Splitski Trg Gaje Bulata bit će nova pozornica na otvorenom

U Splitu se obnavljaju spomenici i najavljuje uređenje novih zelenih površina

Započela je priprema objave natječaja za izvođača radova na uređenju Trga Gaje Bulata. Na inicijativu gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, nedavno je završena izmjena projektne dokumentacije temeljena na prvonagrađenom natječajnom radu iz 2016. godine, autora akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma te arhitekta Damira Vujčića.

Projektno rješenje prilagodilo se potrebama Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, točnije potrebama za novim kazališnim prostorom, budući da se tijekom proteklog perioda i načina življenja u vrijeme epidemije COVID-19 zaključilo kako se cijeli prostor Trga Gaje Bulata može upotrijebiti i kao prostor za vanjsku izvedbu kazališnih događanja. Također, projektno rješenje ima odobrenje i Konzervatorskog odjela u Splitu, navode u Gradu Splitu.

  • Izvor: Grad Split

Troškovi potrebni za realizaciju i uređenje Trga bit će poznati nakon provedbe postupka javne nabave, a obuhvatit će obnovu stubišta ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, postav spomenika dr. Gaji Filomenu Bulatu, hrvatskom preporoditelju i gradonačelniku Splita, čiji je odljev već napravljen te uređenje pripadajuće površine s memorijom na nekadašnje izvore pitke vode predjela Dobri te izgradnju perivoja sa stablima i raskošnim grmljem. Također, u Gradu Splitu napominju kako će se površina plohe javne površine oko spomenika Gaji Bulatu popločiti kamenim pločama postavljenim u polusuhom mortu na armirano betonskoj ploči prema statičkom proračunu.

„Gajo Bulat prvak je narodnjačkog pokreta pohrvaćenja splitske općine i vjerujem kako je konačno došao trenutak da u svom gradu dobije trajni, opipljivi spomen. Zajedno sa strukom, konzervatorima, slušajući građane koji odavno zazivaju uređenje ovog najfrekventnijeg ulaza u srce grada, uzeli smo u obzir mogućnosti, kao i iskustva epidemije u kojoj se nalazimo. Vjerujem kako ćemo uskoro ovaj prostor oplemeniti i figurom samog Gaje Bulata i zelenilom i vodom, ali i urediti ga za društvena događanja na otvorenom, kao novu pozornicu našeg Kazališta“, kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, uz napomenu kako se javni natječaj za radove treba objaviti do kraja tjedna.

  • Foto: Grad Split

Obnovljena fontana u Đardinu

Nakon nekoliko godina, anđelu na vrhu fontane u Strossmayerovom parku, vraćena je ruka sa školjkom, a fontana je zablistala u novom ruhu. Posljednji veći konzervatorsko-restauratorski radovi obavljeni su 2001. godine zbog čega je bila potrebna cjelovita obnova fontane, koja je uz konzervatorski nadzor, izvršena financiranjem Turističke zajednice grada Splita i Grada Splita te u suradnji s tvrtkom Parkovi i nasadi. Radovi su uključivali tretiranje biološkog obraštaja, ispiranje fontane vrućom vodom, uklanjanje nakupljenih nečistoća ručnim, klesarskim alatima, saniranje – lijepljenje dijelova kojima prijeti odvajanje te rekonstrukciju i bojanje nedostajućih dijelova., fugiranje i zaštitu impregnacijskim sredstvom. Ruka sa školjkom, razbijena u više dijelova, ali sačuvana u Muzeju grada Splita, vraćena je na figuru anđela. S obzirom da je fontana zbog neprestanog prelijevanja vodom podložna taloženju kamenca, stvaranju biološkog obraštaja i eroziji kamena, u planu je i sanacija odvoda kako bi se što duže sačuvala u reprezentativnom stanju.

I Meštrovićev Grgur Ninski zablistao novim sjajem

Okončani su i svi konzervatorsko-restauratorski radovi na jednom od najpoznatijih splitskih spomenika, kipu Grgura Ninskog, velikog Ivana Meštrovića. Radovi vrijedi 55.625,00 kuna sastojali su se od mehaničkog čišćenja svih nečistoća i korozijskih produkata s vanjske površine brončane skulpture, potom uklanjanja slojeva kamenca i skrame, dotrajalog voska, saniranja spojeva, popunjavanja oštećenja i otvora. Također, pristupilo se patiniranju dijelova skulpture na kojima je nedostajalo patine te konačno završne zaštite brončane površine voskom. Pravovremenom zaštitom kipa spriječila se daljnja degradacija skulpture i pojava ozbiljnijih oštećenja, a kontinuirani nadzor spomenika provodit će se i dalje, s ciljem očuvanja od nepovoljnih vanjskih utjecaja.

Prva konzervacija i restauracija ove monumentalne skulpture izvršena je tijekom 2014. i 2015. godine nakon čega su pomno praćene sve promjene na skulpturi i unutar nje. Početkom studenog ove godine ponovo je postavljena skela na ovu vrijednu skulpturu visoku čak 7,7 metara, kako radi redovnog održavanja spomenika, tako i radi konzervatorsko-restauratorskih radova. U Gradu Splitu ističu kako je u prosincu prošle godine na isti način obnovljen i kip Marka Marulića na Voćnom trgu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Ljetne vrućine lakše se podnose uz igru vode i hlad stabala

Praterstern, jedno od najfrekventnijih prometnih čvorišta u Beču, u posljednjih godinu dana u potpunosti se transformirao u zeleni otok svježine koji predstavlja još jedan primjer uspješne provedbe mjera kojima se bečka gradska uprava bori protiv učinka urbanih toplinskih otoka.

Splitski Marjan konačno dočekao smanjenje prometa

Od 22. rujna 2020. vožnja prometnicama na Marjanu dopuštena je isključivo osobama koje posjeduju važeću vinjetu Javne ustanove Park-šume Marjan te vozilima javnog gradskog prijevoza. Taksiji, motori i ostala motorna vozila mogu prometovati samo Šetalištem Ivana Meštrovića do rampe na Institutu.

Gradsko oko Split – aplikacija za prijavu komunalnih problema

Aplikacija Gradsko oko postat će glavni kanal koji će građani/ke Splita koristiti za prijavu komunalnih, prometnih i infrastrukturnih problema te u roku od tjedan dana dobiti povratnu informaciju o statusu rješavanja svojih predmeta.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER