Rekonstrukcijom Copacabane Osijek dobio svoj prvi olimpijski bazen

Skokom u novi olimpijski bazen plivači iz Plivačkog kluba Osijek u nedjelju su otvorili kupališnu sezonu na obnovljenim bazenima omiljenog kupališta Copacabane

Nakon dvije godine bez bazena, Osječani i Osječanke napokon mogu uživati na bazenima kupališta Copacabane čija je obnova završena u rekordnom roku od samo šest mjeseci.

Riječ je o prvoj pravoj rekonstrukciji ovog bazenskog kompleksa otkako je sagrađen 1976. godine, a Osijek je njome dobio prvi pravi olimpijski bazen, kao i bazen s vodenim atrakcijama i vodenim barom. Investicija s uređenjem okoliša, hortikulturom i opremom za bazene stoji gotovo 35 milijuna kuna, radovi su završeni u rekordnih šest mjeseci, a njima će upravljati Grad Osijek.

„Neizmjerno sam sretan i ponosan što smo danas na otvorenju bazenskog dijela Copacabane. Naime, ovo je kupalište jedan od simbola Osijeka, a prva mu je ovo temeljita i kompletna rekonstrukcija u 46 godina postojanja. Protekle dvije godine Kopika nije radila. U predizbornoj kampanji za gradonačelnika rekao sam kako ćemo, na inicijativu župana Ivana Anušića i moju, urediti dravsku obalu Copacabane, i ona je i uređena još prošle godine. Rekli smo i da ćemo u roku od šest mjeseci napraviti kompletnu rekonstrukciju bazena, radovi su počeli sredinom siječnja, prvi put smo bili na gradilištu u zimskim jaknama i to ne pored olimpijskog bazena, nego pored rupe. Mnogi su sumnjičavo gledali kada smo kazali da će u srpnju sve biti spremno za kupališnu sezonu. Prvi puta u Osijeku imamo olimpijski bazen koji udovoljava svim normama vodenih sportova, što je naš grad trebao imati puno ranije, ali nažalost, nije.“ – istaknuo je osječki gradonačelnik Ivan Radić prilikom obilaska i predstavljanja  obnovljenog bazenskog kompleksa.

  • Osječki gradonačelnik Ivan Radić / Foto: Grad Osijek

Korištena je najsuvremenija tehnologija filtriranja vode, kompleks je prvi put priključen i na kanalizacijsku mrežu, bazeni imaju automatsko doziranje kemikalija, podvodne „robote“ čistače, daljinsko očitavanje temperature i kvalitete bazenske vode. Sagrađene su i svlačionice, tuševi, sanitarni čvor i svi prateći sadržaji.

Tijekom rekonstrukcije ne samo da nije srušeno niti jedno stablo, već su zasađena nova, ističu u osječkoj gradskoj upravi i dodaju kako će se iduće sezone zasaditi i trava, a planira se i nastavak obnove kompleksa Copacabane.

„Javit ćemo se za Nacionalni plan oporavka i otpornosti, čekamo javni poziv, koji bi trebao biti u četvrtom kvartalu 2022., želimo povući što veća sredstva kako bi radovi što manje stajali gradski proračun i naše građane“, zaključio je gradonačelnik Radić.

„Grad Osijek je po ovom kupalištu bio naširoko poznat još prije Domovinskog rata, a danas ono ne izgleda kao javno kupalište, već kao moderni resort, i kao takvo će zasigurno dati još kvalitetniji sadržaj gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji. Zajedničkim snagama, suradnjom, razumijevanjem, strateškim promišljanjem dižemo kvalitetu života u gradu i cijeloj županiji, koristeći fondove EU i zajedničku financijsku snagu.“ – poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

  • Osim vanjskih, provodili su se i mnogi kompleksni radovi infrastrukture - izgradnja kanalizacijske, hidrantske i vodoopskrbne mreže pa će u rijeku Dravu ulaziti pročišćena voda, a cijeli kompleks spojen je na gradsku kanalizacijsku mrežu / Foto: Grad Osijek

U Gradu Osijeku ističu kako su cijene ulaznica za obnovljeni kompleks Copacabane među najnižima u okruženju. Djeca do sedam godina kupat će se besplatno, dok će djeca od osam do 15 godina, umirovljenici i osobe s invaliditetom ulaz plaćati 10 kuna. Cijena ulaznica za odrasle radnim danom iznosi 15, a vikendom 20 kuna. Bazeni će od ponedjeljka biti otvoreni za građanstvo te će se moći koristiti svakog dana od 9 do 19 sati.

Grad Osijek / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Završena obnova zgrade osječkog željezničkog kolodvora

Zgrada željezničkog kolodvora izgrađena je prije 125 godina te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao dio zaštićene kulturno-povijesne cjeline Osijeka. U obnovu zgrade i njenih pročelja, sanaciju nadstrešnice i uređenje interijera sa svim instalacijama uloženo je oko pet milijuna eura.

Vlada RH pomaže Gradu Osijeku u suzbijanju komaraca

Grad Osijek je ove godine ozbiljno pristupio pripremi sustava kontrole i tretiranja komaraca. Proračunom je osigurano 5,15 milijuna kuna, a uz potporu Vlada Republike Hrvatske i dodatna financijska sredstva pa u Osijeku spremno dočekuju „sezonu komaraca“.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER