Beč: U svibnju registrirano više od 1,1 milijuna biciklist(ic)a

Nakon rekordne 2021. godine, bečki biciklisti i biciklistice oborili rekord i u svibnju 2022.

Prema podacima Bečke agencije za mobilnost (Mobilitätsagentur Wien), automatski brojači biciklističkog prometa su na bečkim ulicama tijekom svibnja 2022. registrirali više od 1,1 milijuna biciklist(ic)a ili čak 33 % više u odnosu na isti mjesec prošle godine.

„Ove godine započeli smo najveću biciklističku 'ofenzivu' u povijesti našeg grada te započeli provedbu čak 44 projekata kojima će se biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara“, kazala je Ulli Sima, članica bečkog gradskog vijeća zadužena za inovacije i mobilnost. „Planiranje novih projekata za naredne godine već je u punom jeku. Naš je cilj dodatno poboljšati kvalitetu bečke biciklističke infrastrukture, osigurati povezivanje biciklističke mreže te izgraditi visokokvalitetne biciklističke staze. U tu svrhu ćemo do 2025. godine uložiti ukupno 100 milijuna eura.“

  • Bečka ulica Jörgerstraße je krajem svibnja dobila novu biciklističku stazu i 16 novih stabala. © PID / Christian Fürthner

Podsjetimo, tijekom prošle 2021. godine automatski brojači biciklističkog prometa registrirali su više od 9,3 milijuna biciklist(ic)a – točnije njih čak 9.330.967! Time je srušen rekord iz 2020. godine kada je ukupan broj biciklista i biciklistica iznosio 9.220.426, a broj prebrojanih biciklist(ic)a porastao je za 13 posto u odnosu na 2019. godinu. Beč će s pet novih automatskih brojača u ovoj godini imati još detaljnije podatke o ukupnom broju biciklist(ic)a i njihovim pravcima kretanja, što će utjecati na planiranje i dizajn već visoko razvijene biciklističke infrastrukture. Novim automatskim brojačima kvalitetnije će se moći pratiti i razvoj biciklističkog prometa prema novim gradskim četvrtima s druge strane Dunava.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Beč nastavlja s velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu

Provedbom čak 44 projekata ove će se godine glavna biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara. Naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

Beč postaje raj za biciklist(ic)e

Grad Beč i ove godine nastavlja s ambicioznim planom proširenja biciklističkih staza. U okviru 50 različitih projekata izgradit će se dodatnih 20 kilometara biciklističke infrastrukture. Uzduž staza sadit će se drveće kako bi boravak prolaznicima bio što ugodniji.

Završeni radovi na novoj bečkoj biciklističkoj stazi

Svatko tko je ikad tijekom vrućeg ljetnog dana vozio bicikl od bečkog Dunavskog otoka preko mosta Reichsbrücke prema središtu grada dobro je upoznao sve nedostatke ulice Lassallestraße. Sada je dovršena nova dvosmjerna biciklistička staza širine preko četiri metra koja biciklistima, bez sužavanja nogostupa, osigurava više udobnosti i dovoljno prostora.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER