Ukorak s globalnim trendovima koji potiču razvoj održivog poslovanja i ekološku osviještenost

Kempinski Hotel Adriatic: Ulaganje u solarne panele je siguran, ekološki održiv način proizvodnje električne energije, a korištenje obnovljivih izvora u potpunosti je u skladu s ekološkim standardima i načelima održivosti ove hotelske kuće

Imajući na umu sve veću ekološku osviještenost turista i njihovu usmjerenost prema održivom turizmu, Kempinski Hotel Adriatic se ističe kao jedan od prvih hotela na Jadranu koji solarne panele koristi za proizvodnju električne energije.

Visina investicije u solarnu elektranu iznosi oko pola milijuna eura, a u hotelskoj kući očekuju povrat uloženih sredstava u najkraćem roku s obzirom da je ulaganje u proizvodnju električne energije putem solarnih panela brzo isplativo zahvaljujući povoljnom geografskom položaju Kempinski Hotela Adriatic i klimi u ruralnom okruženju sjeverozapadne Istre. Ukupna snaga solarne elektrane iznosi 400 kWp s tendencijom da se u budućnosti ostvari i preko 600 kW, a solarni paneli su strateški postavljeni na hotelu, kongresnom centru te na Kempinski vilama u cilju prikupljanja što veće količine energije.

Od prvog srpnja ove godine, temeljem novosklopljenog ugovora o opskrbi električnom energijom, Kempinski Hotel Adriatic i svi objekti u sklopu Resorta dio su programa „ZelEn - prijatelj prirode“, te od opskrbljivača primaju isključivo električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora. Na taj način koriste svaku mogućnost ostvarivanja izvrsnosti u svakom segmentu poslovanja, održivom razvoju te kontinuiranom provođenju i unapređivanju dobre prakse gospodarenja resursima, energetske učinkovitosti i očuvanju prirode. 

Kempinski Hotel Adriatic oduvijek nastoji primjenjivati ekološki održiva rješenja, a osim najnovije investicije u solarnu elektranu, u hotelskoj kući naglašavaju da za navodnjavanje natjecateljskog golf igrališta s 18 rupa koriste vodu iz umjetnog jezera koji se puni kišnicom te, prema ukazanoj potrebi, podzemnim vodama temeljem koncesija.

U Kempinski Hotelu Adriatic prepoznaju važnost ekološke održivosti te u skladu s tim nastoje razvijati svoje poslovanje. S obzirom na trenutnu globalnu situaciju, naglasak na ekološkoj održivosti je sve jači.

„Potaknuti globalnim trendovima ovom investicijom odlučili smo uložiti u dugoročni razvoj i na najbolji mogući način iskoristiti položaj našega hotela uz istovremenu zaštitu prirodnih bogatstava koji nas okružuju. Ovim projektom želimo se pozicionirati kao jedan od vodećih pokretača ekološke osviještenosti u sektoru hotelijerstva i turizma“, poručuje generalni direktor Kempinski Hotela Adriatic Željko Stašević. „Društveno odgovorno poslovanje hotela direktno utječe na posjetitelje u smislu pozitivne percepcije o obnovljivim izvorima energije. Posjetitelji, ali i lokalno stanovništvo sve više je osviješteno o zaštiti okoliša i smanjenju posljedica klimatskih promjena.“

  • Generalni direktor Kempinski Hotela Adriatic Željko Stašević

Postavljanje solarnih panela pridonosi i smanjenju troškova operativnog poslovanja hotela. Budući da se energija dobiva iz obnovljivih izvora smanjuju se ukupni troškovi potrošene energije u hotelu, a s obzirom na pandemiju zdravstvenu i ekonomsku krizu koje su pogodili svijet, ova investicija mnogo znači i za budućnost poslovanja hotela i održivi razvoj.

„Prema dosadašnjim rezultatima itekako je vidljivo da je ovaj poslovni pothvat uspješan i dugoročno isplativ te može poslužiti kao primjer drugima. Održavanjem optimalne kvalitete i sklada između okoliša i poslovanja hotela nedvojbeno je kako će ovakav tip investicija uvijek biti u trendu“, zaključuju u Kempinski Hotelu Adriatic.

Ekovjesnik

  • Fotografije: Kempinski

 

VEZANE VIJESTI

Grad Pula pokreće projekt solarizacije krovova javnih zgrada

Grad Pula će suradnjom s Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) dobiti detaljnu razradu podataka za solarizaciju krovova, kao i uvid u ukupni potencijal javnih građevina za ugradnju fotonaponskih panela na krovove te primjenu solarne energije s ciljem stvaranja bitnih ušteda na računima za struju i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Grad Pula pokreće kampanju „Sunčana utičnica“

Kampanjom „Sunčana utičnica“ građanima Pule će se nastojati pružiti kvalitetne informacije i savjeti o mogućnostima korištenja solarne energije u kućanstvima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER