Od ponedjeljka u cijelom Parizu vrijedi ograničenje brzine od 30 kilometara na sat

Podržala većina Parižana i Parižanki

Posljednjih dana širom Pariza niču novi prometni znakovi jer je od ponedjeljka 30. kolovoza najveća dopuštena brzina u cijelom gradu ograničena na 30 km/h. Ovu mjeru podržava većina Parižana i Parižanki, no snažno joj se protive stanovnici regije Île-de-France.

„Ograničenje brzine na 30 km/h povećat će onečišćenje zraka“ naslov je koji se tijekom prošlog tjedna najčešće mogao pročitati u francuskim medijima i na društvenim mrežama. Pri brzini od 30 km/h, navode protivnici ograničenja brzine, vozila onečišćuju zrak za oko 15 % više nego pri brzini od 50 km/h, odnosno isto kao i vozila koja se kreću brzinom od 130 km/h. Međutim, čelnici Grada Pariza smatraju kako autori ovih članaka ipak nisu u pravu i ne sagledavaju cijeli problem.

Parižani će se tako morati naviknuti na novu mjeru smirivanja prometa: od ponedjeljka 30. kolovoza 2021. na većini prometnica francuske metropole vrijedi novo ograničenje brzine od 30 km/h, dok će se brzinom od 50 km/h automobili moći kretati samo na određenom broju prometnica. To se odnosi na obilaznicu Périphérique i još nekoliko najvažnijih žila kucavica kao što su bulevari des Maréchaux, dva dijela prometnica uz rijeku Seine, zatim avenije Bois de Boulogne i Vincennes te važne prometnice na zapadu Pariza (avenije Champs-Elysées, Foch, Grande Armée, rue Royale) i u 12. i 14. arondismanu. Cjeloviti popis objavljen je na internetskim stranicama Grada Pariza.

Kao što smo već ranije izvijestili, ovo ograničenje brzine vrijedilo je i do sada na gotovo 60 % pariških prometnica, no od ovog ponedjeljka bit će potrebno smanjiti pritiskanje papučice gasa na području cijelog grada.

Ciljevi su smanjenje buke, prometnih nesreća i veća protočnost prometa

Za Davida Belliarda (Zeleni-EELV), zamjenika pariške gradonačelnice zaduženog za prijevoz i održivu mobilnost, promjena s 50 na 30 km/h omogućit će znatno smanjenje buke. Procjenjuje se da će se novim ograničenjem brzine razina buka smanjiti za tri decibela (dB), ali i prepoloviti broj nesreća i smrtnih slučajeva na gradskim prometnicama.

To je „pitanje sigurnosti cestovnog prometa“, tvrdi David Belliard i pojašnjava kako je riječ je o mjeri kojom će se povećati sigurnost svih korisnika pariškog javnog prostora, no ponajviše najugroženijih kategorija: pješaka, biciklista, djece i starijih osoba. „Rizik od fatalnih nesreća sa smrtnim ishodom mnogo je manji kada vozite brzinom 30 km/h, a ne 50“, kaže zamjenik gradonačelnice. „Uz brzinu od 50 km/h svega 1,5 osoba od 10 ima šansu za preživljavanje u slučaju udara automobila, dok uz brzinu od 30 km/h tu šansu ima već 9 od 10 pješaka.“

Također, Belliard tvrdi kako će ova mjera omogućiti bolju protočnost prometa „smanjenjem ubrzavanja i kočenja“ te podsjeća da je prosječna brzina u Parizu svega 15 km/h. Osim toga, ova mjera predstavlja dio programa smanjenja cestovnog prometa i poticanja aktivnih načina kretanja poput pješačenja ili vožnje biciklom.

Ovu mjeru podržala je većina Parižana i Parižanki, koji uostalom gradom sa sve kvalitetnijom biciklističkom infrastrukturom voze bicikle više nego ikada prije,  no pravi problem mogao bi nastati na periferiji i u okruženju Pariza gdje se zahtijeva ograničenje od 50, odnosno 70 km/h.

  • Većina sudionika javnog savjetovanja podržala je ograničenje brzine kako bi se povećala sigurnost na cestama. / © Emilie Chaix / Ville de Paris

Podsjetimo, prošle jeseni, od 27. listopada do 27. studenog 2020., Grad Pariz je proveo javno savjetovanje o uvođenju generalnog ograničenja brzine na 30 km/h. Tijekom mjesec dana trajanja javnog savjetovanja na ovu temu, svoje je mišljenje izrazilo 5.936 građana/ki, a većinu su činili stanovnici i stanovnice francuske metropole ili njih 63 %. Njih 31 % se tako izjasnilo za uvođenje generalnog ograničenja brzine na 30 km/h, dok ih je 19 % bilo za prilagodbu brzine prema vrsti i važnosti prometnica. Osim toga, određen dio građana podržao je provedbu ove mjere pod uvjetom da se na određenim prometnicama zadrži brzina od 50 km/h, što je gradska uprava uvažila te njihov odabir izvršila u suradnji s Prefekturom pariške policije.

No, stanovnici regije Île-de-France (les Franciliens) uglavnom su se protivili uvođenju ovog ograničenja brzine (61 % protiv, 36 % za), za razliku od ukupno 59 % Parižana/ki - onih koji žive unutar pariškog bulevara Périphérique, koji su je podržali.

Ograničenje brzine navodi stoga gradsku upravu na poduzimanje drugih mjera za poboljšanje mobilnosti u francuskom glavnom gradu. Tako će se dodatno unaprijediti i proširiti mreža biciklističkih staza, na kojima će se uvesti dvosmjerna vožnja biciklom, a planira se i izgradnja garaža za bicikle. Gradska uprava i pješacima želi vratiti njihovo pravo na javni prostor, i to stvaranjem novih pješačkih zona u svim četvrtima, ali i daljnjim poboljšanjem mreže autobusnih linija koje Parižani nerijetko više preferiraju od podzemne željeznice. Uostalom, riječ je o još jednom predizbornom obećanju pariške gradonačelnice Anne Hidalgo, koja ih je i u svom prvom mandatu odlučno ostvarivala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Od sljedeće godine u Parizu se uvodi ograničenje brzine od 30 km/h

Gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo planira uvesti ograničenje brzine na području cijelog grada već početkom 2021. godine. Grad Pariz je stoga pokrenuo e-savjetovanje putem kojeg Parižani i Parižanke do 27. studenog imaju priliku dati svoje mišljenje i prijedloge.

59 % Parižana za uvođenje ograničenja brzine od 30 km na sat

Planirano ograničenje brzine prvenstveno se želi uvesti zbog sigurnosti svih korisnika pariškog javnog prostora, prvenstveno pješaka i biciklista, te predstavlja dio programa smanjenja cestovnog prometa i poticanja aktivnih načina kretanja poput hodanja ili vožnje biciklom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER