Izumrla jedna od najvećih svjetskih slatkovodnih riba

Nova studija potvrđuje izumiranje kineske veslokljunke (Psephurus gladius) i ukazuje na mogućnost izumiranja drugih ugroženih vrsta rijeke Yangtze

Nismo dugo čekali na vijest o prvoj vrsti koja je službeno proglašena izumrlom već prvih dana 2020. godine. Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) koja je nastanjivala rijeku Yangtze te mogla doseći duljinu do sedam metara, posljednji je put uočena 2003. godine. Tijekom nedavnog istraživanja cijelog sliva rijeke nisu pronađeni dokazi o postojanju ove vrste te se vjeruje da je izumrla između 2005. i 2010. godine.

Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) je pripadala drevnoj skupini riba za koju se smatralo da je preživjela nezamislive promjene na Zemlji još od razdoblja donje jure te uspjela nadživjeti mnoge izumrle vrste. Ovaj pravi div među slatkovodnim ribama koji je nastanjivao rijeku Yangtze, najdužu rijeku Azije i treću najdužu na svijetu, u Kini je dobio nadimak „kralj slatkovodne ribe“. Prema tvrdnjama kineskih, čeških i britanskih znanstvenika koji su objavili studiju u časopisu Science of the Total Environment, nestanak ove vrste gotovo je isključivo uzrokovan ljudskim aktivnostima – gradnjom brana i intenzivnim ribolovom.

Međunarodni savez za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) je od 1996. godine kinesku vesloknjunku klasificirao kao „kritično ugroženu“, a posljednji je put uočena 2003. godine.

Nestanak ove vrste najbolje ilustrira stanje rijeke Yangtze i potrebu očuvanja njene faune. Čak 140 vrsta ove rijeke smatra se kritično ugroženima, a suočena s vrlo izvjesnom mogućnošću izumiranja velikog broja vrsta kineska je vlada s 1. siječnja 2020. proglasila 10-godišnji moratorij na komercijalni ribolov u rijeci. Ostaje za vidjeti hoće li to biti dovoljno za spas vrsta s obzirom na trenutnu situaciju.

  • Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) izložena u Muzeju hidrobioloških znanosti Instituta za hidrobiologiju Wuhan Kineske akademije znanosti / Foto: Alneth / CC BY-SA 4.0

U studiji se navodi da je izumiranje kineske vesloknjunke uzrokovano ljudskim aktivnostima, ponajviše gradnjom brana i intenzivnim ribolovom. Naime, još tijekom 1970-ih godina na rijeci se u prosjeku lovilo 25 tona ribe godišnje, no znanstvenici su zaključili da je brana Gezhouba, sagrađena na rijeci Yangtze 1981. godine, u izumiranju ove vrste ipak odigrala najveću ulogu. Izgradnjom ove brane veslokljunka je odsječena od svojih uzvodnih mrijestilišta koji su otkriveni krajem 1970-ih. Istraživači su također proučavali postojeće podatke o pojavama ove vrste i otkrili da je između 1981. i 2003. godine zabilježeno ukupno 210 pojava, i to uglavnom uzvodno od brane Gezhouba. Istraživači stoga smatraju da je vrsta funkcionalno izumrla 1993. godine te u studiji naglašavaju hitnu potrebu očuvanja ugroženih vrsta rijeke Yangtze i njenih pritoka.

  • Kineska veslokljunka je na crvenoj listi kritično ugroženih vrsta bila od 1996. godine / Foto: oceanographicmagazine.com

„S obzirom na to da je slatkovodna kineska vesloknjunka uz američku bila jedna od dvije postojeće vrste riba iz reda Acipenseriformes, izumiranje tako jedinstvene vrste predstavlja neoprostiv gubitak“, rekao je koautor studije Qiwei Wei.

Wei je uz pomoć istraživača Češke akademije znanosti i Sveučilišta u Kentu istraživanje proveo tijekom 2017. i 2018., što je bio posljednji pokušaj pronalaska ove vrste. Međutim, nakon završetka istraživanja u cjelom slivu rijeke Yangtze, istraživači su identificirali 332 vrste riba, od kojih nijedna nije bila kineska veslokljunka.

Ivan Jarić, koautor studije i biolog s češkog Instituta za hidrobiologiju rekao je kako postoji „sve manje mogućnosti za očuvanje vrsta u slivu rijeke Yangtze te će se njihovo izumiranje nastaviti, jer su mnoge druge vrlo ugrožene vrste vjerojatno već prešle točku s koje više nema povratka.“

S.F. / Ekovjesnik

 

 

VEZANE VIJESTI

Mala sumatranska tigrica čeka izbor najboljeg imena

Mladunče sumatranskog tigra na svijet je došlo početkom godine i čeka da joj posjetitelji internetske stranice rimskog Bioparka izaberu jedno od predloženih imena. Čuvari Bioparka predložili su tri: Dewi, Sakti i Kala. Koje vam se ime najviše sviđa?

Najvećim životinjama prijeti izumiranje zbog ubijanja za hranu

Najveće životinje na svijetu, najveće ptice, veći sisavci pa čak i gmazovi, morski psi i vodozemci su u sve većoj opasnosti od izumiranja. Klimatske promjene, gubitak staništa i onečišćenje okoliša su možda dio problema, ali najveća i najizravnija prijetnja je nešto jednostavnija.

Bioraznolikost: životu na Zemlji prijeti masovno izumiranje

Širom svijeta priroda se smanjuje i nestaje brzinom bez presedana u ljudskoj povijesti, a izumiranje prijeti čak milijunu biljnih i životinjskih vrsta. Glavni uzrok ove tragedije je ljudsko djelovanje, koje sada narušava temelje svjetskog gospodarstva, ostavlja nas bez sredstava za život, dovodi u pitanje sigurnost hrane te drastično pogoršava zdravlje i kvalitetu života ljudi širom svijeta, poručuju vodeći svjetski stručnjaci za biološku raznolikost.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER