Kemikalije u plastici povećavaju rizik od debljanja

Kemikalije sadržane u plastičnim proizvodima mogu pridonijeti prekomjernoj težini i pretilosti

Norveški znanstvenici proučavali su kemijske komponente plastike koju koristimo u svakodnevnom životu i otkrili da mnoge od njih doprinose razvoju masnih stanica kod miševa

Stope pretilosti su u porastu diljem svijeta te su se od 1975. gotovo utrostručile. Iako je štetno djelovanje prekomjernih količina šećera na ljudski organizam odavno utvrđeno, trend je vrlo složen te uzrokovan nezdravom prehranom i sjedilačkim načinom života, a zahvaljujući znastvenim istraživanjima raspolažemo i saznanjima o štetnom utjecaju plastike na ljudsko zdravlje. Znanstvenici s Norveškog sveučilišta znanosti i tehnologije (NTNU) istraživali su utjecaj kemikalija u plastici i njihovu povezanost s ovim javnozdravstvenim problemom, a rezultati njihovog istraživanja nedavno su objavljeni u časopisu Environmental Science & Technology.

Niz alarmantnih studija posljednjih godina demonstrirao je načine na koje plastika može dospjeti u hranidbeni lanac pa tako i u ljudsko tijelo. To uključuje kukce i ribe koji se nehotice hrane plastičnim otpadom i prenose ga morskim grabežljivcima, a mikroplastika je otkrivena u uzorcima ljudske stolice što je potvrdilo opasnost širenja tih sitnih čestica u hranidbenom lancu.

Nadalje, istraživanja su počela rasvjetljavati načine na koje bi to moglo utjecati na naše zdravlje. To uključuje studije kojima je potvrđeno da mikroplastika može promijeniti oblik ljudskih stanica pluća i prodrijeti u krvno-moždanu barijeru kod miševa, kao i druge studije koje kemikalije sadržane u plastici povezuju s visokim kolesterolom, srčanim bolestima i oštećenjem moždanih stanica. U međuvremenu, istraživanja su pokazala kako čak 93 posto pakirane vode sadrži plastične čestice.

Uz sve veći broj studija koje potvrđuju štetno djelovanje plastike na ljudsko zdravlje, sada imamo i rezultate najnovije analize kemijskih komponenti u plastičnim proizvodima u svakodnevnoj upotrebi. Tim norveških znanstvenika s NTNU-a ispitao je 34 tipična plastična proizvoda, kao što su čašice jogurta, kuhinjske spužve i boce za piće, te je u njima otkrio više od 55.000 kemijskih komponenti od kojih su uspjeli identificirati svega njih 629. Kao što je već poznato, zasad je identificirano desetak kategorija endokrinih disruptora koji mijenjaju funkcije endokrinog sustava i time dovode do štetnih učinaka na zdravlje ljudskog organizma.

Zanimljivo je da su znanstvenici tijekom ispitivanja na miševima otkrili da jedna trećina kemikalija u tim proizvodima uzrokuje razvoj i proliferaciju masnih stanica, daleko više od njih 11 za koje je već poznato da izazivaju takve učinke. To ukazuje na činjenicu da u plastici postoje i druge kemikalije koje imaju sposobnost preoblikovanja načina na koji naše tijelo pohranjuje masnoće.

„Vrlo je vjerojatno da te poremećaje metabolizma ne uzrokuju uobičajeni spojevi, kao što je bisfenol A (BPA)“, kazao je prvi autor studije Johannes Völker. „To znači da kemikalije sadržane u plastičnim proizvodima, osim onih koje već poznajemo, mogu pridonijeti prekomjernoj težini i pretilosti.“

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Jesmo li bliže pronalaženju mikroplastike u ljudskom organizmu?

Znanstvenici Sveučilišta Arizona su zahvaljujući novoj metodologiji identificirali sićušne tragove plastike u ljudskom tkivu, čime bi se konačno moglo omogućiti lakše otkrivanje nakupljenih čestica mikroplastike i nanoplastike u ljudskom organizmu, objavio je britanski The Guardian.

Mikroplastika prvi put pronađena u plućima živih ljudi

Sveprisutna mikroplastika prvi je put otkrivena duboko u plućima živih ljudi. Čestice su pronađene gotovo u svim analiziranim uzorcima, odnosno u uzorcima tkiva 11 od 13 pacijenata koji su bili podvrgnuti operacijama. Najčešće su pronađene čestice polipropilena (PP), koji se koristi u plastičnoj ambalaži za hranu, te polietilen tereftalata (PET), koji se koristi za izradu odjeće i boca.

Konačno potvrđeno - Plastika je smrtonosna!

S osam milijuna tona plastičnog otpada koji svake godine završi u svjetskim morima i oceanima, posve je opravdana zabrinutost zbog ubrzanog širenja plastike i njezine sveprisutnosti u okolišu. Unatoč tome, do sada se iznenađujuće malo znalo o pravom utjecaju plastičnog onečišćenja na ljudsko zdravlje. Nova revolucionarna studija otkriva pak zdravstvene rizike na svakom stupnju životnog ciklusa plastike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER