Usvojena četiri preostala predmeta iz paketa „Čista energija za sve Europljane”

Vijeće usvojilo preostale predmete o tržištu električne energije i Agenciji za suradnju energetskih regulatora

EU je dovršio reformu okvira svoje energetske politike čime su osigurani regulatorni preduvjeti za prelazak na čistu energiju te ispunjene obveze EU-a iz Pariškog sporazuma. Vijeće je jučer usvojilo četiri preostala predmeta iz paketa „Čista energija za sve Europljane”.

Dana 22. svibnja Vijeće Europske unije formalno je usvojilo četiri nova dijela zakonodavstva EU-a koji redizajniraju tržište električne energije u EU-u kako bi bio prikladan za budućnost. Ovim su usvojeni preostali elementi paketa Čista energija za sve Europljane čime je napravljen velik korak prema dovršenju energetske unije, ispunjavanjem prioriteta Junckerove komisije.

Podsjetimo, Europska komisija je svoj paket prijedloga pod nazivom Čista energija za sve Europljanepredstavila u studenom 2016. godine. Paket sadrži osam zakonodavnih akata kojima se doprinosi oblikovanju energetske unije te ispunjavanju obveza EU-a iz Pariškog sporazuma. Zastupnici u Europskom parlamentu su sredinom studenog prošle godine na plenarnoj sjednici u Strasbourgu usvojili konačni paket mjera „Čista energija za sve“ o novim ciljevima EU-a za korištenje obnovljivih izvora energije i veću energetsku učinkovitost te pravno obvezujuće smjernice za ispunjenje ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma. Budući da su četiri zakonodavna akta već stupila na snagu, paket je sada upotpunjen jučerašnjim donošenjem preostalih četiriju predmeta.

„Ovo je najambiciozniji skup energetskih prijedloga ikada predstavljenih od strane Europske komisije. Usvojen je u rekordnom roku uz impresivnu potporu Europskog parlamenta i Vijeća. Njegovim završetkom ostvarili smo energetsku uniju, jedan od deset političkih prioriteta Junckerove komisije. Iskreno vjerujem da će ubrzati tranziciju čiste energije i svim Europljanima omogućiti pristup sigurnoj, konkurentnoj i održivoj energiji.“ - izjavio je Miguel Arias Cañete, povjerenik Europske komisije za klimatsku i energetsku politiku.

Direktiva i uredba o električnoj energiji

Među novim zakonima koji su jučer donijeti nalaze se uredba i direktiva o električnoj energiji zahvaljujući kojima tržište električne energije EU-a postaje povezanije, fleksibilnije i orijentiranije na potrošače. Njime se daje više prava potrošačima te im se omogućuje da sudjeluju na tržištu kao aktivni kupci. Time što će opskrbljivači električnom energijom moći određivati svoje cijene ograničit će se narušavanje tržišta, povećat će se konkurentnost i smanjiti cijene za potrošače. Zahvaljujući novim pravilima o trgovini i uravnoteženju odgovornosti elektroenergetski sustav moći će primiti promjenjivu proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Naposljetku, nova pravila uključuju novi okvir za mehanizme za razvoj kapaciteta s graničnom vrijednošću emisije od 550 gr CO2 koji potječu od fosilnih goriva po Kwh električne energije.

Pripremljenost za rizike u sektoru električne energije

Uredbom o pripremljenosti za rizike u sektoru električne energije zajamčit će se sigurnost opskrbe električnom energijom u kriznim situacijama. Novim okvirom za sprečavanje elektroenergetskih kriznih situacija, pripremu za njih te upravljanje njima povećat će se energetska sigurnost diljem EU-a. U skladu s novom uredbom države članice morat će izraditi planove pripremljenosti za rizike na temelju regionalnih i nacionalnih scenarija za krizne situacije. Uredbom se osigurava veća suradnja te jednostavnije pružanje pomoći među državama članicama u slučaju elektroenergetske krizne situacije.

ACER - Agencija za suradnju energetskih regulatora

Paketom je obuhvaćena i reforma uloge te funkcioniranja Agencije za suradnju energetskih regulatora (ACER). Novom uredbom se ažuriraju uloga i funkcioniranje ACER-a, što uključuje i reviziju zadaća i kompetencija ravnatelja i Odbora regulatora. Jača se i ACER-ova uloga u pružanju potpore regulatornom nadzoru europskih tijela u području energetike.

Jučerašnje donošenje četiriju predmeta posljednji je korak u zakonodavnom postupku koji će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu EU-a.

Publikaciju „Čista energija za sve Europljane / Clean energy for all Europeans“ možete preuzeti na ovoj poveznici.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

EU tjedan održive energije – EUSEW 2019

EU tjedan održive energije (EU Sustainable Energy Week - EUSEW) najveća je europska inicijativa koja promovira sigurnu, čistu i učinkovitu energiju u organizaciji Europske komisije.

Energetska unija - Od vizije do stvarnosti

Iz četvrtog izvještaja o stanju energetske unije vidljivo je da je Europska komisija u potpunosti ostvarila svoju viziju Strategije energetske unije kojom se svim Europljankama i Europljanima jamči dostupna, cjenovno pristupačna, sigurna, konkurentna i održiva energija.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER