I punionice za električna vozila mogu biti ugodno mjesto za odmor

Ove ultra brze solarne stanice za punjenje EV-a omogućuju punjenje vozila za 15 minuta

Arhitektonska tvrtka COBE sa sjedištem u Kopenhagenu nedavno je predstavila projekt možda najljepših i najodrživijih stanica za punjenje električnih vozila na svijetu. Ove ultra brze solarne stanice su u cijelosti izgrađene od reciklabilnih materijala, a njihova posebnost nije samo u tome što omogućuju punjenje vozila za 15 minuta, već vozačima također nude lijepo i ugodno mjesto za odmor i opuštanje.

Prva ovakva stanica za punjenje električnih vozila instalirana je na autocesti E20 u danskom gradu Fredericia, dok se duž skandinavskih autocesta planira postavljanje njih još 47 - još sedam u Danskoj, 20 u Švedskoj i 20 u Norveškoj.

Dizajnirana u partnerstvu sa zajedničkim pothvatom Powered by E.ON Drive & Clever, ova ultra brza solarna stanica za punjenje električnih vozila sastoji se od nekoliko ili od cijelog niza niza struktura nalik stablima koje se uglavnom izrađuju od certificiranog drva i reciklabilnih materijala. Strukture inspirirane stablima imaju nadstrešnicu koja pruža sjenu i zaštitu, a istovremeno osigurava prostor za zeleni krov i solarne panele. Modularne strukture su prilagodiljive tako da se višestrukim strukturama „stabala“ može dobiti cijela „šuma“.

Tako se prva stanica u Fredericiji sastoji od 12 struktura s nadstrešnicom ukupne površine od 400 kvadratnih metara. Dansko društvo za zaštitu prirode pomoglo je u odabiru sadnica koje okružuju stanicu kako bi se poboljšala biološka raznolikost i postigla umirujuća atmosfera, koja se u potpunosti razlikuje od svih dosadašnjih benzinskih postaja i punionica na autocestema koje u pravilu vrlo brzo napuštamo.

„Električna vozila nas vode u budućnost“, rekao je Dan Stubbergaard, arhitekt i osnivač tvrtke COBE. „Našim dizajnom stanica vlasnicima električnih vozila nudimo priliku za odmor i opuštanje u maloj zelenoj oazi. Energija i tehnologija su zelene pa smo htjeli da to odražavaju i arhitektura, materijali i sam koncept stanice. Tako smo stanicu dizajnirali korištenjem održivih materijala i smjestili je u čisto, mirno okruženje sa stablima i sadnicama koje ljudima na putovanju nudi potreban odmor i relaksaciju.“

Dizajn ove ultra brze solarne stanice za punjenje EV-a već je dobio nagradu za infrastrukturu Bygningspræmiering (2018 Danish Building Awards), a njihovo postavljanje diljem Skandinavije provodi se uz potporu projekata Europske komisije Connecting Europe Facility (CEF) i High Speed Electric Mobility Across Europe.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečka tržnica Karmelitermarkt je prva energetski samodostatna tržnica u Europi!

Zahvaljujući suradnji Magistratskog odjela za tržnice Grada Beča (MA 59) i energetskog poduzeća Wien Energie, stara tržnica Karmelitermarkt postala je prva energetski samodostatna tržnica na europskom kontinentu. Na krovu tržnice instaliran je fotonaponski sustav vršne snage 20 kWp, a korištenje sustava skladištenja energije omogućuje autonoman rad tržnice i u slučaju nestanka električne struje.

Solarni kišobran u obliku tulipana kao punionica električnih vozila

Sve popularnije korištenje obnovljivih izvora energije dovelo je do razvoja zanimljivih proizvoda koji se, osim visokom funkcionalnošću, ističu i vizualno privlačnim dizajnom zbog kojeg se prirodno stapaju s ambijentom u kojem se nalaze.

Solarna energija se može primijeniti i na kokošinjcu

Automatizirani mobilni kokošinjac u Ekološkom centru sa sjedištem u kalifornijskom San Juan Capistranu izrađen je u studenom ove godine. Vrata kokošinjca se automatski otvaraju svakog jutra pri izlasku sunca i puštaju koke na pašnjake ove lijepe farme. Koke se svakog dana premještaju i hrane svježom travom te istovremeno gnoje i pripremaju parcele za novu sezonu sadnje.

U ovoj zadarskoj školi potiče se kreativnost i stručnost

U sklopu projekta „Budi spreman i kompetentan“ u zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića – po mnogima najboljoj srednjoškolskoj ustanovi za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj, postavljeno je šest vjetrogeneratora s vertikalnom osovinom i tri lopatice. Na dobitku su i škola i učenici - osim proizvodnje dodatne energije za potrebe škole, učenici se educiraju za proizvodnju električne energije iz snage vjetra.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER