Već 1573 vrtlara javnog prostora sudjeluje u ozelenjavanju i uljepšavanju Beča

Inicijativom „Vrtlarstvo iza ugla” („Garteln ums Eck“) Beč povećava broj malih cvjetnih i zelenih oaza koje životni okoliš čine ljepšim i ugodnijim, potiče biološku raznolikost, ali i dobrosusjedske odnose u gradskim četvrtima

U sklopu inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” Bečanke i Bečani mogu sudjelovati u održavanju stabala te ozelenjavanju i uljepšavanju manjih javnih zelenih površina u svojim četvrtima. Ovom inicijativom Grad Beč potiče građan(k)e da postanu vrtlari javnog prostora i pruža im besplatne informacije i savjetovanje.

„Želite li dodatno ozeleniti svoj kvart? Postanite sponzor stabla i uključite se u uređenje manjih javnih zelenih površina u svom susjedstvu“, poručuju iz Grada Beča.

Urbano vrtlarstvo postaje sve popularnije, a Bečanke i Bečani koji nemaju svoj vrt ili balkon sada mogu postati dio inicijative „Vrtlarstvo iza ugla” („Garteln ums Eck“) i ozeleniti površine u neposrednom stambenom okruženju i gradskoj četvrti. Ovom inicijativom građani/ke Beča potiču se da postanu vrtlari javnog prostora, i to najmanjih zelenih površina u blizini kuće ili stambene zgrade, a u tome ih primjerima, savjetima i potrebnim informacijama podržava Grad Beč.  

Kako postati vrtlar javnog prostora u samo pet koraka?

Pridruživanje ovoj hvalevrijednoj inicijativi vrlo je jednostavno. Potrebno je pronaći i odabrati stablo ili javnu zelenu površinu te fotografiju s točno naznačenom adresom elektroničkom poštom dostaviti najbližem gradskom uredu za urbanu obnovu koji će potom provjeriti jesu li stablo ili zelena površina još uvijek dostupni za sponzorstvo. Ako jesu, građanin/ka potpisuje sporazum o uređenju zelene površine i njenom održavanju te kreće s „vrtlarstvom iza ugla“!

Stručnjaci iz gradskih komunalnih tvrtki građanima osiguravaju svu pomoć i savjete za kvalitetno održavanje i vrtlarenje, a osim toga Bečki magistratski odjel za gospodarenje otpadom (MA 48) dijeli im i besplatni kompost za dohranu biljaka. Građanima su na raspolaganju i prijedlozi za uređenje zelenih površina, a po potrebi im se osiguravaju i odgovarajuće informativne table.

Savjetuje se sadnja biljaka koje ne zahtijevaju previše brige i koje uspijevaju u različitim svjetlosnim uvjetima. Stoga se u proljeće savjetuje sadnja lukovica tulipana ili narcisa, a na mjestima s dosta sunca lavanda ili ukrasne trave. Za brzi rast najbolje je posaditi lončanice, a za kasniju cvatnju posijati sjeme biljaka. Nije dopuštena sadnja otrovnih biljaka i penjačica koje, primjerice, mogu ometati kontrolu oštećenja debla stabla. Osim toga, biljke veće od jednog metra mogu ometati preglednost i sigurnost u prometu, dok široko raslinje može oštetiti parkirana vozila.

Naravno, građan(k)e se upozorava da biljke trebaju redovitu njegu i zalijevanje - posebno tijekom ljetnih mjeseci, kao i tijekom sezone godišnjih odmora, a za ljepši izgled „vrta iza ugla“ savjetuje se i redovito uklanjanje korova.

U Gradu Beču svjesni su važnosti koju drveće ima za ugodnu urbanu klimu, a kao „prirodni klima uređaji“ stvaraju hlad te poboljšavaju gradski zrak filtriranjem prašine, isparavanjem i proizvodnjom kisika. Inicijativa „Vrtlarstvo iza ugla” građanima ne nudi samo mogućnost vrtlarenja u susjedstvu, već i stvara svijest o važnosti zaštite vlastitog životnog okruženja i urbane prirode. Građani koji sami doživljavaju i percipiraju prirodu snažnije se poistovjećuju s brojnim prednostima koje svaka urbana zelena površina ima i nudi. „Vrtlari javnog prostora“ su svojevrsni ambasadori Beča, grada s visokom kvalitetom života, a njihova predanost održavanju i uljepšavanju gradskih četvrti potiče ostale stanovnike na slične aktivnosti.

 

  • Za ovaj mali rasadnik bioraznolikosti u Trnskom zaslužni su pojedinci, ali ne i zagrebačka gradska uprava / Ekovjesnik
Grad Pariz je još u srpnju 2016. godine usvojio novi zakon koji potiče stanovnike da ozelenjavaju svoje terase, fasade i krovove te uređuju urbane vrtove. Inicijativa „Permis de végétaliser“ ili „dozvola za ozelenjavanje“ bio je dio cilja pariške gradonačelnice, Anne Hidalgo, za uređenje dodatnih 100 hektara vegetacije na gradskim fasadama i krovovima, od čega je trećina trebala biti posvećena urbanoj poljoprivredi. Kako bi potaknuli građane da postanu „vrtlari javnog prostora“, svaki stanovnik Pariza može podnijeti zahtjev za obnovljivu trogodišnju dozvolu za pokretanje vlastitog urbanog vrtnog projekta. Sudionici programa mogu na svojim terasama i krovnim vrtovima zasaditi voćke i povrće ili urediti vertikalne vrtove. Grad Pariz također na zahtjev osigurava opremu za sadnju koja uključuje zemlju, sadnice i sjemenje. Time se potiče kreativno uređenje fasada i krovova, uljepšavanje grada, ali i podizanje kvalitete života u francuskom glavnom gradu. U vrtovima se ne smiju koristiti pesticidi i mogu se saditi samo autohtone biljne vrste, a posebno se potiče uzgoj lokalnih medonosnih biljaka s ciljem poticanja rasta sve rjeđe pčelinje populacije. Program urbanih vrtova osmišljen je kako bi se potaknula bioraznolikost, zadovoljile potrebe za zelenim površinama, ublažio efekt urbanih toplinskih otoka i klimatske promjene, poboljšala kvaliteta zraka te toplinska izolacija i akustična udobnost zgrada.

 

  • S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Obala najvećeg grada Sardinije postaje zelena promenada

Projektom se planira potaknuti razvoj šireg metropolitanskog područja grada Cagliarija uz revitalizaciju trga Piazza Giacomo Matteotti i središnjeg dijela ulice Via Roma te njihovo pretvaranje u novo intermodalno središte grada.

Gradovi diljem svijeta provode planove urbanog ozelenjavanja

Bilo da se radi o urbanim šumama, ozelenjavanju pročelja zgrada, vertikalnim vrtovima ili zelenim krovovima, gradske uprave širom svijeta osmišljavaju sve inventivnije načine kako bi svojim stanovnicima prirodu učinili što dostupnijom. Ozelenjavanje gradova je ključno u borbi protiv klimatske krize, a s porastom urbanog stanovništva ujedno i način da ih se najjednostavnije učini ugodnijim mjestima za život.

Park Centocelle u Rimu dobiva 570 novih stabala različitih vrsta

Rimska gradska uprava najavila je početak intenzivnog pošumljavanja Parka Centocelle. Sadit će se 570 stabala različitih vrsta, među kojima su crnika, topola, brijest, hrast medunac i judić, kao i 425 grmolikih biljaka maginje, tršlje, bijelog gloga, uskolisne komorike i lemprike.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER