Organsko povrće koje ne usrećuje samo vrtlare, već koristi i kukcima

U Beču se urbano vrtlarstvo potiče čak i na gradskim grobljima

Bečka groblja (Friedhöfe Wien) u suradnji s tvrtkom Ackerhelden građanima nude mogućnost bavljenja urbanim vrtlarstvom na dvama gradskim grobljima.

S ciljem zaštite okoliša i očuvanja bioraznolikosti na bečkim gradskim grobljima provodi se kampanja „Zajedno i pažljivo“ (Gemeinsam.SORGSAM) koja uključuje brojne aktivnosti i mjere koje doprinose očuvanju ekološke ravnoteže. Od očuvanja prirodnih livada, sadnje medonosnog bilja i postavljanja košnica s pčelama do primjene solarne energije te razvoja e-mobilnosti i urbanog vrtlarstva – zaštita okoliša važna je sastavnica poslovanja gradske tvrtke Bečka groblja (Friedhöfe Wien).

Urbano vrtlarstvo postaje sve popularnije diljem glavnog grada Austrije, a pored velikog broja urbanih vrtova u bečkim stambenim naseljima, projekt urbanog vrtlarstva se u travnju ove godine počeo provoditi i na Centralnom groblju (Wiener Zentralfriedhof) i groblju Friedhof Südwest. Na njima je za navedenu namjenu uređeno više od 70 gredica površine 24 m² ili 40 m², i to na slobodnim površinama koje se nikad nisu koristile za pokapanje i izgradnju grobnica.

Zbog velikog zanimanja građana u samo dva mjeseca rezervirane su gotovo sve gredice, a preostale tri stavljene su na raspolaganje jednoj osnovnoj školi, dječjem vrtiću i društvenoj ustanovi te se koriste za provedbu edukacijskih i socijalnih projekata.

„Potražnja za gredicama bila je velika od samog početka. Drago nam je što možemo podržati ustanove u neposrednoj blizini naših groblja, a koje inače nemaju vlastite vrtove“, kaže Renate Niklas, direktorica Bečkih groblja (Friedhöfe Wien).

  • Podignute gredice u Beču se mogu pronaći i oko crkava, primjerice, u vrtu crkve sv. Elizabete u bečkom okrugu Wieden © Ekovjesnik

Urbano vrtlarstvo na grobljima provodi se u suradnji s tvrtkom Ackerhelden, a svatko tko rezervira gredicu za uzgoj povrća, osim sadnica, vode i iznajmljenog vrtnog alata dobiva i korisne savjete za uzgoj biljaka. Na gredicama koje se koriste za edukaciju tvrtka Ackerhelden osigurala je besplatnu stručnu pomoć svojih zaposlenika.

Više od običnog groblja

Korištenje gredica uglavnom je rezervirano za vlasnike grobova na jednom od ukupno 46 gradskih groblja, ali i korisnike besplatne usluge „digitalnog groba“ koja je uvedena 2020. godine.

Reakcije građana su pozitivne, a korisnici gredica koriste ih kako bi se lakše nosili s gubitkom voljene osobe i provodili slobodno vrijeme – često zajedno s djecom i unucima, te uzgajali povrće u vrijeme visokih cijena hrane. Projekt će se u nadolazećoj vrtlarskoj sezoni proširiti i na druga groblja.

Od početka provedbe projekta primijećen je veći broj pčela i ostalih kukaca oprašivača koji također imaju koristi od novih cvjetnih površina, a sve biljke su iz certificiranog organskog uzgoja.

Bečka groblja kao „muzeji na otvorenom“ često služe i kao mjesta za opuštanje i šetnje, a njihove zelene površine ključne su za zaštitu gradske klime. Kampanja Bečkih groblja „Zajedno i pažljivo“ stoga predstavlja jedan od važnih načina zaštite i očuvanja urbane biološke raznolikosti.

S.F. | Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Groblja su mjesta žalosti, ali na njima se u isto vrijeme možete diviti raznolikosti života

Praška groblja pozvala su stanovnike glavnog češkog grada da tijekom ljetnih vrućina osvježenje potraže na jednom od gradskih groblja. U suprotnosti s uzavrelim gradskim asfaltom, na grobljima je znatno ugodnije zahvaljujući bujnoj vegetaciji i velikom broju stabala. U Beču se pak građani na grobljima upoznaju s važnostima očuvanja bioraznolikosti i zaštite klime, a na nekim gradskim grobljima stanuju i pčele.

Posadi cvijet - oboji svoj svijet!

Udruga Vestigium poziva građanke i građane Zagreba da se na Dan planeta Zemlje, u subotu, 22. travnja, pridruže još jednom izdanju Cvjetnjaka Vrbana.

Ispunite upitnik o načinu vrtlarenja i raznolikosti kukaca u vrtovima

Upitnik je dio međunarodnog projekta kojim se istražuju navike u zaštiti bilja u vrtovima te čimbenici koji utječu na vrtlarsku praksu u deset zemalja EU-a. Njime se želi proširiti trenutačno znanje o motivaciji za vrtlarenjem i vrtlarskim praksama te dobiti uvid u stanje raznolikosti kukaca u vrtovima.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER