Avelia Horizon - jedini dvokatni vlak velike brzine na svijetu

Francuski „vlakovi budućnosti“ imaju veći kapacitet, ekološki su prihvatljiviji, udobniji, praktičniji i štedljiviji

Čelnici tvrtki SNCF Voyageurs, TGV-Intercités i Alstom u petak su u Almstomovoj tvornici u La Rochelleu predstavili proizvodnu liniju „vlaka budućnosti“ - TGV M. Avelia Horizon je jedini dvokatni vlak na svijetu koji vozi brzinom većom od 300 km/h, nudi visoku operativnu fleksibilnost i jamči najvišu razinu sigurnosti i udobnosti za putnike, a istovremeno smanjuje potrošnju energije i troškove održavanja.

Francuske željeznice (SNCF) novi TGV M namjeravaju pustiti u promet već 2024. godine, a 115 naručenih vlakova – stotinu za nacionalne i 15 za međunarodne linije – koristit će se za održavanje TGV inOui i OUIGO linija vlakova velike brzine (fra. train à grande vitesse).

SNCF je prvotno naručio stotinu novih vlakova u ukupnoj vrijednosti od 2,7 milijardi eura, čija je cijena 20 % niža od vlakova prethodne generacije, dok bi troškovi njihovog održavanja trebali biti niži čak za trećinu, ponajviše zbog brojnih senzora trošenja. U kolovozu 2022. SNCF je naručio dodatnih 15 vlakova nove generacije Avelia Horizon u vrijednosti od gotovo 590 milijuna eura. Očekuje se da će Alstom vlakove isporučivati od 2024. do 2031. godine, a prvi vlakovi trebali bi povezivati Pariz s jugoistokom Francuske neposredno prije početka Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

  • © Olivier Schindler / Alstom

„M“ za „modernost i modularnost“

Novi TGV M nudi brojne mogućnosti zahvaljujući njegovoj modularnosti koja omogućuje bolje prilagođavanje broja vagona ovisno o potrebama tržišta (sedam, osam ili devet). Također, može se lako prilagoditi potrebama putnika, posebice budućem porastu ili padu broja poslovnih putnika pa bi se prva klasa trebala brzo pretvoriti u drugu ili obrnuto. To se postiže lakom i brzom izmjenom interijera, i to uklanjanjem ili dodavanjem sjedala, prostora za bicikle ili prtljagu i sl.

Velika prednost novog TGV M vlaka je povećanje kapaciteta za više od 20 %, odnosno sa sadašnjih maksimalnih 634 na 740 putnika. U Alstomu navode se kako će uz najveću brzinu od 320 km/h novi TGV M postizati uštede energije od 20 %, ponajviše zbog svog novog aerodinamičnog nosa i povrata energije pri kočenju. Osim toga, ističe se kako je njegov ugljični otisak smanjen za 32 %, što ga čini najnižim na tržištu. Novi TGV M tako je u potpunosti usklađen s ekološkim obvezama SNCF grupe, navedenim u programu tvrtke SNCF Voyageurs „Planète Voyages“, kojima se želi smanjiti ugljični otisak i potrošnja energije. Vrlo važan podatak je i da se čak 97 % komponenti novog vlaka može reciklirati.

  • © Olivier Schindler / Alstom

Projekt koji otvara 4000 radnih mjesta

Ostvarena su velika ulaganja u tehničke centre za održavanje TGV-a kako bi njihovi objekti bili kompatibilni s novim TGV M-om, a ugrađeni senzori kontinuirano će prenositi tisuće podataka koji će omogućiti praćenje nekoliko stotina dijelova vlaka u svega nekoliko sekundi te tako optimizirati njegovo održavanje. Tehnički podaci pružit će jasne, pouzdane informacije, omogućiti predviđanje kvarova na vratima, klimatizacijskim sustavima i općenito svim sustavima koji doprinose radu vlaka i udobnosti putnika.

Svi putnici moći će koristiti brzu 5G uslugu interneta te dobivati informacije o putovanju u stvarnom vremenu u svim dijelovima vlaka. Također, vlak će u potpunosti biti prilagođen osobama smanjene pokretljivosti, budući da je već prva generacija TGV-a bila dizajnirana u bliskoj suradnji s udrugama osoba s invaliditetom.

Kako bi ovaj veliki inovacijski projekt bio uspješan, Alstom je osmislio posve novi industrijski proizvodni proces. U nove proizvodne linije uloženo je  gotovo 50 milijuna eura, a deset od šesnaest Alstomovih lokacija u Francuskoj uključeno je u dizajn novog vlaka. Kako se navodi u Alstomovom priopćenju, ovim će se projektom u francuskoj željezničkoj industriji otvoriti ukupno 4000 radnih mjesta.

Sljedeći veliki korak za Alstom bit će faza dinamičkog ispitivanja novog vlaka pri brzini od 200 km/h u Velimu (Češka) do kraja 2022., čime se otvara prvo poglavlje u dugom razdoblju testiranja za ovaj brzi vlak. Udobnost sjedala ispitat će se na reprezentativnom uzorku kako bi se po potrebi izvršile prilagodbe. Potpuno je redizajniran i vagon-restoran zbog čega će se ugostiteljska ponuda prilagoditi novom prostoru.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Zbog ovih ćete stanica metroa poželjeti (ponovno) otputovati u Napulj

Radovi na izgradnji nove stanice Capodichino linije 1 napuljske podzemne željeznice privode se kraju. Stanica će od 2024. godine središte Napulja povezivati sa zračnom lukom, a godišnje će opsluživati ​​60 milijuna putnika. Punom parom radi se i na stanicama Centro Direzionale i Tribunale, koje bi trebale biti dovršene u roku od šest mjeseci.

Četvrta generacija francuskog TGV-a je „vlak budućnosti“

Francuski vlak velike brzine TGV počeo je prometovati prije točno 40 godina. Velika obljetnica bila je savršena prigoda za predstavljanje nove generacije ovih vlakova pa je u nazočnosti predsjednika Francuske Republike, Emmanuela Macrona, na pariškom željezničkom kolodvoru Gare de Lyon 17. rujna predstavljen novi dizajn „vlaka budućnosti“ - TGV M.

Bliži se kraj obnove pariškog kolodvora Gare d'Austerlitz

Pariški željeznički kolodvor Gare d'Austerlitz obnavlja se gotovo cijelo desetljeće, a konačan završetak radova očekuje se do kraja godine kada će biti obnovljen i njegov veličanstveni stakleni krov, drugi najveći ove vrste u Francuskoj.

Berlin i Pariz se krajem 2023. povezuju izravnom željezničkom linijom

Petnaest godina suradnje najvećih europskih željeznica – francuskog SNCF-a i njemačkog Deutsche Bahna, rezultiralo je prijevozom gotovo 25 milijuna putnika. Ova značajna obljetnica bila je prigoda za posebnu ponudu karata po izuzetno povoljnim cijenama, ali i najavu nove izravne linije između dva glavna europska grada.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER