Osjetite svijet onako kako ga osjećaju gljive, bakterije ili alge

Izložba „Kroz mulj i sluz…“ („Through Ooze and Slime…“) nizozemske umjetnice Maaijke Middelbeek u Galeriji na katu (KIC)

S projektom „Kroz mulj i sluz…“ („Through Ooze and Slime…“) nizozemska umjetnica Maaijke Middelbeek poziva vas da u Galeriji na katu osjetite svijet onako kako ga osjećaju gljive, bakterije ili alge i ponovno se povežete s mikrokozmosom iz kojeg smo došli.

Kako možemo djelovati i reagirati u zamršenim vremenima masovnog izumiranja vrsta, klimatskih promjena i društvene nepravde? Kakvi bi mogli biti odgovori pokušamo li se zbližiti s našim rođacima i saveznicima koji su kolonizirali Zemlju davno prije nas? Kako je biti gljiva? Vidjeti bez očiju? Ili biti bakterija u našim nosnicama ili crijevima? Osjetila naše vrste ograničena su, odgovori na pitanja kriju se možda u nekim drugim svjetovima.

Reaktivni izlošci, kapsule i uređaji koji će se od 19.-30. siječnja 2023. moći vidjeti u Galeriji na katu (Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5) stvoreni su za komunikaciju između vrsta. Kada se sastave, nastaje multisenzorna i interaktivna instalacija koja tako postaje vrlo živa. Za vrijeme trajanja izložbe posjetitelji će imati priliku biti u interakciji s mikrorganizmima koji su u prostoru uzgajani nekoliko dana, kao i čuti zvukove koje generira proces fotosinteze kojima alge proizvode hranu.

Maaijke Middelbeek, rođena 1979. u Nijmegenu (Nizozemska), studirala je modu i tekstilni dizajn na AMFI - Sveučilištu primijenjenih znanosti u Amsterdamu. Od 2015. živi u studiju-laboratoriju u Beču s različitim vrstama gljiva, algi i bakterija. Vizualna umjetnost kojom se ova nizozemska umjetnica bavi prije svega pokazuje organske procese kao što su vrenje, razgradnja gljiva ili fotosintetizirajuće alge. Rad sa živim organizmima i recikliranim materijalima njena je visoko ekološki osviještena umjetnička protureakcija na konzumerizam i neprestanu proizvodnju otpada i uništavanja svijeta i vremena u kojem živimo.

Bio art Maaijke Middelbeek nije namijenjen očuvanju, već se bavi se brigom i odgovornošću umjetnika i umjetnosti kao odraza življenja na ranjenom planetu.

Nakon otvorenja, održat će se razgovor s autoricom, s posebnim fokusom na nedavno provedeni pokus kojim se nastojalo proniknuti u način kako gljive komuniciraju, a uz pomoć posebno napravljenog prototipa odijela što ga je nosila sama autorica, a u kojem su bile naseljene kolonije gljiva.

Pokus će se nastaviti tijekom 2023., a znanstvenici i autorica se nadaju da će moći razumjeti kôd kojim se odvija komunikacija gljiva i vanjskog svijeta.

Izložba je interaktivna te traje do 30. siječnja 2023. kada se očekuje da će mikroorganizmi dospjeti u fazu raspadanja i neodrživosti u galerijskom prostoru.

Projekt rezidencije ostvaruje se uz podršku Austrijskog kulturnog foruma (Österreichisches Kulturforum) u Zagrebu.

Ekovjesnik

VEZANE VIJESTI

Projekcija filma „Drvo“ uz razgovor s umjetnikom Oliverom Resslerom

Povodom izložbe „Barikadiranje ledenih ploča – istraživački pothvat Olivera Resslera“, Zelena akcija i Dokukino KIC u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb organiziraju projekciju ekološkog trilera o ilegalnoj sječi i aktivistima koji postaju tajni agenti kako bi stali na kraj drvnoj mafiji koja zarađuje milijarde na uništavanju stoljetnih šuma.

Klimatski forumi petkom u MSU-u

Zelena akcija, Austrijski kulturni forum i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) pozivaju vas na seriju „Foruma petkom“, koji će se održati od 10. prosinca 2021. do 21. siječnja 2022. u MSU Zagreb, s ciljem upoznavanja različitih inicijativa i udruga koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.Zelena akcija, Austrijski kulturni forum i Muzej suvremene umjetnosti (MSU) pozivaju vas na seriju „Foruma petkom“, koji će se održati od 10. prosinca 2021. do 21. siječnja 2022. u MSU Zagreb, s ciljem upoznavanja različitih inicijativa i udruga koje se u Zagrebu bore za klimatsku pravdu.

„Misli modu“: Filmski program u Kinu Urania u Osijeku

Raznovrsni filmski program u sklopu međunarodnog projekta „Misli modu“ posvećenog modnoj i tekstilnoj industriji u organizaciji Goethe-Instituta Kroatien i EUNIC mreže u Hrvatskoj te u suradnji s Kinematografima Osijek očekuje vas ponedjeljkom do 19. prosinca u kinu Urania u Osijeku.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER