Tragovi koronavirusa pronađeni u pariškoj sirovoj vodi

Grad Pariz obustavio uporabu sirove vode, pitka voda i dalje zdravstveno ispravna!

Laboratorij pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris u posljednja je 24 sata otkrio prisutnost vrlo malih količina koronavirusa u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne.

Sitni tragovi koronavirusa otkriveni su u vodi koja se koristi za pranje ulica i zalijevanje javnih zelenih površina, priopćeno je u nedjelju poslijepodne iz pariške komunalne tvrtke za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris, u čijem je laboratoriju u posljednja 24 sata otkrivena prisutnost virusa na 4 od 27 testiranih uzoraka.

Pariška gradska uprava u svom priopćenju naglašava kako „ne postoji rizik za pitku vodu“, no gradonačelnica Anne Hidalgo ipak je iz predostrožnosti naložila obustavu uporabe sirove vode te zatražila pojačano praćenje njene kvalitete, kao i kvalitete te zdravstvene ispravnosti pitke vode. Kako se naglašava u priopćenju Grada Pariza, ove dvije vodovodne mreže potpuno su neovisne jedna o drugoj, a pitka se voda može konzumirati bez ikakvog rizika.

Eau de Paris kontinuirano i cjelodnevno prati kvalitetu pitke vode u francuskom glavnom gradu, kako automatskim mjerenjima, tako i analizama koje se provode u njihovom laboratoriju, te se naglašava kako se godišnje izvrši čak oko milijun mjerenja. To se odnosi i na vodu koja se distribuira putem javnih česmi, a građanstvo se uvjerava kako se iz vode tretmanima uklanjaju svi tragovi onečišćenja.

Naime, u Parizu postoje dvije neovisne vodovodne mreže: jedna za pitku – onu koja se nakon prerade upotrebljava kao voda za piće, i druga za takozvanu sirovu nefiltriranu vodu koja je izgrađena još krajem 19. stoljeća.

„Druga mreža se opskrbljuje takozvanom sirovom vodom iz rijeke Seine i kanala Ourcq koja se ne prerađuje, a koristi se za zalijevanje zelenih površina,  pranje ulica i upravljanje jezerima i vodopadima u parkovima, kao i u određenom broju fontana u parkovima i vrtovima koji su trenutno zatvoreni za javnost“, naglašava se u priopćenju Grada Pariza.

„U toj su vodi pronađene vrlo male količine koronavirusa, ali smo ipak iz predostrožnosti odlučili obustaviti njeno daljnje korištenje“, objasnila je Célia Blauel, jedna od zamjenica pariške gradonačelnice zadužena za zaštitu klime, voda i gradskih kanala. „Kvaliteta vode se pojačano kontrolira, a građanstvo uvjeravamo da brinemo o njihovoj sigurnosti. Prvi smo dobili rezultate laboratorija i o nalazima odmah obavijestili javnost“, dodala je Blauel.

 

  • Pariški trgovi Place de la Bastille i Place du Tertre >>> Ostanite kod kuće, Pariz vas čeka u svojoj nepromjenjivoj ljepoti! >>> Službeni fotografi Grada Pariza, Henri Garat i Jean Baptiste Gurliat, zabilježili su izgled francuskog glavnog grada tijekom karantene koja je u cijeloj zemlji na snazi od 17. ožujka 2020. >>> Više fotografija možete pogledati ovdje.

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna

Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima će se uskoro osvježavati zrak i snižavati sve više ljetne temperature.

Pariz se dobro pripremio za ovotjedni toplinski val

Francuska metropola još uvijek pamti opasan toplinski val i velik broj smrtnih slučajeva iz ljeta 2003. godine. Pariška gradska uprava stoga je jučer najavila, a danas i objavila posebne mjere zaštite, uključujući produženo radno vrijeme bazena i otvaranje „hladnih soba“, kako bi se ublažile potencijalno smrtonosne posljedice toplinskog vala koji će prema očekivanju zahvatiti velik dio europskog kontinenta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER