Zaštita zdravlja građana u nekim je gradovima na prvom mjestu

Kako to radi odgovorna i učinkovita gradska uprava

Do kraja lipnja završeno je postavljanje dozatora s hidroalkoholnom otopinom za dezinfekciju ruku na 1.500 pariških autobusnih stanica i 435 javnih WC-a francuske metropole

Maske za zaštitu od zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2) nisu dovoljne. Tako barem smatra pariška gradska uprava koja je svojim građankama i građanima od izlaska iz karantene, 11. svibnja, do sredine mjeseca lipnja besplatno podijelila preko dva milijuna zaštitnih maski. Iako se građanima savjetuje korištenje vlastitih dezinficijensa, Parižanke i Parižani se od potencijalnog širenja zaraze štite i dozatorima s hidroalkoholnom otopinom za higijensku dezinfekciju ruku, koji su do kraja lipnja postavljeni na dvije tisuće lokacija širom grada.

JCDecaux je vodeća svjetska tvrtka za vanjsko oglašavanje, koja u Parizu upravlja oglasnim prostorom na javnim površinama te je na zahtjev pariške gradske uprave postavila dozatore na 1.500 „abribus“ autobusnih stanica i 435 javnih WC-a na ulicama francuske metropole. Za dizajn je zaslužan poznati francuski dizajner Patrick Jouin, a svaki od ovih dozatora kapaciteta 5 litara omogućuje 3.300 upotreba po punjenju ili 6,5 milijuna dezinfekcija tjedno. Dozatori se pune svakog tjedna, a po potrebi i češće, o čemu brinu posebni timovi tvrtke JCDecaux.

Svijetla boja dozatora ih u gradskom okruženju čini lako uočljivima i odbija sunčevu svjetlost kako bi se spriječilo pregrijavanje hidroalkoholne otopine. Konusna kapa obojena je plavom bojom koja se inače povezuje s higijenom, a vrh dozatora dizajniran je tako da korisnicima onemogući ostavljanje limenki, boca ili drugog nepoželjnog otpada.

Zahvaljujući brzoj intervenciji pariške gradske uprave, JCDecaux je razvio praktično rješenje za opremanje autobusnih stanica i javnih WC-a dozatorima za dezinfekciju čime je povećana zdravstvena sigurnost građana i posjetitelja pri svakodnevnom kretanju gradom.

„Želio bih zahvaliti Gradu Parizu što je odabrao našu tvrtku za provedbu ovog ambicioznog projekta. Ova nova usluga je uspostavljena u rekordnom roku, u samo pet tjedana nakon dostavljenog zahtjeva gradske uprave. Zahvaljujući tome, mnogi drugi gradovi u Francuskoj i širom svijeta izrazili su zanimanje za naš projekt, a s obzirom na trenutnu zdravstvenu krizu, naši se timovi brzo prilagođuju i nadopunjuju dozatore kako bi zadovoljili potrebe građana.“ – izjavio je izvršni direktor tvrtke JCDecaux Jean-Charles Decaux.

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo izrazila je svoje zadovoljstvo uspješnom i brzom realizacijom projekta te naglasila kako se ovim inovativnim rješenjem pruža bolja zdravstvena zaštita Parižana. Slični dozatori postavljeni su također i uz javne česme u javnim vrtovima i parkovima  grada, a kako bi se zaštitilo zdravlje komunalnih radnika dozatori se postavljaju i u svim objektima pariških komunalnih poduzeća.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Usvojen prvi pariški bioklimatski prostorni plan

Dana 6. lipnja Gradsko vijeće Pariza usvojilo je prvi pariški bioklimatski prostorni plan koji će pružiti učinkovit odgovor na hitnu klimatsku situaciju i unaprijediti životno okruženje stanovnika francuske metropole.

Čak šest od deset korisnika pariških biciklističkih staza su novi biciklisti

Pariška gradska uprava već je ranije najavila da će privremene biciklističke staze, izgrađene s ciljem rasterećenja javnog prijevoza tijekom aktualne zdravstvene krize, postati trajna biciklistička infrastruktura. Odluku podržava većina stanovnika francuskog glavnog grada, a posebno žene. Naime, ulaganja u širenje mreže biciklističkih staza posebno su potaknula velik porast broja biciklistica.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER