Montreal: 76 milijuna dolara za realizaciju Plana za urbane šume

Očuvanje i povećanje biološke raznolikosti, što posebno uključuje sadnju drveća, pitanja su koja se smatraju ključnima za Montreal.

S ciljem osiguravanja sredstva za postizanje ambicija da Montreal učini zelenijim gradom, gradska uprava na čelu s gradonačelnicom Valérie Plante donijela je odluku o podizanju kredita u visini od 76 milijuna kanadskih dolara za financiranje provedbe Plana za urbane šume.

„Planiramo osigurati 76 milijuna kanadskih dolara za sadnju drveća i pretvaranje Montreala u najzeleniji grad u Sjevernoj Americi. U kontekstu izvanredne klimatske situacije, poduzimamo mjere za poboljšanje kvalitete zraka, kvalitete života i otpornosti našeg grada.“ – poručila je gradonačelnica Montreala Valérie Plante.

Nakon što Gradsko vijeće Montreala usvoji ovu odluku, dobivena sredstva koristit će se za obavljanje aktivnosti predviđenih Planom za urbane šume (PFU) za razdoblje od 2023. do 2025. godine, odnosno za intenziviranje sadnje drveća i grmlja na području cijelog grada te za zaštitu šumskog pokrova tretiranjem stabala jasena. Ove aktivnosti su posebno važne u kontekstu borbe protiv invazivne vrste smaragdni jasenov krasnik (Agrilus planipennis), ističu u montrealskoj gradskoj upravi.

Osim stabala koja se svake godine sade u sklopu redovitih planova sadnje, gradska uprava planira posaditi dodatna stabla na zelenim površinama diljem Montreala, kako na zemljištima u javnom, tako i u privatnom vlasništvu. Osim toga, nekoliko šumskih područja bit će predmetom značajnijih preventivnih i kurativnih zahvata kako bi se osiguralo očuvanje ekološke cjelovitosti šumskog okoliša i s njim povezane bioraznolikosti te borbe protiv urbanih toplinskih otoka.

„Planirane aktivnosti su ključne kako bismo osigurali zeleniju budućnost za građane Montreala. Trogodišnji Plan za urbane šume će doprinijeti smanjenju klimatske ranjivosti i rizika od klimatskih promjena i urbanih toplinskih otoka te, u konačnici, postizanju naših ciljeva postavljenih Klimatskim planom za razdoblje 2020.-2030. Tempo ozelenjavanja možemo ubrzati intenziviranjem sadnje drveća na cijelom području Montreala, čime ćemo unaprijediti našu zelenu infrastrukturu, ali i kvalitetu zraka i prikupljanje kišnice, te tako poboljšati kvalitetu života stanovništva u kontekstu izvanredne klimatske situacije.” – izjavila je Caroline Bourgeois (Projet Montréal).

 • Obnovljeni i ozelenjeni trg Square Viger u Montrealu © Mathieu Sparks / Ville de Montréal

Konkretno, Planom za urbane šume predviđa se provedba sljedećih aktivnosti:

 • planiranje, priprema i sadnja drveća i grmlja na javnim površinama,
 • uzgoj sadnica u rasadnicima i otkup sadnica u privatnim rasadnicima,
 • kupovina drvnih i hortikulturnih potrepština potrebnih za održavanje i zaštitu bilja,
 • poticanje sadnje u organizaciji jedne ili više neprofitnih organizacija na privatnim zemljištima,
 • zahvati u borbi protiv smaragdnog jasenovog krasnika, drugih štetnika i bolesti na javnom i privatnom zemljištu (uključujući tretiranje i zamjenu stabala jasena),
 • sječa zaraženih ili potencijalno opasnih stabala,
 • subvencije za radove na zamjeni stabala jasena na privatnim posjedima,
 • aktivnosti na održavanju ekološke cjelovitosti šuma, uključujući rad na kontroli invazivnih stranih biljnih vrsta,
 • aktivnosti održavanja i praćenja zelenih površina i
 • kontrola kvalitete, praćenje aktivnosti i rad na podizanju ekološke svijesti.

„Očuvanje i povećanje biološke raznolikosti, što posebno uključuje sadnju drveća, pitanja su koja se smatraju ključnima za Montreal. Najavljenim ulaganjima gradska uprava još jednom pokazuje svoju predanost tome da Montréal učini zelenijim, otpornijim i ugodnijim gradom za život za sve njegove stanovnike. Ponosni smo što sudjelujemo u ovom velikom projektu i sretni zbog ove jedinstvene suradnje koja omogućuje podršku mobilizaciji svih partnera na aktivnostima sadnje drveća, i to za dobrobit cijele zajednice”, izjavio je Malin Anagrius, direktor neprofitne organizacije Société de verdissement du Montréal métropolitain (Soverdi), koja djeluje na području urbanog ozelenjavanja Montreala.

Soverdi je s ciljem provedbe Akcijskog plana za urbane šume grada Montreala također pokrenuo osnivanje saveza L'Alliance forêt urbaine koji okuplja 50 neprofitnih organizacija, a od 2012. godine je kroz više od tisuću različitih projekata realizirao sadnju čak 100.000 stabala.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ljetne oaze u srcu Montreala

Nove zelene oaze i uređene ljetne terase u središtu Montreala ponovno postaju žarište kulturnog i društvenog života, privlače posjetitelje te pozitivno utječu na poslovanje lokalnog gospodarstva

Poticanjem pješačenja i biciklizma Montreal pokreće i jača svoje gospodarstvo

Nakon velikog uspjeha projekata proširenja i stvaranja novih pješačkih zona u protekle dvije godine, Grad Montreal najavio je nastavak financiranja projekata koji će se provoditi i razvijati tijekom sljedeće tri godine. Time se ne podiže samo kvaliteta života, već se nastoji utjecati na poboljšanje poslovanja trgovina, obrtničkih radnji, startup tvrtki te restorana i kafića u području pješačkih zona.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER