Extinction Rebellion protiv „licemjernog“ Coca-Colinog sponzorstva COP27 u Egiptu

Održana prosvjedna akcija ispred zgrade Coca-Cola HBC Hrvatska

Aktivistkinje i aktivisti Extinction Rebellion Zagreb u petak su ispred zgrade Coca-Cola HBC Hrvatska održali prosvjednu akciju protiv Coca-Colinog sponzorstva nadolazeće Konferencije UN-a o klimatskim promjenama 2022 (COP27) u Sharm El-Sheikhu u Egiptu.

Aktivistkinje i aktivisti blokirali su ulaz u zagrebačko sjedište Coca-Cole, prosuli prazne boce i limenke Coca-Colinih proizvoda ispred ulaza i rastegnuli transparente na kojima je pisalo „Licemjerno sponzorstvo - klimatsko ubojstvo“ te „COP-Cola STOP GREENWASHING“.

Povod ove prosvjedne akcije je Coca-Colino sponzorstvo Konferencije UN-a o klimatskim promjenama 2022 (COP27) koja će se od 7. do 18. studenog održati u Sharm El-Sheikhu u Egiptu.

„Današnja akcija naša je reakcija na licemjernost Coca-Colinog sponzorstva ovogodišnje svjetske klimatske konferencije UN-a, COP27, koja se sljedećeg mjeseca održava u Egiptu. Coca Cola je najveći zagađivač plastikom na svijetu koji proizvede 120 milijardi jednokratnih plastičnih boca godišnje. Suludo je da Coca Cola sponzorira klimatsku konferenciju kad je 99 % njezine plastike napravljeno od fosilnih goriva koja su uzrok zagrijavanja atmosfere. Coca Cola dakle nije kriva samo za zagađenje cijelog planeta plastikom, nego doprinosi i klimatskoj krizi.” – izjavila je Sara Matić iz Extinction Rebelliona Zagreb.

  • Zagreb (28.10.2022.) - Prosvjedna akcija Extinction Rebelliona protiv Coca-Colinog sponzorstva COP27 u Egiptu

U Extinction Rebellionu ističu kako zahvaljujući golemom profitu Coca-Cola milijune dolara troši na greenwashing svoje kompanije i lobiranje za deregulaciju proizvodnje i zbrinjavanja plastike.

„Podsjetimo, danas čest pojam greenwashing označava ekomanipulaciju, u suštini prikazivanje štetnog proizvoda kao dobrog za okoliš. Paralelno, Coca-Cola nastavlja lobiranje za nastavak ekstrakcije fosilnih goriva koja su osnova za proizvodnju plastike jer 99 % plastike napravljeno je od fosilnih goriva. Stoga Coca-Cola nije zaslužna samo i za zagađenje planete plastikom, nego i za klimatsku krizu“, ističu u Extinction Rebellionu.

Dodaju kako je Coca-Cola poznata i po teškom kršenju radničkih prava u brojnim siromašnim zemljama poput Kolumbije, Indonezije, Indije, te zastrašivanju i mučenju predstavnika sindikata, koji su se pobunili kršenjima prava. „Ovdje smo danas prosvjedovali kako bismo i na to podsjetili“, poručili su.

„Ako su ovo najbolja rješenja za klimatsku krizu koja nam ovaj sustav nudi, onda moramo mijenjati sustav. Zato pozivamo sve građanke i građane da dođu na 3. Klimatski marš koji organiziramo povodom konferencije COP27, u utorak 8. studenog u 18 sati kod HNK. Pokažimo da nam je dosta laži i da se želimo izboriti za rješenja koja će nam doista omogućiti preživljavanje!”, zaključili su aktivistkinje i aktivisti Extinction Rebelliona Zagreb.

Podsjetimo, Coca-Cola je četiri godine zaredom proglašena najvećim svjetskim proizvođačem plastičnog otpada koji godišnje proizvodi oko tri milijuna tona plastične ambalaže, što iznosi čak 200.000 plastičnih boca u minuti. Coca-Colino sponzorstvo COP27 kritiziraju brojne organizacije za zaštitu okoliša, navodeći kako je to „najozbiljnije zanemarivanje dužnosti koju organizatori imaju prema našem prirodnom svijetu“.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Sve više pariških restorana i trgovina koristi višekratnu staklenu ambalažu

Grad Pariz je krajem lipnja 2021. godine pokrenuo novi zero waste projekt s ciljem rješavanja problema gomilanja ambalažnog otpada. Svakog dana u francuskoj metropoli prikupi se čak 15 tona ove vrste otpada, a zahvaljujući sve većem broju pariških restorana i trgovina koji se uključuju u projekt, sustav pologa na posude za hranu vraća se na velika vrata.

Coca-Cola i PepsiCo petu godinu zaredom najveći svjetski proizvođači plastičnog otpada

Break Free From Plastic je petu godinu zaredom identificirao najveće svjetske onečišćivače plastičnim otpadom. Ove godine provedeno je 397 akcija čišćenja i revizija otpada u 44 zemlje svijeta na šest kontinenata, u kojima je 14.760 volontera prikupilo čak 429.994 komada plastičnog otpada s ciljem identificiranja tvrtki odgovornih za onečišćenje plastikom.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER