Još jedan razlog za posjet kanjonu Kamačnik

Kanjon Kamačnik ovog proljeća posjetitelje dočekuje obogaćen novom edukativno-turističkom ponudom

U Vrbovskom je u četvrtak održana završna konferencija projekta „Veze prirode“ te predstavljena nova multimedijska oprema koja će obogatiti edukativno-turističku ponudu izletišta Kamačnik

Kamačnik ovog proljeća posjetitelje dočekuje obogaćen novom edukativno-turističkom ponudom koja će ih dodatno educirati i predstaviti im sve prirodno bogatstvo ovog zaštićenog krajobraza u srcu Gorskog kotara. Zaključak je to završne konferencije projekta „Veze prirode“, održane u četvrtak u Kulturnom domu Vrbovsko u organizaciji Grada Vrbovskog.

Grad Vrbovsko je, kao jedan od partnera projekta „Veze prirode“, od rujna 2018. godine proveo brojne aktivnosti s ciljem očuvanja i obnove biološke raznolikosti ovog područja, čime je znatno podigao razinu zaštite prirode na području zaštićenog krajobraza Kamačnik, a ujedno obogatio turističku ponudu i važnost Kamačnika za posjetitelje. Grad već nekoliko godina intenzivno ulaže u njegovo područje, posebice izgradnjom infrastrukture, a ovaj projekt pružio je dodatnu priliku za nastavak tih ulaganja, posebice u obliku obnove biološke raznolikosti i staništa samog kanjona kao i obogaćenja edukativno-turističke ponude izletišta.

  • Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i Ervin Silić, direktor Novena d.o.o.

„S ponosom možemo reći kako smo, unatoč izazovnim okolnostima uzrokovanima pandemijom bolesti COVID-19, uspješno proveli sve planirane aktivnosti u sklopu projekta. U aktivnosti s ciljem zaštite okoliša kanjona Kamačnik te obogaćenja njegove edukativno-turističke ponude uložili smo ukupno 1,25 milijuna kuna, od kojih je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U projekt smo ušli vrlo rado, s obzirom na to da nam je omogućio izvrsnu priliku za daljnje poboljšanje zaštite okoliša nama vrlo vrijednog zaštićenog područja Kamačnika, koji postaje sve zanimljiviji posjetiteljima. Projektom smo također otvorili nove prilike za postupnu i trajnu promjenu odnosa društva prema zaštiti i očuvanju prirode te prepoznavanju njezine ključne uloge za dobrobit budućih generacija“, istaknuo je na konferenciji gradonačelnik Grada Vrbovskog, Dražen Mufić.

Na završnoj konferenciji predstavljena je i nova multimedijska oprema nabavljena u sklopu projekta, a koju čini deset tableta i tri para VR naočala, čime je sama multimedijska staza dodatno obogaćena interaktivnim sadržajem te je postala pristupačnija i posebnim skupinama posjetitelja kao što su osobe s invaliditetom, starije osobe ili djeca.

Multimedijski vodič „Kamačnik“ s kvizom i aplikaciju virtualne stvarnosti (VR) za gledanje videa snimljenih u 360 stupnjeva putem VR naočala Oculus Quest, Gradu je isporučila tvrtka Novena d.o.o.

„Aplikaciju vodiča smo instalirali na tablet zaslona 10 inča koji posjetitelji mogu preuzeti na ulazu u kanjon Kamačnik. Teme s kvizom dodatno imaju i znak upitnika, a teme sa sadržajem proširene stvarnosti oznaku AR+. Prolazeći označenom stazom uz tok Kamačnika, posjetitelji tako putem multimedijskih sadržaja u aplikaciji vodiča i sadržaja na postavljenim info pločama mogu doći do informacija o ekosustavu, flori i fauni, bioraznolikosti te prirodnim vrijednostima kanjona Kamačnik. Uz vodič, posjetiteljima će biti dostupna i VR aplikacija koja sadržava 12 videa u formatu 360 stupnjeva snimljenih na nekoliko važnih lokacija na području Grada Vrbovskog koje zbog svojih glavnih obilježja i sadržaja imaju značajnu, prepoznatljivu turističku, prirodnu, povijesnu, kulturnu i društvenu vrijednost. Sadržaj VR aplikacije korisnik dohvaća putem naočala za virtualnu stvarnost Oculus Quest, zahvaljujući kojima, dok gleda video od 360 stupnjeva, ima osjećaj kao da se virtualno nalazi na lokaciji snimanja“, kazao je Ervin Šilić, direktor Novene d.o.o.

U sklopu projekta Grad Vrbovsko je prošlog ljeta u suradnji s biolozima proveo čišćenje izvora Kamačnika s ciljem očuvanja i obnove bioraznolikosti za buduće generacije te radi podizanja svijesti o ulozi koju priroda ima za dobrobit ljudi, sprečavanja dugoročnih prirodnih rizika i poboljšanja staništa. Tako je iz izvorišta Kamačnika ukupno izvučeno oko 30 metara trupaca te je poboljšano stanje izvora do 30 m dubine.

Projekt „Veze prirode“ dio je programa Interreg V-a Slovenija-Hrvatska te je financiran iz sredstava fondova EU-a, a u njega je uključeno sedam partnera – Općina Grosuplje, kao vodeći partner, Općina Rogaška Slatina, Nacionalni park Risnjak, Grad Vrbovsko, Udruga Hyla, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije te Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode.

Osnovi je cilj projekta prekograničnom suradnjom uključenih partnera iz Slovenije i Hrvatske prikupiti nova saznanja i očuvati biološku raznolikosti za buduće generacije te podići svijest o ulozi koju priroda ima za dobrobit ljudi. Ovakvim primjerom uspješne prekogranične suradnje omogućit će se bolje upravljanje i očuvanje zaštićenih vrsta i staništa u budućnosti.

VEZANE VIJESTI

Planirate putovanje u Beč? Ovo su njegovi najbolji održivi hoteli!

Beč je zeleni grad koji svojim građanima neprestano podiže kvalitetu življenja, održiv je i stremi klimatskoj neutralnosti. Stoga ne čudi da ima moderne i održive hotele. Pojedini upadaju u uči svojom bogato ozelenjenom fasadom, drugi su zahvaljujući ekološkim tehnologijama potpuno energetski neovisni.

Tele2 proslavio rođendan i pridonio obnovi dva hektara šume u Gorskom kotaru

Ne možda, već sasvim sigurno oko 150 zaposlenika Tele2 danas je bilo u šumi. I to zato što su uobičajeni radni dan zamijenili sadnjom više od tri tisuće sadnica smreke kod Vrbovskoga, u suradnji s Hrvatskim šumama. Tako su dobrotvornim radom pomogli lokalnoj zajednici, ali i pridonijeli u obnovi dva hektara šume Gorskog kotara koja je stradala u vremenskim nepogodama.

Dukat započeo sadnju 10.000 sadnica stabala s Hrvatskim šumama

Dukat je, u suradnji s Hrvatskim šumama, započeo sadnju 10.000 sadnica stabala najavljenu krajem prošle godine. U akciji pošumljavanja 50-ak Dukatovih zaposlenika posadilo je 1.000 sadnica hrasta lužnjaka u mladoj šumi u Turopoljskom Lugu nedaleko Velike Gorice, na površini od 4.000 m2.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER