„Dobra energija - SEET” osigurat će 1 MW novih solarnih elektrana

Projekt uključuje realizaciju 22 solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području Istarske županije i gradova partnera projekta Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada

U ponedjeljak je u Poreču najavljen početak provedbe projekta „Dobra energija - Solarna energija za energetsku tranziciju“, koji će do proljeća 2024. osigurati ugradnju 1 MW solarnih elektrana na javne objekte na području Istarske županije, Cresa, Čakovca, Zaprešića i Ivanić-Grada.

Na početnoj konferenciji projekta u Poreču sudjelovali su istarski župan Boris Miletić, zamjenica veleposlanika Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Homma Latif, direktor Istarske regionalne energetske agencije Valter Poropat te upravitelj Zelene energetske zadruge Zoran Kordić.

Projekt ukupne vrijednosti 1,4 milijuna eura je odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije ostvario pravo na 85 % financiranja (1,1 milijun eura) putem bespovratnih sredstava koje financiraju Island, Lihtenštajn i Norveška kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021 u sklopu programa Energija i klimatske promjene.

Nositelj projekta je Istarska županija, a partnere čine Grad Poreč, Grad Pula-Pola, Grad Cres, Grad Čakovec, Grad Zaprešić, Grad Ivanić-Grad, Istarska regionalna energetska agencija (IRENA), Zelena energetska zadruga (ZEZ) te dva bilateralna partnera iz Norveške, Greenstaat Energy AS i Stiftelsen Seed Forum Norway.

Istarski župan Boris Miletić zahvalio se Islandu, Lihtenštajnu i Norveški na dodijeljenim sredstvima dodajući kako je ovaj projekt dobar primjer na koji se način mogu slijediti EU direktive iz Zelenog plana.

„Naše se čovječanstvo danas susreće s izazovima uslijed klimatskih promjena. Vidimo što se događa na našem planetu, da su ekstremi sve veći i sve češći. Iz tog su se razloga i čelnici brojnih zemalja usmjerili na zelenu tranziciju jer je, kako se kaže, voda došla do grla. Način ophođenja čovjeka prema prirodnim resursima u posljednjih 200 godina je bio nedovoljno racionalan, i rekao bih, neodgovoran i zato se danas susrećemo s posljedicama takvog ophođenja. Imamo vidljivu energetsku krizu i ukoliko želimo utjecati na naš planet i sačuvati ga za buduće generacije, moramo se okrenuti ka obnovljivim izvorima energije“, poručio je istarski župan Boris Miletić. Dodao je i kako je Istarska županija pokrenula proceduru izmjene i dopune prostornog plana, a koje će obuhvaćati izgradnju solarnih elektrana na području Istre. 

  • Foto: Istarska županija - Regione Istriana

Zamjenica veleposlanika Homma Latif je izrazila zadovoljstvo što Norveška sudjeluje na projektu jer „on obuhvaća jednu jako važnu potrebu za cijelo naše društvo, a to je energetski program koji pokazuje da postoji veliki interes za zelene oblike energije, koji dolaze iz obnovljivih izvora energije“.

„Mi znamo da se vodni resursi smanjuju na našem planetu, da se padaline smanjuju, da dolazi do otapanja velikih ledenjaka i sve te klimatske promjene obvezuju nas na urgentno djelovanje“, kazala je zamjenica veleposlanika.

Projekt uključuje realizaciju 22 solarne elektrane ukupne snage 1 MW na javne objekte na području županije i gradova partnera projekta, što će uključivati portfelj različitih projekata, ovisno o tipu, potrebama i lokaciji pojedinog objekta. Raznovrsnost portfelja projekata iskoristit će za definiranje preporuka za optimizaciju ulaganja u sunčane elektrane u Hrvatskoj, čime će projekt pomoći ekonomičnosti i pojednostavljenju procesa ulaganja u sunčane elektrane na javnim objektima diljem zemlje u budućnosti.

Novi sunčani kapaciteti na području županije i gradova partnera projekta bit će i u službi aktivnijeg uključivanja građana u tranziciju na obnovljivu energiju. U sklopu javnih objekata s novougrađenim solarnim elektranama, građani će se informirati o ulaganju u solarne elektrane za kućanstva, čime se očekuje potaknuti dodatna ulaganja u solarnu energiju. Dodatno, kako bi se osigurali potrebni resursi za realizaciju novih solarnih kapaciteta u budućnosti, projekt osigurava i program neformalnog obrazovanja za instalatere solarnih elektrana.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Na sunčanoj strani: Predavanja o solarnim elektranama za kućanstva

Stručni tim neprofitnog servisa za podršku u realizaciji solarnih elektrana za kućanstva Zelene energetske zadruge „Na sunčanoj strani“, od 29. kolovoza do 2. rujna na području Zagrebačke županije održava tri besplatna predavanja pod nazivom „Solarne elektrane za kućanstva”.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER