Prosvjed PROT!V plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku

Velika završnica kampanje protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala

Danas se u Rijeci u organizaciji Općine Omišalj održava veliki prosvjed protiv plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Prosvjed počinje u 12 sati na riječkom Korzu, odnosno na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske, a organizira se i potpisivanje peticije protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Rijeci, Njivicama, Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Vrbniku, Krku, Puntu, Baški i Opatiji.

Općina Omišalj proteklih nekoliko tjedana vodi snažnu kampanju protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku, a u tome ima i potporu Županijske skupštine Primorsko-goranske županije koja je 23. studenog jednoglasno zaključila da zahvat plutajućeg LNG terminala u Omišlju nije prihvatljiv te da Županija podupire nastavak projekta kopnenog LNG terminala za koje je doneseno rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš i izdana lokacijska dozvola.

Velika završnica kampanje protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala je na rasporedu danas, 3. ožujka, za kada je najavljen prosvjed u samom središtu Rijeke. Prosvjed se održava s početkom u 12 sati na riječkom Korzu, odnosno na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Iz općine Omišalj ističu pet glavnih razloga za organizaciju prosvjeda:

1. Plutajući LNG terminal nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, odnosno isti ne postoji u prostornim planovima.

2. Plutajući LNG terminal nije u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske što je potvrdila i sama Vlada RH na svojoj sjednici 1.2. kada je u Odluku o strateškom projektu LNG terminala ugurala riječ „plutajući“ kako bi izbjegla sudske tužbe.

3. Plutajući LNG terminal nije zasnovan na ekološki prihvatljivim standardima, već dapače, prema riječima Gorana Frančića, direktora LNG Hrvatska, da bi projekt bio jeftiniji i investitorima priskrbio veći profit, koristit će se ekološki neprihvatljive metode uplinjavanja i ispiranja izmjenjivača.

4. Plutajući LNG terminal ne donosi nikakve gospodarske benefite Općini Omišalj, otoku Krku niti Primorsko-goranskoj županiji, već dapače, vrlo negativno utječe na našu stratešku gospodarsku granu – turizam.

5. Protivan je demokratskim procedurama zajamčenim Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i Ustavom Republike Hrvatske.

Osim današnjeg prosvjeda u Rijeci, Općina Omišalj organizira i potpisivanje peticije PROT!V izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju i to:

  • u Rijeci od 3.3. do 18.3., svakim danom od 9-14 sati
  • u Njivicama, Omišlju, Malinskoj, Dobrinju, Vrbniku, Krku, Puntu, Baški i Opatiji od 5.3. do 18.3. svakim danom od 9-14 sati.

Za sve one koji nisu u mogućnosti fizički potpisati peticiju dostupna je i on-line peticija, a možete je potpisati na sljedećoj poveznici http://omisalj.hr/peticija/

R.I. / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Premijer Plenković obišao CGO Biljane Donje

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao je danas CGO Biljane Donje, najveći od četiri postojeća hrvatska centra za gospodarenje otpadom i vrijedan gotovo 90 milijuna eura, a koji je danas pušten u probni rad.

Primorci složni protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala na Krku

Jučer je u organizaciji Općine Omišalj uz potporu ostalih jedinica lokalne samouprave, Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, brojnih udruga i umjetnika iz Rijeke održan veliki prosjed protiv izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Na riječkom Korzu se okupilo oko četiri tisuće prosvjednika, javlja Novi list.

Omišljani su protiv plutajućeg LNG terminala

Eko udruge tvrde kako ovaj projekt nema ekološku, ekonomsku, ni sigurnosnu dimenziju, a posebno im smeta upotreba klora, što prema riječima Marijane Cvijetić Piršić iz udruge Eko Kvarner studijom nije posebno obrađeno. Dodatan problem predstavlja i korištenje mora za uplinjavanje LNG-ja, čime će se ono hladiti za 5-7 stupnjeva.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER