U Beču se pokojnici mogu sahraniti u biorazgradivom lijesu

Lijes je razvio nizozemski start-up Loop Biotech

Bečke obitelji svoje najmilije mogu pokopati u lijesu koji je proizveden od gljiva, a donji dio lijesa prekriven je mahovinom.

Načelo održivosti i približavanje prirodi sve više oblikuje naše živote u mnogim područjima pa tako i u pogrebnim uslugama. Iako se velik dio građana i dalje odlučuje za klasičan pokop u kojem se tijelo pokojnika uređuje, polaže u lijes i zatrpava zemljom, u Austriji i drugim zapadnim zemljama sve su popularniji različiti načini pokopa koji su usklađeni s prirodnim procesima. Tako, na primjer, obitelji mogu svoje najmilije kremirati pa pepeo iz urne prosuti u prirodu. No, u glavnom gradu Austrije sada se pokojnici mogu sahraniti i u biorazgradivom lijesu koji je proizveden od gljiva. Donji dio lijesa prekriven je mahovinom.

  • Dno je prekriveno mahovinom © Loop Biotech

Gljive se sastoje od micelija koji se uzgajaju bez topline, struje i svjetla kako bi dobili odgovarajući oblik. Nakon što lijes dobije svoj oblik, miceliji se suše te prestaju s rastom. Pod zemljom miceliji ponovno dolaze u kontakt s vodom te razgrađuju posmrtne ostatke pokojnika koji se pretvaraju u kompost. Pritom ne nastaje ugljikov dioksid, a time se štedi i drvo koje je vrijedan resurs, a uglavnom se koristi za izradu klasičnih lijesova.

Uz ovu novu vrstu lijesa, koji je nedavno predstavljen na Bečkom središnjem groblju (Wiener Zentralfriedhof), omogućen je pokop bez kremiranja. Pokop je moguć u bilo kojem zemljanom grobu ili na novom dijelu groblja koji je ostavljen u prirodnom stanju. Ondje nema nadgrobnih ploča ni spomenika, već samo prostrana livada, spomen-obilježje i spomen-kutija. Na tom su se dijelu groblja dosad mogle položiti samo urne koje ne sadrže metale ili sintetiku. Godišnje se u Beču kremira oko 5.000 osoba, a oko deset posto njih bude sahranjeno u skladu s prirodnim procesima na tom dijelu. 

  • Lijes je proizveden od micelija gljiva © Bestattung Wien / Harald Lachner

Bečko pogrebno poduzeće najveće je poduzeće te vrste u Austriji i jedno od najvećih u Europi, a osnovano je 1907. godine. Od osnutka poduzeća organizirano je oko dva milijuna pogreba i prijevoza pokojnika. Lijes je razvio nizozemski start-up Loop Biotech.

EurocommPR / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Bečkim Centralnim grobljem uskoro počinje prometovati e-bus

Mnoge će se Bečanke i Bečani na blagdan Svih svetih biciklom zaputiti u posjet jednom od 46 groblja austrijskog glavnog grada, a Centralno groblje će od 2. studenog moći istraživati na još jedan ekološki prihvatljiv način: autobusom na električni pogon!

Groblja su mjesta žalosti, ali na njima se u isto vrijeme možete diviti raznolikosti života

Praška groblja pozvala su stanovnike glavnog češkog grada da tijekom ljetnih vrućina osvježenje potraže na jednom od gradskih groblja. U suprotnosti s uzavrelim gradskim asfaltom, na grobljima je znatno ugodnije zahvaljujući bujnoj vegetaciji i velikom broju stabala. U Beču se pak građani na grobljima upoznaju s važnostima očuvanja bioraznolikosti i zaštite klime, a na nekim gradskim grobljima stanuju i pčele.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER