Europska noć istraživača 2022. i Istraživači u školama

Istraživači otkrivaju djeci čuda znanosti

Europska noć istraživača, najveće znanstveno komunikacijsko i promotivno događanje u Europi, održat će se u 26 zemalja kako bi se prikazala raznolikost europskih istraživanja i inovacija te njihov utjecaj na svakodnevni život građana. Održat će se u više država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Obzor Europa.

Europska noć istraživača održava se svake godine posljednjeg petka u rujnu. Od 2022. u okviru projekata Europske noći istraživača organiziraju se i aktivnosti „Istraživači u školama”, i to tijekom cijele godine; istraživači dolaze u škole kako bi razgovarali s učenicima na svim razinama osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja. Ove dvije inicijative financiraju se u okviru Komisijinih aktivnosti Marie Skłodowska-Curie i Građanske akcije. Njihov je glavni cilj približiti istraživanje i istraživače široj javnosti, posebno obiteljima i učenicima. Njima se stvaraju jedinstvene prilike da se na konkretan način prikaže važnost europskog istraživanja za našu budućnost i dobrobit te njegova uloga u borbi protiv klimatskih promjena, postizanju ciljeva održivog razvoja i promicanju zdravijeg okoliša i načina života europskih građana.

 

Ovo događanje svake godine okuplja više od milijun posjetitelja iz Europe i šire te približava rad znanstvenika široj javnosti i potiče zanimanje za istraživačke karijere, posebno među mladima. Djeca, mladi i obitelji imat će priliku upoznati se s radom istraživača kroz zabavne i edukativne aktivnosti, kao što su znanstvene demonstracije, igre, kvizovi, natjecanja, izložbe i digitalne aktivnosti.

„Svake godine Noć europskih istraživača djeci, učiteljima i nastavnicima, roditeljima i europskim građanima na zabavan način otkriva čuda znanosti i omogućuje im da saznaju kako naši istraživači poboljšavaju naš svakodnevni život. Posebno mi je drago što mogu najaviti da će istraživači i djeca sad moći komunicirati cijele godine zahvaljujući inicijativi „Istraživači u školama”, kojom će se istraživanja uvesti u škole i tako izravno povezati s obrazovanjem.“ – izjavila je Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

U kontekstu Europske godine mladih Komisija je pokrenula novu inicijativu Istraživači u školama, kojom će se sljedeće dvije godine poticati izravna interakcija istraživača, nastavnog osoblja u osnovnim i srednjim školama i učenika. Ti će susreti učenicima pomoći da bolje razumiju izazove s kojima se suočavaju naša društva i proširiti njihov pristup znanosti, tehnologiji, umjetnosti i matematici (STEAM) te istraživačkim aktivnostima. Aktivnosti inicijative „Istraživači u školama” provodit će se u okviru projekata Europske noći istraživača, a uključivat će prezentacije u školama, praktične eksperimente, posjete laboratorijima, igre, rasprave i igranje uloga. U sljedeće dvije godine u inicijativu će se uključiti više od 2400 škola i više od 224 000 učenika.

Aktivnosti Europske noći istraživača i Istraživača u školama 2022. održat će se u 26 zemalja, uključujući države članice EU-a i zemlje pridružene programu Obzor Europa: Island, Moldovu, Crnu Goru, Srbiju i Tursku. Posjetitelji, istraživači i nastavno osoblje pozivaju se da na internetskim stranicama organizatora pogledaju više informacija o aktivnostima koje se odvijaju u njihovoj zemlji i o tome kako sudjelovati.

Europska komisija / Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Travnate površine Arheološkog parka Pompeji odnedavno održava stado ovaca

Arheološki park Pompeji svoju budućnost vidi u razvoju ekološke poljoprivrede, a u tome je svoju važnu ulogu dobilo i stado od 150 ovaca. Zadaća ovih prirodnih „kosilica“ je održavanje zelenih površina u golemom dijelu Parka u kojem se još ne provode arheološka iskopavanja.

Besplatan pristup najnovijim znanstvenim otkrićima

Europska komisija namjerava služiti kao primjer potpore otvorenoj znanosti i promicanja transparentnosti u objavljivanju radova, a njezin je cilj nadahnuti druge ulagače, posebno na nacionalnoj razini, da učine to isto. Integriranjem platforme Open Research Europe u Obzor 2020. i Obzor Europa uvodi se nova razina inovativnih rješenja u akademskoj komunikaciji.

Prvi strateški plan programa Obzor Europa za razdoblje 2021. – 2024.

Strateški plan novost je u programu Obzor Europa (Horizon Europe), a njime se utvrđuju strateške smjernice za usmjeravanje ulaganja u prve četiri godine njegove provedbe kako bi istraživanja i inovacije u EU-u pridonosila ostvarivanju njegovih prioriteta, uključujući klimatski neutralnu i zelenu Europu, Europu spremnu za digitalno doba i gospodarstvo u interesu građana.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER