Ljetne oaze u srcu Montreala

Montreal je prošle godine predstavio ambiciozan desetogodišnji klimatski plan

Nove zelene oaze i uređene ljetne terase u središtu Montreala ponovno postaju žarište kulturnog i društvenog života, privlače posjetitelje te pozitivno utječu na poslovanje lokalnog gospodarstva

Utjecaji klimatskih promjena postaju sve izraženiji i donose nam više ekstremnih vremenskih događaja, posebice intenzivnih toplinskih valova s negativnim posljedicama na zdravlje ljudi. Stoga se u mnogim europskim i svjetskim gradovima poduzimaju mjere prilagodbe klimatskim promjenama kako bi se njihovim stanovnicima olakšao život tijekom razdoblja visokih temperatura zraka. Pojedini gradovi ulažu znatne napore usmjerene na ublažavanje klimatskih promjena i služe kao primjer ostalim gradovima diljem svijeta. Jedan od njih je i kanadski Montreal.

Montreal je već pokrenuo cijeli niz mjera kojima se bori protiv klimatskih promjena, primjerice poticanjem aktivnog i javnog prijevoza, zamjenom parkirnih mjesta biciklističkim stazama te novim parkovima i zelenim površinama, a planira se i uvođenje zone s nultom emisijom kojoj bi pristup imala isključivo vozila na električni pogon. Montreal ima ambiciozan cilj postati klimatski neutralan grad do 2050., a gradska je uprava na čelu s gradonačelnicom Valérie Plante u prosincu 2020. godine objavila detaljan desetogodišnji klimatski plan.

Montrealski Klimatski plan 2020-2030 obuhvaća 46 aktivnosti, uključujući sadnju pola milijuna novih stabala, davanje prioriteta električnim automobilima s više parkirališta i punionica te općenito održivim načinima prijevoza (javni prijevoz, pješačenje, vožnja biciklom), napuštanje grijanja na prirodni plin i lož ulje, subvencioniranje energetske obnove i podizanje energetske učinkovitosti zgrada, smanjenje bacanja hrane i dr. Njime se planiraju smanjiti emisije stakleničkih plinova, zaštititi biološka raznolikost i prirodno okruženje grada te dodatno poboljšati kvaliteta života. Također, plan uključuje i obvezu primjene „klimatskog testa“ na sve gradske odluke, od financija i infrastrukture do javne politike. Osim toga, Montreal će za borbu protiv klimatskih promjena namijeniti 10-15 posto desetogodišnjeg proračuna.

© Eva Blue - Quartier latin

11 novih instalacija u središtu grada

Intervencije u javnom prostoru građanima Montreala donose brojne prednosti, i to ne samo biciklistima. Uređenjem biciklističkih staza i novih zelenih površina u središtu grada utječe se na smanjenje emisija stakleničkih plinova, smirivanje prometa, smanjenje buke, povećanje sigurnosti u prometu, poboljšanje pristupa centru grada i pojedinim lokacijama u ostalim dijelovima grada te općenito na poboljšanje kvalitete života i revitalizaciju trgovačkih ulica i gradskih četvrti. Naposljetku, sve te mjere utječu i na povećanje prometa u trgovini, a time i na punjenje gradske blagajne.

Nove zelene oaze i uređene terase u središtu Montreala prošlih su nekoliko ljetnih sezona postale pravi hit u Montrealu i dobro su posjećene od jutra do kasno navečer. Ovog ljeta neprofitna organizacija Quartier des Spectacles Partnership u suradnji sa središnjom gradskom četvrti Centre-Ville de Montréal (Downtown Montréal) od 7. lipnja do 26. rujna nudi 11 očaravajućih gradskih oaza koje su osmislili lokalni dizajneri. Nove instalacije ukupno zauzimaju površinu od devet četvornih kilometara, savršene su za odmor, druženje i uživanje u raznolikim događanjima te predstavljaju dio ljetnog programa Les aventures du cœur de l’île (Avanture u srcu otoka) u živahnoj jezgri Montreala koji traje od početka lipnja do kasne jeseni 2021. godine.

S ciljem pružanja potpore lokalnom gospodarstvu i oživljavanja središta Montreala, teško pogođenog pandemijom COVID-19, gradska je uprava još prošlog ljeta u suradnji s poslovnim udruženjima u središtu grada i Gospodarskom komorom Montreala organizirala brojna događanja, glazbene i plesne priredbe na otvorenom te uredila više pop-up parkova i instalacija.

© Eva Blue - Jardins Gamelin

S jenjavanjem pandemije i popuštanjem epidemioloških mjera središnje gradske ulice ponovno postaju žarište kulturnog i društvenog života Montreala, a nove instalacije neće samo privući stanovnike i posjetitelje u njegovo središte, već će također pozitivno utjecati i na poslovanje trgovina i obrtničkih radnji, restorana i kafića.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novo LIFE programsko razdoblje (LIFE 2021.-2027.)

Program LIFE jedini je financijski instrument Europske unije namijenjen isključivo financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime s ciljem provedbe, poboljšanja i razvoja EU politika i zakonodavstva iz područja okoliša, prirode i klime kroz sufinanciranje projekata s europskom dodanom vrijednošću.

Kako su europski gradovi svom stanovništvu olakšali podnošenje ljetnih vrućina?

Potaknut velikim vrućinama koje su ovog kolovoza vladale u Londonu, BBC je istražio mjere koje različiti europski gradovi poduzimaju s ciljem ublažavanja klimatskih promjena i smanjenja učinka urbanih toplinskih otoka. Među njima navodi i neke primjere dobre prakse o kojima smo već ranije pisali na Ekovjesniku.

Beč dobiva svoj prvi „superblok” po uzoru na Barcelonu i Berlin

Više zelenila, više otvorenih prostora i manje prometa - prvi bečki „superblok“ (Supergrätzl) podići će kvalitetu života u bečkom okrugu Favoriten. Ove jeseni održat će se i prva informativna događanja u sklopu kojih će projekt biti predstavljen javnosti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER