Split: projekt „xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“

Edukacija mladih i postavljanje standarda vrednovanja grafita

Grad Split ponovno je pokrenuo projekt „xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“, kao nastavak uspješnog i prepoznatljivog „xSTatic“ Međunarodnog festivala ekstremnog sporta i graffiti umjetnosti koji se održavao od 2009. do 2013. godine.

Uz želju da se ovim okupljanjem istakne i podupre pozitivni aspekt graffiti umjetnosti ne ulazeći u kreativnu slobodu i osobnost umjetnika, gradonačelnik Andro Krstulović Opara smatra kako će program ovogodišnjeg “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“ festivala uz edukaciju mladih, uspostaviti standarde vrednovanja graffita i umjetnosti naspram vandalizma, šaranja i uništavanja gradskih površina i fasada.

„Hip-hop i graffiti scena u Splitu je izuzetno živa, to se dokazalo proteklih godina. Vjerujem kako su poklonici te kulture zadovoljni što ponovno imaju potporu Grada Splita i sponzora, s obzirom kako je ovaj projekt vrijedna stvar u kojoj se kanalizira kreativnost tih ljudi na prethodno određenima mjestima, a nasuprot divljem šaranju. “xSTaticJAM - Graffiti okupljanje“ je prije svega edukacijskoga sadržaja u kojem se mladima ukazuje na plemenitost te likovne discipline. Kroz cijeli niz radionica podizat će se svijest o očuvanju tih površina, ali i uzdizanju ove značajne kulture. Zbog toga smo odredili da će radionice biti u Domu mladih, da će se oslikati već prethodno određena površina na istočnom ulazu u grad, kao i da će Put Supavla, koji je jedan od najboljih prostora za murale, biti mjesto za samo natjecanje uz pregršt svih drugih aktivnosti. Veselimo se tome i nadamo se da će sljedećih godina to sve više rasti i razvijati“, rekao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara

Dakle, ovogodišnji “xSTAticJAM - Graffiti okupljanje” sastojat će se od edukativnog dijela koji obuhvaća besplatnu “graffiti školu” koja će se održavati svakodnevno od 27. kolovoza do 1. rujna 2018. u Beton kinu MKC –a (Dom mladih). Predavači će biti iskusni graffiti umjetnici, a škola će se sastojati od teoretskog i praktičnog dijela. Nakon zanimljivih, tematskih predavanja, polaznici će stečeno znanje pokazati na završnom radu 2. rujna 2018. oslikavajući zid pothodnika na Skalicama. Tom prilikom će se izabrati i najbolji rad.

Kreativno-zabavni dio okupljanja nastavit će se na Turskoj kuli 8. i 9. rujna 2018. kada će domaći i inozemni graffiti umjetnici oslikavati samostojeće drvene panele. Tako će se atraktivna lokacija pretvoriti u jedinstvenu kreativnu radionicu i izložbu na otvorenom. Građani i posjetitelji će moći pratiti cijeli proces nastajanja crteža i uživati u druženju uz glazbu, hranu i piće.

Za završetak okupljanja, međunarodni i domaći umjetnici će od 14. do 16. rujna 2018. ocrtavati javnu površinu, dva zida na istočnom ulazu u grad, čime će Split dobiti još jedan prepoznatljiv pečat i estetski dodatak njegovoj prirodnoj i urbanoj ljepoti.

Grad Split / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Otvoreno prvo europsko plutajuće kazalište

U dvije dvorane s 277 i 78 sjedećih mjesta te 295 m2 modularnog prostora, kazalište L'Île Ô nudit će raznovrstan program, tjedne radionice i tečajeve za djecu i mlade. Riječ je o prvoj plutajućoj građevini ove vrste u Europi, a usidrena je na obali rijeke Rhône uz most Gallieni u Lyonu.

Gradsko oko Split – aplikacija za prijavu komunalnih problema

Aplikacija Gradsko oko postat će glavni kanal koji će građani/ke Splita koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te u roku od tjedan dana dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta.

Splitski Marjan konačno dočekao smanjenje prometa

Od 22. rujna 2020. vožnja prometnicama na Marjanu dopuštena je isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza. Taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER