Primorci složni protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku

Riječko povijesno NE!

Jučer je u organizaciji Općine Omišalj uz potporu ostalih jedinica lokalne samouprave, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, brojnih udruga i umjetnika iz Rijeke održan veliki prosjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Na riječkom Korzu se okupilo oko četiri tisuće prosvjednika, javlja Novi list.

"Ne možete razmišljati našom glavom. Mi najbolje znamo što nama treba. Jedina smo regija uz Istru i Grad Zagreb koja pridonosi proračunu Republike Hrvatske."

Prosvjednicima se kao domaćin prosvjednog skupa prvi obratio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je prosvjed nazvao više nego opravdanim i to zbog loših iskustava s loše planiranim investicijama u prošlosti.

„Svi se dobro sjećamo koksare. Važno je reći ne investiciji koja na ovakav način kako je planirana nema smisla. Zalažemo se za razvoj i energetsku stabilnost Hrvatske, ali ne na način da nam se kaže - to mora biti tako, a što vi o tome kažete - nije važno. Upravo tako se ponaša Vlada republike Hrvatske prema Krčanima i Primorcima. Mi im s ovog mjesta moramo reći jasno: ne, ne možete na taj način razgovarati s nama“, rekao je Vojko Obersnel.

U ime koordinacije krčkih jedinica lokalne samouprave istupio je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, koji je političkom Zagrebu poručio da im ne može i ne smije nametati svoju volju.

„Ne možete razmišljati našom glavom. Mi najbolje znamo što nama treba. Jedina smo regija uz Istru i Grad Zagreb koja pridonosi proračunu Republike Hrvatske. Želimo biti solidarni s ostatkom zemlje, ali ne želimo da nam Vlada nameće smeće koje nitko drugi ne želi. Poruka Zagrebu je - nemojte se s nama igrati. Mi smo dostojanstveni, ali nećemo dopustiti da nam namećete nešto što je protiv naših interesa i interesa naše djece“, rekao je Darijo Vasilić.

Načelnica općine Omišalj Mirela Ahmetović rekla je da prosvjed ima za cilj i zaštiti zakone Republike Hrvatske.

„Ministre Ćoriću, hoćete li i nakon ovog prosvjeda reći da vas nije briga što prosvjeduju? Gdje ste danas? Želimo zaštiti zakone Republike Hrvatske i pitamo Vladu hoće li početi poštivati zakone svoje zemlje. Nećemo odustati. Omišalj, Krk, Primorsko-goranska županija, idemo svi zajedno dalje“, poručila je načelnica Omišlja Mirela Ahmetović.

Osim što se ovim prosvjedom političkom Zagrebu jasno poručilo kako su Primorci protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala, ovaj je prosvjed za hrvatske prilike imao gotovo „nevjerojatan, povijesni značaj“ i to kao jedan od rijetkih slučajeva zrele demokracije. Odlučno „NE“ plutajućem LNG terminalu na Krku ujedinilo je ne samo političke neistomišljenike, već i političke neprijatelje!

Podsjetimo se, organizatori prosvjeda istaknuli su sljedećih pet glavnih razloga za organizaciju prosvjeda:

1. Plutajući LNG terminal nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, odnosno isti ne postoji u prostornim planovima.

2. Plutajući LNG terminal nije u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući“ kako bi izbjegla sudske tužbe.

3. Plutajući LNG terminal nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji i investitorima priskrbio veći profit, koristit će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača.

4. Plutajući LNG terminal ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti Primorsko-goranskoj županiji, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam.

5. Protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.

 

Peticija PROT!V izgradnje plutajućeg LNG terminala potpisuje se do dana 18. ožujka 2018. u Rijeci, Njivicama, Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Vrbniku, Krku, Puntu, Baški i Opatiji, svakog dana od 9-14 sati.

Za sve one koji nisu u mogućnosti fizički potpisati peticiju dostupna je i on-line peticija i to na sljedećoj poveznici http://omisalj.hr/peticija/

Novi list / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije otvara se 21. travnja

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije službeno će biti otvoren 21. travnja 2023. i to kao novi prostor za održavanje sajmova i drugih gospodarskih aktivnosti. Prva manifestacija u novom objektu bit će osječki Proljetni sajam koji će se održati od 21. do 23. travnja ove godine.

Omišljani su protiv plutajućeg LNG terminala

Eko udruge tvrde kako ovaj projekt nema ekološku, ekonomsku, ni sigurnosnu dimenziju, a posebno im smeta upotreba klora, što prema riječima Marijane Cvijetić Piršić iz udruge Eko Kvarner studijom nije posebno obrađeno. Dodatan problem predstavlja i korištenje mora za uplinjavanje LNG-ja, čime će se ono hladiti za 5-7 stupnjeva.

Prosvjed PROT!V plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku

Danas se u Rijeci u organizaciji Općine Omišalj održava veliki prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Prosvjed počinje u 12 sati na riječkom Korzu, odnosno na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a organizira se i potpisivanje peticije protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Rijeci, Njivicama, Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Vrbniku, Krku, Puntu, Baški i Opatiji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER