Bečki chatbot sve popularniji među građanima

Važan informativan alat za Bečanke i Bečane

Digitalni asistent Grada Beča, koji nudi brojne informacije o austrijskoj prijestolnici i gradskim temama, prošle je godine dao 2,3 milijuna odgovora na različite upite građana, a najzastupljenija tema bio je koronavirus.

Digitalni asistent Grada Beča nudi i informacije o redu vožnje i autobusnim, tramvajskim i metro linijama bečkog javnog prijevoza, kao i lokacije česmi s pitkom vodom ili vremenskoj prognozi. WienBot je integriran u aplikaciju Grada Beča, a dostupan je i kao posebna aplikacija te u web verziji. Prema novim podacima ovaj asistent, koji je pušten u rad 2017., sve je popularniji među Bečanima. Protekle godine dao je 2,3 milijuna odgovora na različite upite građana, što je u prosjeku bilo pet odgovora u minuti.

Najzastupljenija tema bila je pandemija. Naime, više od polovice odgovora odnosilo se na informacije vezane uz koronavirus kao što su cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ili testiranja. Tijekom ljeta ovaj alat pružao je brojne informacije o sezoni kupanja, kupalištima i gradskim bazenima te njihovoj popunjenosti. Među popularnim temama prethodne godine našli su se još i ponuda poslova, parkiranje i klizalište na otvorenom ispred bečke gradske vijećnice.

Usluge WienBota kontinuirano se aktualiziraju i nadopunjuju. Tako, na primjer, neprestano sadrži informacije o trenutačnim epidemiološkim mjerama u glavnom gradu Austrije, a prošle godine sustav je naučio 3.000 novih ključnih riječi i sinonima. Osim toga, dodano je 9.000 emotikona i 1.500 kombinacija ključnih riječi. Član bečkog gradskog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke istaknuo je da je u razvoj WienBota uloženo mnogo znanja i truda djelatnika gradske službe za medije i informiranje. Chatbot, koji je već osvojio nekoliko priznanja, postao je važan informativan alat za Bečanke i Bečane.

EurocommPR / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Rekordne temperature u Vječnom Gradu lakše se podnose uz „velike nosove“

Kultne rimske fontane s pitkom vodom gase žeđ i rashlađuju stanovnike i posjetitelje Vječnog Grada otkako su prvi put postavljene 1872. godine. Tradicionalne rimske fontanelle Rimljani su od milja nazvali nasoni ili „veliki nosovi“, a procjenjuje se da ih na području grada ima oko 2 500, odnosno najviše 2 800.

Građanima Karlovca uskoro na usluzi virtualni pomoćnik

Grad Karlovac u završnoj je fazi izrade Smart City Chatbota, odnosno aplikacije koja interaktivno informira širu javnost te tako znatno olakšava komunikaciju i rad u potpuno novom obliku

Kultur-Token: Inovativan projekt u Beču spaja zaštitu okoliša i kulturu

Na spomen Beča mnogima su prve asocijacije kultura i zaštita okoliša. Ova dva naizgled različita područja austrijska je metropola odlučila povezati na inovativan način. Naime, od veljače do jeseni ove godine provodit će se digitalni pilot-projekt koji će nagrađivati „zelenu” mobilnost, najavljeno je u ponedjeljak u Beču.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER