Beč postaje raj za biciklist(ic)e

Prošle je godine u Beču izgrađeno 17 kilometara nove biciklističke infrastrukture, dok će se ove godine izgraditi dodatnih 20 kilometara biciklističke mreže!

Grad Beč i ove godine nastavlja s ambicioznim planom proširenja biciklističkih staza. U okviru 50 različitih projekata izgradit će se dodatnih 20 kilometara biciklističke infrastrukture. Uzduž staza sadit će se drveće kako bi boravak prolaznicima bio što ugodniji.

Od početka velike biciklističke ofenzive prošle je godine u Beču izgrađeno 17 kilometara nove biciklističke infrastrukture. Austrijska metropola ove godine planira oboriti rekord i izgraditi dodatnih 20 kilometara biciklističke mreže. Kako bi biciklistička infrastruktura bila u skladu s ciljevima postizanja klimatske neutralnosti do 2040., Beč u biciklističku mrežu do 2025. planira uložiti 100 milijuna eura. Samo prošle godine uloženo je 26 milijuna eura. Proširenjem i dogradnjom biciklističkih staza Bečani dobivaju dodatan razlog zbog kojeg bi se u svakodnevici i u slobodno vrijeme odlučili za ekološki prihvatljiv način prijevoza.

Riječ je o dosad najvećem projektu proširenja biciklističke mreže. Čak 70 posto novih dionica odnosi se na biciklističke i pješačko-biciklističke staze, 15 posto otpada na prave biciklističke staze, 64 posto projekta uključuje novu infrastrukturu (proširenje i dogradnja staza), a 36 posto postojećih staza poboljšat će se i optimizirati.

>>> Pročitajte još >>> U Beču 2022. izbrojeno više od 11 milijuna biciklista i biciklistica!

  • Široke dvosmjerne staze udobnije su za vožnju © zoomvp / Mobilitätsagentur Wien

Tako će se u 4. bečkom okrugu Wieden u ulici Argentinierstraße, koja je inače jako prometna upravo zbog svog položaja jer vodi od centra grada do Glavnog željezničkog kolodvora pa sve do ruba grada prema Donjoj Austriji, automobilski promet smiriti, a ulica će postati prikladnija za biciklistički i pješački promet. Ulica je duga devet kilometara, a 2022. zabilježeno je više od milijun biciklista (14 % više u odnosu na 2021.) koji su njome vozili. Osim toga, ulica će se dodatno ozeleniti kako bi bila još ugodnija za boravak. Radovi će započeti najesen.

U okviru projekta smirivanja prometa i ozelenjivanja okoline škole u 8. okrugu našla se i ulica Pfeilgasse. U gotovo 700 metara dugoj ulici biciklisti i pješaci imat će prednost.

  • Uzduž staza sadit će se drveće i cvjetne gredice © zoomvp / Mobilitätsagentur Wien

Prošle je godine započeta takozvana velika biciklistička ofenziva i u 22. okrugu Donaustadtu, biciklističke staze će do kraja godine brojiti ukupno 14 kilometara. U njih spada i 3,5 metara široka dvosmjerna staza – rezultat uvođenja obavezne naplate parkiranja na cijelom području grada. Uzduž staza u tom gradskom okrugu posadit će se gotovo 200 stabala koje će prolaznicima pružati hlad u ljetnim danima.

>>> Pročitajte još >>> Beč dobiva svoju prvu mega-biciklističku stazu

Započeti radovi prošle godine na izgradnji prve bečke „mega“ biciklističke staze teku po planu i nastavljaju se i ove godine. Radi se o dionici koja će povezivati središte grada s Donaustadtom. Među njima je ulica Lasallestraße dužinom koje će biciklistička staza biti posebno široka. Ta ulica jedna je od najprometnijih u gradu, 2022. zabilježeno je preko milijun biciklista. Projekt obuhvaća još nekoliko ulica, a sedam kilometara duga „mega“ staza u promet će biti puštena 2024.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Paris 2024: Sva olimpijska borilišta bit će dostupna biciklom!

Mreža od 60 kilometara biciklističkih staza povezivat će sva olimpijska borilišta u čijoj će se blizini postaviti deset tisuća privremenih parkirnih mjesta za bicikle, dok će pariški sustav javnih bicikala Vélib' obnoviti svoju flotu i povećati je za tri tisuće dodatnih bicikala.

Završeni radovi na novoj bečkoj biciklističkoj stazi

Svatko tko je ikad tijekom vrućeg ljetnog dana vozio bicikl od bečkog Dunavskog otoka preko mosta Reichsbrücke prema središtu grada dobro je upoznao sve nedostatke ulice Lassallestraße. Sada je dovršena nova dvosmjerna biciklistička staza širine preko četiri metra koja biciklistima, bez sužavanja nogostupa, osigurava više udobnosti i dovoljno prostora.

Beč nastavlja s velikim ulaganjima u biciklističku infrastrukturu

Provedbom čak 44 projekata ove će se godine glavna biciklistička mreža grada Beča proširiti za dodatnih 17 kilometara. Naglasak je na povećanju sigurnosti za bicikliste i nastavku gradnje biciklističkih staza koje su na pojedinim dijelovima prekinute.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER