U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Pariška gradska uprava odlučno se bori protiv sve ekstremnijih toplinskih valova

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

Parižanke i Parižani, ali i brojni gosti francuske metropole, zahvaljujući britanskom filantropu Sir Richardu Wallaceu (1818.-1890.) i danas imaju priliku osvježiti se na brojnim javnim česmama čije je postavljanje diljem grada financirao još prije 150 godina. U pariškom Paviljonu vode (Pavillon de l'eau) u tijeku je izložba o povijesti razvoja pariške vode od 19. do 21. stoljeća, organizirana upravo u povodu dvjestogodišnjice rođenja Sir Richarda Wallacea i otvorena je do konca kolovoza ove godine.

Sir Richard Wallace, inače dugogodišnji stanovnik Pariza, odlučio je tijekom Pariške komune 1871. godine u uvjetima nedostatka pitke vode Parižanima pokloniti česme koje su naposljetku po njemu i nazvane. Ove elegantne fontane dio su pariškog kulturnog nasljeđa i ukras javnog prostora, a izrađene su od lijevanog željeza prema nacrtu Charles-Auguste Lebourga. Za njihovu izradu se i danas koristi izvorni kalup.

Gusta mreža tradicionalnih pariških Wallace česmi / Eau de Paris : Carte des fontaines

Zahvaljujući čuvenom Baronu Haussmannu, Pariz je sredinom 19. stoljeća započeo svoju preobrazbu u suvremenu svjetsku metropolu i postao onakvim kakvim ga danas poznaje cijeli svijet – grad monumentalnih građevina i stambenih blokova, parkova, prostranih trgova i širokih avenija. Haussmann je istovremeno uspostavio i suvremenu vodovodnu mrežu te u grad doveo vodu iz udaljenijih izvora, budući da vode rijeke Seine i kanala Ourcq nisu zadovoljavale zdravstvene standarde, a svoj projekt završio je 1870. godine.

Impresivna mreža od 1.200 punktova za besplatnu pitku vodu

Izložba o povijesti ovih lijepih česmi predstavlja, međutim, i suvremene modele koji će se na pariškim javnim površinama postaviti već ovog ljeta.

Nakon devet postojećih modela i impresivnog broja od gotovo 1.200 česmi raspoređenih na javnim površinama diljem cijelog grada, Pariz će tako uskoro dobiti nove i suvremeno dizajnirane javne česme. Nakon provedenog natječaja odabrana su rješenja dvaju tvrtki i to B.R.O i Fountain's Concept, a njihov će se dizajn testirati već ovog ljeta, posebice onih prve tvrtke koje će osim za konzumaciju pitke vode imati i sustav raspršivanja vode u finim kapljicama za stvaranje maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša kako bi se snizila temperatura zraka. No, to nije sve – ove će se česme autonomno napajati putem solarnih panela.

Diljem Pariza raspoređeno je 1.200 javnih česmi, od čega se njih 936 nalazi u parkovima / Eau de Paris : Carte des fontaines

Wallaceove česme i dalje ostaju dio pariškog krajolika

Pariške javne česme se svakodnevno koriste - i zimi i ljeti, a zahtjevi za postavljanjem novih konstantno se povećavaju, pa se sredstva za tu namjenu svake godine predviđaju gradskim proračunom. Eau de Paris je gradska komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode u Parizu koja isporučuje vodu izvrsne kakvoće za tri milijuna potrošača, čija se kvaliteta svakodnevno prati, a tom vodom napajaju se i pariške javne česme.

Nove fontane za pitku vodu će dijelom biti i pokretne, a istovremeno s njihovim postavljanjem gradska uprava pokreće i natječaj za instalaciju dvadeset visokotlačnih fontana koje će služiti isključivo za osvježavanje okoliša i snižavanje temperatura. Sve je to dio napora u izgradnji održivog grada koji svojim građanima omogućuje ugodan i kvalitetan život, kao i zaštitu od sve uobičajenih i ekstremnijih toplinskih valova.

Najčešće česme na pariškim ulicama i trgovima

La Wallace / Foto: Mbzt / Wikimedia Commons

Tradicionalne pariške Wallaceove česme - la Wallace ili la Parisienne kako se još često nazivaju, nose ime svog donatora Sir Richarda Wallacea. Diljem grada ih ima još stotinjak, točnije 103, a poznate su po svom izgledu s četiri karijatide koje predstavljaju dobrotu, jednostavnost, milosrđe i trezvenost. Osim svoje karakteristične tamno zelene boje, mogu se pronaći i u plavoj, crvenoj, ružičastoj i žutoj boji.

L’Arceau / Eau de Paris / Didier Gaudrucheau

Česme l'Arceau su vrlo jednostavnog dizajna i karakterizira ih oblik slova „O“ na vrhu. Dizajnerica Cécile Planchais ih je namijenila širokom krugu korisnika i omogućuju lako korištenje pješacima, biciklistima, odraslima, djeci i osobama s invaliditetom. U Parizu ih je već postavljeno oko 350, računajući i zatvorene trgovačke prostore.

La Totem / Eau de Paris

Model Totem je također vrlo jednostavan i elegantan. Izrađen je od nehrđajućeg čelika, a dizajniran je u radionicama tvrtke Eau de Paris. Desetak ih je već trajno postavljeno od proljeća 2012. godine na gradskim javnim površinama, kao i ispred Gradske vijećnice 4. pariškog okruga, a mogu se postavljati i na drugim lokacijama ovisno o potrebama i organizaciji raznih događanja.

La Millénaire / Emile Luider / InnerFrance

La Millénaire predstavlja siluetu suvremene, „milenijske“ Venere, a dobila je i nadimak „nosačica vode“. Ovaj model dizajnirala je agencija Radi Designers i to na prijelazu u novi milenij. Postavljeno ih je svega četiri: ispred katedrale Notre-Dame, na Trgu Saint-Michel, na obali François-Mauriac i ispred knjižnice François-Mitterrand.

La Poing d’eau / Eau de Paris

Česma La Poing d’eau, l’Africaine je djelo umjetnika Pascale Marthine-Tayoua i u cijelom ih je Parizu postavljeno svega pet.

Ukoliko putujete u Pariz, ne kupujte vodu u plastičnim bočicama. Budite chic i na ovoj karti pronađite sve javne česme na kojima možete konzumirati besplatnu pitku vodu. Jednog lijepog dana možda tako bude i kod nas u Zagrebu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER