Solarni kišobran u obliku tulipana kao punionica električnih vozila

Vizualno privlačno korištenje obnovljivih izvora energije

Sve popularnije korištenje obnovljivih izvora energije dovelo je do razvoja zanimljivih proizvoda koji se, osim visokom funkcionalnošću, ističu i vizualno privlačnim dizajnom zbog kojeg se prirodno stapaju s ambijentom u kojem se nalaze.

MDT-Tex, tvrtka specijalizirana za izradu tekstilno-membranskih konstrukcija, predstavila je svoj novi proizvod - solarnu punionicu za električna vozila sa solarnim panelima zanimljivog, cvjetno nadahnutog dizajna, tzv. „type E tulip umbrellas“.

Fotografija: MDT-tex

Ovi solarni kišobrani u obliku tulipana sastoje se od središnjeg „jarbola“ dimenzija 5,3 x 5,3 metara, koji osigurava zaštićeno parkirno mjesto za do dva automobila. Svaka zavojna konstrukcija opremljena je s 15 poly-Si solarnih panela ukupne ugrađene fotonaponske snage od približno 4 kWp. S integriranim brzim punjačima, ova solarna punionica može napuniti električno vozilo – primjerice BMW i3 na 80 % za oko tri sata.

Fotografija: MDT-tex

Riječ je o sklopivoj strukturi koja, ovisno o izabranim dodacima, ima nekoliko funkcija, a neke od njih su: 

  • sakupljanje i filtriranje vode
  • osiguravanje parkirališnog mjesta
  • punjenje električnih uređaja
  • solarni priključak za e-auto
  • solarni priključak za e-biciklu

Fotografija: MDT-tex

  • Klara Perović | Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Solarne ceste kao ceste budućnosti

VEZANE VIJESTI

I punionice za električna vozila mogu biti ugodno mjesto za odmor

Arhitektonska tvrtka COBE sa sjedištem u Kopenhagenu nedavno je predstavila projekt možda najljepših i najodrživijih stanica za punjenje električnih vozila na svijetu. Ove ultra brze solarne stanice su u cijelosti izgrađene od reciklabilnih materijala, a njihova posebnost nije samo u tome što omogućuju punjenje vozila za 15 minuta, već vozačima također nude lijepo i ugodno mjesto za odmor i opuštanje.

U ovoj zadarskoj školi potiče se kreativnost i stručnost

U sklopu projekta „Budi spreman i kompetentan“ u zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića – po mnogima najboljoj srednjoškolskoj ustanovi za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj, postavljeno je šest vjetrogeneratora s vertikalnom osovinom i tri lopatice. Na dobitku su i škola i učenici - osim proizvodnje dodatne energije za potrebe škole, učenici se educiraju za proizvodnju električne energije iz snage vjetra.

Sunčana elektrana Vis počela s radom

Kako je priopćio HEP, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić u petak su pustili u rad 31 milijun kuna vrijednu Sunčanu elektranu Vis, najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER