Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Produžuje se radno vrijeme bazena, uvode „hladne sobe“, a parkovi ostaju otvoreni tijekom cijele noći

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

Kao što smo već izvijestili, meteorolozi su na prvi dan ljeta najavili opasan toplinski val koji će ovog tjedna zahvatiti veći dio zapadne i srednje Europe, a temperature bi mogle doseći vrijednosti između 35 i 40 stupnjeva Celzija – osobito ove srijede i četvrtka. Toplinski val može biti smrtonosan, posebice za najranjiviji dio populacije - starije i bolesne osobe te djecu. Procjenjuje se kako je u cijeloj Europi toplinski val 2003. godine odnio najmanje 30.000 života, a temperature zraka dosegle su tada 40 °C. Naime, tog je ljeta samo u Francuskoj zabilježeno 14.000 smrtnih slučajeva, ponajviše u Parizu.

Gradonačelnica Pariza je u nedjelju izjavila kako je aktiviran plan zaštite od toplinskog vala 3. razine (Plan canicule de niveau 3), koji je danas objavljen na mrežnim stranicama grada. Prema navedenom planu, u određenim će se javnim zgradama tijekom poslijepodneva – točnije od 14 – 18 sati, otvoriti „hladne sobe“, a diljem grada rasporedit će se tisuću dodatnih javnih česmi. Određeni dio njih bit će sa sustavom raspršivanja vode u finim kapljicama za stvaranje maglice koja isparava i upija toplinu iz okoliša kako bi se snizila temperatura zraka.

Posebna briga za starije osobe, djecu u vrtićima i jaslicama, kao i beskućnike

Brojnim pariškim bazenima dopušteno je produženje radnog vremena do 22 sata i duže, a dopušteno je i kupanje u kanalu Bassin de la Villette. Gradski parkovi i vrtovi ostat će otvoreni tijekom cijele noći jer je temperatura u njima jedan ili dva stupnja niža nego u ostatku grada, a ukoliko se trajanje toplinskog vala produži, otvorit će se i drugi parkovi.

Dječji vrtići i jaslice već su opskrbljeni ventilatorima i bočicama vode za višekratnu upotrebu, a dodatnih 5.000 takvih bočica također se distribuira i beskućnicima širom glavnog francuskog grada. Volonteri će produžiti trajanje smjena kako bi pomagali beskućnicima, dok će brojna skloništa i javna kupališta produljiti svoje radno vrijeme.

Gradska uprava će posebnu brigu posvetiti i starijim osobama, posebice onima koji žive sami i nemaju kontakte s rodbinom ili susjedima, a uvode se i posebne telefonske linije za pomoć. Također, unatoč nedostatku financijskih sredstava, za eventualno povećanje broja pacijenata pripremljena je i većina pariških bolnica.

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris je građanima također dala preporuku da ovih dana što više konzumiraju vodu, osobito starije osobe i djeca, a svoje višekratne bočice za vodu građani mogu napuniti na bilo kojem od 1.200 punktova za besplatnu pitku vodu.

  • Preporučena mjesta osvježenja tijekom dana / Izvor: Grad Pariz / l'Atelier parisien d'urbanisme (Apur)

  • Preporučena mjesta osvježenja tijekom noći / Izvor: Grad Pariz / l'Atelier parisien d'urbanisme (Apur)

Upozorenje DHMZ-a na toplinske valove

Na mrežnim stranicama Grada Zagreba nismo uočili posebno upozorenje na toplinski val koji će u drugom dijelu tjedna zahvatiti i Hrvatsku, kao ni upute za zaštitu zdravlja građana od visokih temperatura. No, srećom takve se upute mogu pronaći na mrežnim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda i Nastavnog zavoda za javno zdravstvoDr. Andrija Štampar, kako preporuke za zaštitu od velikih vrućina, tako i preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka iznad 30 °C.

DHMZ je danas objavio upozorenje na toplinske valove prema kojem se posebno ističe velika opasnost za građane Zagreba i Karlovca u četvrtak 27. lipnja, za građane Rijeke u četvrtak i petak, a Splićankama i Splićanima preporučuje se držanje hlada u petak 28. lipnja. Ne raspolažemo informacijama Grada Zagreba o eventualnom otvaranju „hladnih soba“, a parkovi se u Zagrebu noću ionako ne zatvaraju kao u Parizu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER