Ne znate kamo sa starim knjigama? Slijedite primjer ovog Napolitanca!

Kako su stanovnici lijepe napuljske četvrti Vomero zahvaljujući svom velikodušnom sugrađaninu ovog ljeta obogatili vlastitu kućnu knjižnicu

„Poklanjam knjige, ne želim da završe u kontejneru za stari papir“, napisao je jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero i sugrađanima ponudio velik broj knjiga na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea. Njegov velikodušni čin vjerojatno će potaknuti i druge ljubitelje čitanja na širenje polica za knjige u javnom prostoru, na kojima ih građani mogu poklanjati i slobodno razmjenjivati.

Napulj je pun antikvarijata i knjižara sa štandovima na kojima se nakladnici rješavaju starijih ili novijih neprodanih izdanja, ali prije svega rabljenih knjiga koje je već pročitao manji ili veći broj ljubitelja čitanja, podcrtavao ih i volio ili se čitajući i listajući upoznavao sa svijetom umjetnosti i znanosti. Mnogi od tih uličnih štandova nude iste knjige o određenim temama, primjerice, o urbanizmu u Napulju ili o povijesti Kraljevstva dviju Sicilija, a većina knjiga dolazi iz iste knjižare ili antikvarijata u koje su dospjele iz ruku nekog strastvenog čitatelja ili poslije smrti vlasnika knjiga čija se knjižna baština podijelila, poklonila ili preprodala.

  • Knjige ovog Napolitanca srećom nisu završile u kontejneru za stari papir - Vomero / Via Domenico Cimarosa © Ekovjesnik

Uz sve raširenije korištenje digitalnih knjiga, stare knjige najčešće završavaju u kontejnerima za stari papir. Svaki pravi ljubitelj knjiga htio bi izbjeći takav tužan kraj svojih omiljenih knjiga, a to je upravo htio postići i jedan stanovnik napuljske četvrti Vomero. Naime, sredinom kolovoza ovaj Napolitanac je svojim sugrađanima u ranim jutarnjim satima na zidu u Ulici Luigia Sanfelicea ostavio veći broj knjiga. Bilo je tu raznih izdanja, od talijanske i strane beletristike, preko zbirki poezija, do knjiga iz područja filozofije i povijesti. Ukratko, prava polica s vrijednim knjigama besplatno ponuđenih prolaznicima.

Zid se nalazi u neposrednoj blizini čuvene vile La Santarella koja je pripadala Eduardu Scarpetti (1853.-1925.), legendarnom napuljskom glumcu i dramatičaru s početka 20. stoljeća, na kojoj se nalazi natpis s njegovim riječima «Qui rido io» (Ovdje se smijem).

  • Iz četvrti Vomero pruža se najljepši pogled na Napulj, kako s utvrde Castel Sant'Elmo, tako i iz parka La Floridiana © Ekovjesnik

Vijest o ovoj hvalevrijednoj inicijativi ubrzo se proširila Napuljem i društvenim mrežama, a kako se pretpostavlja, knjige je na zidu ostavio stanovnik koji živi u jednoj od kuća u neposrednoj blizini vile La Santarella.

Bilo je potrebno svega nekoliko sati da prolaznici preuzmu sve knjige ovog velikodušnog napuljskog ljubitelja čitanja, koji je, po svemu sudeći, uživao u „predstavi“ s balkona svoje kuće. Knjige koje je svojim sugrađanima ljubazno poklonio sada će prenositi emocije i znanje te potaknuti ljubav prema knjigama i čitanju u domovima drugih Napolitanaca.

  • U Kraljevskoj palači u Napulju (Palazzo Reale di Napoli) izložen je restaurirani rotirajući stalak za čitanje (Leggio rotante) koji je za kraljicu Mariju Karolinu od Austrije 1792. godine izradio Giovanni Uldrich. Posjetitelji Kraljevske palače trenutno mogu vidjeti i izložene vrijedne primjerke „Don Quijotea“ Miguela de Cervantesa Saavedre iz 17. stoljeća. © Ekovjesnik

„Sve istinski velike misli začete su u hodu“, napisao je njemački filozof Friedrich Nietzsche, a stanovnici Napulja, posebno njegove lijepe zelene četvrti Vomero, šetnjom su postali bogatiji za puno novih i neistraženih priča koje čekaju da ih se pročita. Možda i u hladu lijepog parka La Floridiana iz kojeg se pruža jedan od najljepših pogleda na grad.

Prošećite i vi četvrtkom navečer do zagrebačkog Dolca na kojem se na inicijativu i u suradnji s građanskom platformom 1POSTOZAGRAD održava Zagorkin sajam knjiga. Brojna znanstvena istraživanja potvrđuju kako hodanje može probuditi našu kreativnost, unaprijediti kognitivne sposobnosti i razviti duhovnost, a uz to na Dolcu od 1. rujna možda pronađete knjigu koju ste dugo htjeli pročitati. Svoje stare knjige nikako nemojte bacati, možete ih pokloniti ili prodati na Zagorkinom sajmu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U Napulju svečano otvoren Park Minopoli s povrtnjacima i voćnjacima

Brežuljkasto zeleno područje napuljske četvrti Vomero, koje se s oko tisuću autohtonih stabala prostire na površini od 14 000 m², uređeno je kao edukacijski park s urbanim povrtnjacima i voćnjacima te nakon više od dvadeset godina predano na korištenje građanima i udrugama.

Ovog četvrtka kreće Zagorkin sajam na Dolcu

Dolac, glavna zagrebačka tržnica postaje bogatija za još jedno događanje - Zagorkin sajam. Riječ je o sajmu knjiga, stripova i nosača zvuka koji će se zasad na toj tržnici održavati jednom mjesečno u poslijepodnevnim i večernjim satima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER