti, kultura i tradicija. Jačanjem sinergija i komplementarnosti te koordinacijom instrumenata financiranja sa sektorskim politikama osigurat ćemo učinkovitu potporu i konkretne učinke za ruralne zajednice.“ – izjavio je Raffaele Fitto, izvršni potpredsjednik za koheziju i reforme.
Europska komisija / Ekovjesnik