WWF i NP Plitvička jezera započeli s pripremama za uklanjanje barijera s Bijele rijeke

Pripremaju se aktivnosti za uklanjanje osam zastarjelih barijera na Bijeloj rijeci

Nakon uspješnog uklanjanja prve barijere na rijeci Vezišnici u Crnoj Gori i preuzimanja inicijative za uklanjanje barijera u Sloveniji, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF uz potporu europskog Open Rivers programa – organizacije za dodjelu bespovratnih sredstava posvećene obnovi rijeka, sada preuzima inicijativu za uklanjanje barijera u Hrvatskoj.

U partnerstvu s Nacionalnim parkom Plitvička jezera sve je spremno za pripremne aktivnosti koje će rezultirati uklanjanjem osam zastarjelih barijera na Bijeloj rijeci u skorijoj budućnosti.

„Stvaranje povoljnih uvjeta za uklanjanje zastarjelih barijera na Bijeloj rijeci, jednoj od rijeka koje tvore poznata Plitvička jezera, ključni je korak ka uklanjanju barijera u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Barijere fragmentiraju Bijelu rijeku, onemogućujući migraciju autohtonih vrsta riba, poput potočne pastrve. Kako bi se stvorilo više područja za mrijest i ponovno spojili fragmentirani dijelovi rijeke, moraju se provesti pripremni radovi“, ističe Branka Španiček iz WWF Adrije.

„Ovo je uzbudljiva prilika da se katalizira uklanjanje barijera ne samo u nacionalnom parku nego u cijeloj zemlji“, izjavio je Jack Foxall, izvršni direktor europskog Open Rivers programa. „Očekuje se da će ovaj projekt postaviti presedan dobre prakse, potaknuti druge zajednice i lokalne samouprave u Hrvatskoj da se pridruže pokretu uklanjanja barijera“.

 

  • Vegetacija na izvorišnom području Bijele rijeke / Vodeno vreteno (Ranunculus trichophyllus) na Bijeloj rijeci © NPPJ

Iako je ovo prvi ovakav projekt usmjeren na uklanjanje barijera u Hrvatskoj, WWF Adria zajedno s upravom Nacionalnog parka Plitvička jezera želi nastaviti s uklanjanjem barijera u Hrvatskoj i nada se da će ovaj projekt postaviti osnovu i dobar primjer za druge projekte u Hrvatskoj, pokazujući da je uklanjanje barijera moguće u zaštićenim područjima i odličan instrument za obnovu rijeka.

„Uklanjanjem ovih barijera, odnosno stvaranjem povoljnih uvjeta za obnovu ribljeg fonda, stvorit će se mogućnosti razvoja održivog turizma za ovo područje. Udruživanjem snaga s upravom Nacionalnog parka Plitvička jezera i uz potporu Open Rivers programa, Bijela rijeka će ponovno slobodno teći“, zaključuje Španiček.

  • Pregrada na Bijeloj rijeci © NPPJ
Europski Open Rivers Programme nizozemska je zaklada za dodjelu bespovratnih sredstava koju financira Arcadia – dobrotvorni fond Lisbet Rausing i Petera Baldwina. Zaklada ima za cilj obnoviti ugrožene europske rijeke podupiranjem intervencija koje dovode do uklanjanja malih brana i obnove riječnog toka i bioraznolikosti.

 

  • WWF Adria / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Hrvatska jedan korak bliže rijekama slobodnog toka

Dam Removal Europe (DRE), pod vodstvom Svjetske zaklade za migraciju riba (WFMF), s regionalnim partnerima pokreće projekt za povećanje razmjera uklanjanja barijera u Jugoistočnoj Europi. U Hrvatskoj će NP Plitvička jezera u suradnji s WWF-om ukloniti barijere s Bijele rijeke.

Program Open Rivers podržao 15 novih projekata diljem Europe

Program Open Rivers posvećen je obnovi ugroženih europskih rijeka i podupiranju projekata uklanjanja malih brana te obnove riječnih ekosustava. U ponedjeljak je objavljen popis 15 novih projekata iz pet europskih zemalja koji će se poduprijeti tijekom 2024. godine.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER