Humanitarna akcija i kićenje ekološkog bora u NSK Zagreb

Uz prigodne reciklirane proizvode – božićne ukrase Učeničke zadruge DAR-MAR

U organizaciji Radne grupe za zelene knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva (HKD), Odjela Zaštita i pohrana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Sindikalne podružnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dana 20. prosinca u 11.30 sati u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održava se humanitarna akcija i kićenje ekološkog bora, uz preuzimanje prigodnih recikliranih proizvoda – božićnih ukrasa Učeničke zadruge DAR-MAR.

Donacije prikupljene od preuzimanja recikliranih proizvoda predat će se Srednjoj školi-Centru za odgoj i obrazovanje. Bor je dar Srednje škole-Centra za odgoj i obrazovanje Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Prigodne reciklirane proizvode rade učenici škole u okviru Učeničke zadruge DAR-MAR, a u malom će se predvorju Knjižnice moći preuzeti uz donaciju do 11.  siječnja 2019. Cilj je ove humanitarne akcije da se javnost senzibilizira na prihvaćanje mladih s teškoćama, poglavito onih koji se školuju u posebnim ustanovama te da se proširi svijest o njihovim kreativnim sposobnostima i potencijalima u zaštiti okoliša.

O Srednjoj školi-Centru za odgoj i obrazovanje

Srednja škola-Centar za odgoj i obrazovanje ustanova je u kojoj se odgaja i obrazuje 165 učenika s intelektualnim i kombiniranim teškoćama u razvoju za pomoćna zanimanja. Učenici dolaze iz teških i nepoticajnih obiteljskih, socijalnih i materijalnih sredina te im je škola nerijetko jedino mjesto na kojem se osjećaju ugodno i na kojem imaju priliku razvijati svoje potencijale. Logo škole čini lik simpatičnog djeteta s naočalama što ju određuje kao „Školu koja vraća osmijeh.“

Misija i vizija školi je „razumijevanjem i potporom odgajati i obrazovati učenike za život“, odnosno zalagati  se za školovanje djece u uvjetima u kojima mogu usavršavaju emocionalne, socijalne i kognitivne vještine, znanja i navike i stjecati kompetencije koje će im omogućiti uključivanje u društveni život i svijet rada.

Iznimno su ponosni na veliki broj izvannastavnih aktivnosti (zadruga Dar-Mar, mladi knjižničari, novinarska, dramska, sportska, video sekcija, plesna skupina, zbor…).  Učenička zadruga DAR-MAR aktivno i uspješno djeluje od 2006. godine s ciljem okupljanja što većeg broja darovitih i marljivih učenika škole. Čini je pet sekcija:

  • keramičarska sekcija
  • sekcija izrade ukrasnih i uporabnih predmeta
  • sekcija izrade predmeta od papira i kartona
  • sekcija za ugostiteljstvo
  • sekcija za cvjećarstvo

Radom u zadruzi učenici razvijaju sklonosti, interese, kreativnost, radne navike, stječu i primjenjuju znanja za ovladavanje proizvodnim procesom. Poseban naglasak stavlja se na razvijanje i njegovanje svijesti o načinu održavanja prirodne ravnoteže kroz ekološko osvještenje i različite načine recikliranja.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

NSK Zagreb: tribina Kako čuvamo zrak koji udišemo

U petak, 14. prosinca u 12:00 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održat će se treća tribina iz ciklusa OdrŽive tribine Let’s Go Green!, pod nazivom Kako čuvamo zrak koji udišemo.

Let's Go Green! 1. međunarodna konferencija o zelenim knjižnicama

Zelene i održive knjižnice noviji su segment i pravac u knjižničarstvu, a djeluju s ciljem edukacije svojih korisnika, odnosno promocije i popularizacije održivog razvoja, proizvodnje organske hrane, zaštite prirode, alternativnih izvora energije te zelenih tehnologija, arhitekture i inovacija

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER