Paviljon u Križevcima dobiva zeleni krov

Građani/ke Križevaca neposredno odlučuju o izgledu svog grada

S ciljem ozelenjavanja javnog prostora u Križevcima, gradska uprava postavlja zeleni krov na paviljonu na Trgu Josipa Jurja Strossmayera

Na ideju uređenja zelenog krova došlo se temeljem prijedloga građana koji su sudjelovali u istraživanju prilikom izrade Strategije zelene infrastrukture pa će se tako na ravni krov paviljona na Trgu Josipa Jurja Strossmayera postaviti biljni sloj seduma koji zahtijeva minimalno održavanje.

Radovi su u skladu s ograničenim konzervatorskim postupanjima u daljnjem uređenju trga, a vrijednost radova na ozelenjavanju paviljona je 36.000,00 kuna.

„Namjena paviljona bila je da služi građanima za okupljanja i održavanje manifestacija, no ta funkcija nije ispunjena u potpunosti jer se pod krovom stvara visoka temperatura. Postavljanjem zelenog krova smanjit će se zagrijavanje tog prostora i uljepšati centar grada“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško.

Osim što će prostor postati znatno zeleniji i ugodniji, pridonijet će se smanjenju emisije CO2 te čišćem i kvalitetnijem zraku što je u skladu s naporima na stvaranju zelenijeg i klimatski održivijeg grada, istaknuli su u Gradu Križevcima.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Arena Porte de la Chapelle otvara svoja vrata u nedjelju 11. veljače

Arena Porte de la Chapelle (Adidas Arena) predstavlja novo središte sjevernog dijela francuske metropole koje će kao višenamjenski modularni prostor svojim sadržajima biti otvoren za sve stanovnike ove pariške četvrti. S kapacitetom od 8.000 sjedala dvorana će nakon Ljetnih olimpijskih i paraolimpijskih igara Paris 2024. upotpuniti mogućnosti održavanja brojnih kulturnih i sportskih događanja i natjecanja, a bit će i dom košarkaškog kluba Paris Basketball.

Zeleni krov u prosjeku poboljšava učinkovitost solarnih panela za 3,6 %

Usporedbom dva solarna krova u Sydneyu, jednog bez ičega, a drugog s travom i biljkama ispod solarnih panela, otkriveno je da su potonje u prosjeku bile učinkovitije za 3,63 %, čime je njihov prosječan dnevni učinak bio 13 % veći. Veća učinkovitost postiže se zbog nižih temperatura na zelenom krovu upravo zahvaljujući njegovim biljkama. No, to nisu jedine njegove prednosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER