KREATIVNO ZELENO: Predstavljanje projekta REGREEN u Velikoj Gorici

Jeste li znali da je Velika Gorica jedan od ukupno šest „gradova – živih laboratorija“ u europskom projektu koji se bavi rješenjima temeljenima na prirodi ili Nature-Based Solutions?

Kakve veze imaju kreativnost i „zelena“ urbana rješenja? Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici? I što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu? Odgovore na ta i druga pitanja doznajte na javnom predstavljanju dosadašnjih rezultata petogodišnjeg projekta REGREEN koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na dva kontinenta diljem svijeta.

Predstavljanje projekta REGREEN održat će se u petak 20. svibnja 2022., od 9 do 10:30 sati u Gradskoj vijećnici Velike Gorice - Pučko učilište (Zagrebačka ulica 37).

 

Projekt REGREEN bavi se održivim urbanim razvojem poticanjem rješenja za obnavljanje i rehabilitaciju urbanih ekosustava koja su temeljena na prirodi. Primjeri takvih rješenja su gradski parkovi, zeleni krovovi i zidovi javnih zgrada, ozelenjena odvodnja i pročišćavanje vode, biciklističke staze, hoteli za kukce i dr. Takva rješenja pročišćavaju zrak, smanjuju temperaturu zraka te buku i stres u gradovima, sprječavaju poplave, proizvode hranu te služe senzibiliziranju novih generacija za očuvanje prirode i održivi razvoj.

Na javnom predstavljanju projekta REGREEN predstavit će se kakve prilike on donosi Velikoj Gorici, dok će inozemni partneri govoriti o rješenjima temeljenima na prirodi koja koriste u svojim gradovima. Nakon prezentacija održat će se show room u sklopu kojeg će svi zainteresirani imati priliku raspraviti izložene teme s govornicima. Ovom prilikom ujedno će se predstaviti rezultati istraživanja Grada Velike Gorice o stavovima građana o stanju zelenila u njihovom gradu.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu projekta uključuju:

  • FLOORMAPS - karte za „zeleno“ urbano planiranje Floormaps,
  • CITY EXPLORER - alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi,
  • GREENOPOLIS - edukativna platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi.

Ovo događanje namijenjeno je „zelenim“ poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima za održivi razvoj gradova, a prijave za dolazak otvorene su završno sa srijedom 18. svibnja 2022. putem sljedećeg online obrasca.

Zelena energetska zadruga / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Nova biciklistička staza spašava dvjestogodišnje bečke lipe

U Beču je predstavljen plan uređenja važne prometnice Pötzleinsdorfer Straße u sjeverozapadnom, rubnom dijelu grada, koja predstavlja važan koridor za dotok svježeg i čistog zraka u grad. Preko stotinu povijesnih stabala lipe dobit će veće zelene otoke, a njihovom očuvanju pomoći će i izgradnja nove biciklističke staze.

Vertikalnim vrtovima do poboljšanja kvalitete urbanog života

U sklopu EU projekta URBAN GreenUP na robnoj kući El Corte Inglés u španjolskom gradu Valladolidu postavljena je zelena fasada. Tako je Valladolid, glavni grad španjolske autonomne zajednice Kastilja i León, postao prvi španjolski grad s vertikalnim vrtom na jednoj velikoj trgovačkoj zgradi.

Zagreb će uz ovakvu ponudu teško postati zeleniji i ugodniji grad

Temeljem brojnih upita korisnika, podružnice Zagrebačke ceste i Zrinjevac kreirale su „jedinstvenu“ ponudu uređenja okoliša za stambene zgrade, koja uključuje cjelokupno uređenje zelenih te betonskih i asfaltnih površina uz popločavanje pločnika, staza, šetnica i slično, navode u Zagrebačkom holdingu. Trebamo li očekivati daljnje rušenje stabala i uznapredovalu betonizaciju Zagreba ili pravu zaštitu urbane prirode i okoliša?

Francuska ne gubi vrijeme na prilagodbu klimatskim promjenama

Francuski zakon o zelenim krovovima, točnije zakon o obnovi biološke raznolikosti, prirode i krajolika, hladi gradske ulice, smanjuje troškove grijanja i klimatizacije, onečišćenje vode i zraka te istovremeno pruža mogućnost za lokalnu proizvodnju hrane i osigurava ekosustave za ptice, pčele i stotine drugih vrsta. Možemo li ga čim prije primijeniti u našoj zemlji ili ćemo i dalje gubiti vrijeme sporom prilagodbom klimatskim promjenama?

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER