Formalno pokrenuta procedura preuređenja Trga žrtava fašizma

Još malo dobrih vijesti iz Inicijative „Vratite magnoliju“!

Kako je u srijedu objavila Inicijativa „Vratite magnoliju“, Vijeće Gradske četvrti Donji grad na svojoj je zadnjoj sjednici prije raspuštanja u plan komunalnih aktivnosti za 2021. godinu uvrstilo i izradu projekta krajobraznog uređenja Trga žrtava fašizma.

Ova odluka donijeta je jednoglasno, bez ijednog suzdržanog ili glasa protiv, a posebno je važno istaknuti da je Vijeće Gradske četvrti Donji grad, u ovom sastavu, od prvog dana podržavalo aktivnosti i zahtjeve Inicijative „Vratite magnoliju“.

Iz Inicijative podsjećaju kako je Vijeće GČ Donji grad na Trgu žrtava fašizma održalo tematsku sjednicu već dva tjedna nakon čupanja magnolije 2018. godine te je na njoj službeno zatražena hitna obustava radova, kao i široka javna rasprava s građanima i strukom temeljem koje bi se izradio natječajni program i proveo javni arhitektonsko krajobrazni i urbanistički natječaj. Gradska uprava u potpunosti je ignorirala službene zahtjeve vijećnika.

„Uz izniman doprinos pojedinih vijećnika i vijeća u cjelini, zajedno smo organizirali zbor građana gdje su građani golemom većinom prisutnih izglasali zaključak kojim se zahtjeva hitna obustava radova na Trgu žrtava fašizma i sanacija počinjene štete. Gradska uprava ne samo da je ignorirala zaključke donesene na zboru građana, nego je i aktivno opstruirala njegovo održavanje“, istaknuli su u Vijeću GČ Donji grad.

Uvrštavanje projekta krajobraznog uređenja Trga žrtava fašizma u plan komunalnih aktivnosti prvi je korak prema novom, humanijem i primjerenijem uređenju ovog amblematskog prostora koji je nekoć bio jedan od najljepših u Zagrebu.

„Vjerujemo i nadamo se da je lekcija naučena i da će se ovog puta poštivati procedura, struka i želje građana“, zaključuju u Inicijativi „Vratite magnoliju“.

Podsjetimo, Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba prošle se srijede pozitivno očitovao na posljednji zahtjev Inicijative upućen prilikom obilježavanja treće obljetnice čupanja magnolije i svog ostalog zelenila na Trgu žrtava fašizma. U odgovoru su najavili „sukladno protoku vremena“ izradu novog krajobraznog projekta za ovaj prostor koji će vjerojatno rezultirati novim krajobraznim rješenjem, čime su zapravo priznali grešku te konačno i dopustili vraćanje vegetacije na devastiran trg.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Kada će Zagreb dobiti novi javni park u Jurkovićevoj ulici?

Prvog dana ljeta Zagrepčanke i Zagrepčani imali su priliku doznati mnoštvo zanimljivih informacija o parkovnoj tradiciji svog grada, ali i o mogućnostima uređenja novih parkova i zelenih površina koji nam trebaju pružiti hlad i spas od ljetnih vrućina te sve izraženijih klimatskih promjena.

Inicijativa Vratite magnoliju je uspjela! Vratit će magnoliju!

Nakon tri godine upornog i aktivnog inzistiranja da se magnolije i primjerene stablašice i grmovi vrate na Trg žrtava fašizma, i to prema projektu kojeg bi izradili stručnjaci krajobrazni arhitekti, Inicijativa Vratite magnoliju u četvrtak je priopćila da je napravila velik korak prema tom cilju.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER