Zelena akcija: „Zahtijevamo pravo na vodu bez ambalaže!“

1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje

Zelena akcija u sklopu kampanje „Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije danas su uz fontanu Manduševac na Trgu bana Jelačića u Zagrebu izveli performans kojim su naglasili važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca. Razvili su transparent s natpisom „1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje” te postavili simbolične prikaze javnih česmi. Na taj su način htjeli pokazati da je i manjim prostornim intervencijama pitku vodu moguće učiniti dostupnom u javnim prostorima. Manduševac je nekad bila javna česma i to treba postati opet.

Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže“, istaknuo je Saša Šimpraga iz građanske platforme 1postozagrad. „Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za pakiranom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna.“

>>> Pročitajte još >>> Diljem Londona postavljaju se javne česme s besplatnom vodom čime se građani potiču na korištenje višekratnih i trajnih boca za vodu i tako smanjuju količinu plastičnog otpada

  • Saša Šimpraga - 1postozagrad / Foto: Zelena akcija

Voda u boci je tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja. Osim toga, premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže.

„Treba naglasiti da se plastika može reciklirati samo ograničen broj puta, nakon čega dolazi do tzv. „downcyclinga“ i kao reciklat završava u proizvodima manje kvalitete nakon čega se nastavlja raspadati na mikro i nano čestice te ostavlja negativne posljedice na ljudsko zdravlje“, kazala je Ana-Marija Mileusnić iz Zelene akcije.

>>> Pročitajte još >>> U Parizu je besplatna pitka voda svugdje dostupna >>> Broj javnih česmi s pitkom vodom posljednjih se godina u francuskoj metropli konstantno povećava. Osim što služe za konzumaciju besplatne pitke vode na javnim površinama, njima osvježava zrak i snižavaju sve više ljetne temperature.

Jedinu korist od pakirane vode imaju tvrtke koje proizvode plastične boce i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te je nakon pakiranja u plastične boce kupcima naplaćuju tisuću puta više, ističu u Zelenoj akciji. „Ne smijemo im dopustiti da nastave uništavati okoliš i ljudsko zdravlje, a pritom na nama zarađivati. Rješenje je u sustavu ponovne uporabe i ponovnom punjenju pomoću proizvoda poput bočica za višekratnu upotrebu. Također, Planom gospodarenja otpadom imamo obvezu smanjenja ukupne količine otpada, a postavljanje česmi i posljedično smanjenje nastanka plastičnog otpada doprinijelo bi ispunjenju i tog cilja.“

>>> Pročitajte još >>> Beč nudi niz rješenja protiv ljetnih vrućina >>> Diljem austrijske metropole raspoređeno je više od 1.000 javnih česmi s pitkom vodom

  • Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje utječe se na smanjenje potražnje za pakiranom vodom. / Foto: Zelena akcija

Zelena akcija stoga poručuje svim gradskim vlastima kako je pravo na vodu ljudsko pravo te ih poziva na izgradnju česmi u javnim prostorima kako bi se svima osiguralo pravo na besplatnu pitku vodu bez štetne ambalaže.

Ekovjesnik

 

>>> Pročitajte još >>> Ima li vode u Zadru?

VEZANE VIJESTI

Zadar dobio suvremene modele slavina s besplatnom pitkom vodom

Zadarska riva je u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i izgradnja lučke infrastrukture Grad Zadar - Poluotok” dobila i dvije slavine s besplatnom pitkom vodom čime je postignut značajan iskorak prema većem komunalnom i javnozdravstvenom standardu. Postavljeni modeli ispunjavaju sve suvremene zahtjeve, a dizajnirali su ih Nera Nejašmić Kozina i Petar Kozina iz zadarskog Studija PIN za arhitekturu i dizajn.

„Srpanj bez plastike“ obilježen postavljanjem novih javnih česmi

„Redovit unos tekućine važan za očuvanje zdravlja, stoga tijekom boravka u gradskim parkovima i na otvorenim prostorima napunite vaše višekratne boce za vodu na jednoj od naših novih česmi s besplatnom pitkom vodom“, poručuje svojim građanima vijeće okruga Epsom i Ewell u engleskom Surreyu.

Predstavljen projekt „Žedni grad“

Projekt „Žedni grad“ („Die Stadt hat Durst“) Goethe-Institut Kroatien provodi u suradnji s autorom programa Sašom Šimpragom i platformom 1POSTOZAGRAD. Fokus projekta su urbane (mikro) teme koje čine dio šire priče okolišnih i održivih politika.

Žedni grad: žedni šetnje - pitka i druga voda u centru grada

U okviru višegodišnjeg programskog naglaska na pitanja ekologije i održivosti, Goethe-Institut Kroatien počinje projekt „Žedni grad“, kojim se nastavlja na regionalnu inicijativu njemačkog kulturnog instituta za istraživanje društvenog i umjetničkog dosega (novih) oblika demokratskog i kolaborativnog upravljanja zajedničkim dobrima (commons).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER