U Beču se pokojnici mogu sahraniti u biorazgradivom lijesu

Lijes je razvio nizozemski start-up Loop Biotech

Bečke obitelji svoje najmilije mogu pokopati u lijesu koji je proizveden od gljiva, a donji dio lijesa prekriven je mahovinom.

Načelo održivosti i približavanje prirodi sve više oblikuje naše živote u mnogim područjima pa tako i u pogrebnim uslugama. Iako se velik dio građana i dalje odlučuje za klasičan pokop u kojem se tijelo pokojnika uređuje, polaže u lijes i zatrpava zemljom, u Austriji i drugim zapadnim zemljama sve su popularniji različiti načini pokopa koji su usklađeni s prirodnim procesima. Tako, na primjer, obitelji mogu svoje najmilije kremirati pa pepeo iz urne prosuti u prirodu. No, u glavnom gradu Austrije sada se pokojnici mogu sahraniti i u biorazgradivom lijesu koji je proizveden od gljiva. Donji dio lijesa prekriven je mahovinom.

  • Dno je prekriveno mahovinom © Loop Biotech

Gljive se sastoje od micelija koji se uzgajaju bez topline, struje i svjetla kako bi dobili odgovarajući oblik. Nakon što lijes dobije svoj oblik, miceliji se suše te prestaju s rastom. Pod zemljom miceliji ponovno dolaze u kontakt s vodom te razgrađuju posmrtne ostatke pokojnika koji se pretvaraju u kompost. Pritom ne nastaje ugljikov dioksid, a time se štedi i drvo koje je vrijedan resurs, a uglavnom se koristi za izradu klasičnih lijesova.

Uz ovu novu vrstu lijesa, koji je nedavno predstavljen na Bečkom središnjem groblju (Wiener Zentralfriedhof), omogućen je pokop bez kremiranja. Pokop je moguć u bilo kojem zemljanom grobu ili na novom dijelu groblja koji je ostavljen u prirodnom stanju. Ondje nema nadgrobnih ploča ni spomenika, već samo prostrana livada, spomen-obilježje i spomen-kutija. Na tom su se dijelu groblja dosad mogle položiti samo urne koje ne sadrže metale ili sintetiku. Godišnje se u Beču kremira oko 5.000 osoba, a oko deset posto njih bude sahranjeno u skladu s prirodnim procesima na tom dijelu. 

  • Lijes je proizveden od micelija gljiva © Bestattung Wien / Harald Lachner

Bečko pogrebno poduzeće najveće je poduzeće te vrste u Austriji i jedno od najvećih u Europi, a osnovano je 1907. godine. Od osnutka poduzeća organizirano je oko dva milijuna pogreba i prijevoza pokojnika. Lijes je razvio nizozemski start-up Loop Biotech.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Lisice očito ne mogu odoljeti šarmu francuske metropole

Nakon što je krajem siječnja lisica Fox Trot iz pariške zračne luke Orly postala prava zvijezda društvenih mreža, početkom ovog tjedna viđena je još jedna i to usred pariške četvrti Balard. Neobičan, ali ne i tako rijedak susret koji se može doživjeti na pojedinim lokacijama francuske metropole ovaj put imao je novinar televizije BFMTV.

CityTree pročišćava onečišćeni gradski zrak

CityTree je pametno „stablo“ koje pročišćava onečišćeni zrak u gradovima. Korištenjem mahovine iz zraka uklanja štetne čestice, a godišnje može ukloniti i do 240 metričkih tona CO2. Njegovi izumitelji tvrde da ima isti učinak na zdravlje ljudi kao 275 stabala. Opremljen je senzorima onečišćenja i prati kvalitetu zraka u gradovima.

Savez drveća, bakterija i gljiva u borbi protiv onečišćenja

Nova studija otkriva na koji način simbioza bakterija i gljiva u korjenju vrba pomaže njihovom opstanku u teškim okolišnim uvjetima i oporavku zagađenog tla. Međusobna opskrba simbiotskih organizama hranjivim tvarima „sekundarnog metabolizma“' omogućava njihovo opstajanje.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER