Neoen će u Poličniku kraj Zadra graditi još jednu sunčanu elektranu

Sunčana elektrana Poličnik proizvodit će električnu energiju dovoljnu za napajanje oko 25 tisuća kućanstava

U Općini Poličnik će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. biti otvorena javna rasprava o ekološkoj prihvatljivosti Sunčane elektrane Poličnik, koja se planira izgraditi u tamošnjoj Poslovnoj zoni Grabi, izvijestio je portal 057info.hr.

Investitor je Neoen Renewables Croatia, podružnica najvećeg francuskog proizvođača energije iz obnovljivih izvora, ujedno i tvrtke koja u suradnji s Teslom gradi najveću bateriju na svijetu, jačine 300 MW. Tvrtka je u Hrvatskoj već pokrenula nekoliko projekata, među kojima je Sunčana elektrana Dobra Voda kod Pristega na području Benkovca. Očekuje se kako će ova sunčana elektrana, nominalne snage 40 MWac s ukupno 111.132 monokristalnih bifacijalnih modula od po 450 Wp, na ukupnoj površini od 86,89 hektara godišnje proizvoditi 81,7 GWh električne energije.

Drugi projekt je Sunčana elektrana Vlaka kod Pakoštana, također u Zadarskoj županiji, predviđene priključne snage do 50 MW, odnosno ukupne instalirane snage 62,5 MWp kao zbroj vršne snage ukupno 138.915 monokristalnih bifacijalnih modula snage po 450 Wp. Sunčana elektrana zauzimat će površinu od oko 105 hektara, a ukupna očekivana proizvodnja električne energije iznosi oko 100 MWh godišnje.

Za obje sunčane elektrane prošle je godine odrađena procedura koja se sada provodi za Poličnik. Ovdje je riječ o sunčanoj elektrani nominalne snage 39 MWac s ukupno 105.786 monokristalnih bifacijalnih modula od po 450 Wp, u kojoj će se na ukupnoj površini od 83,9 hektara godišnje proizvoditi 76,5 GWh električne energije. Kako navodi portal 057info.hr, radi se o postrojenju koje će proizvoditi struju dovoljnu za napajanje oko 25 tisuća kućanstava. Primjerice, HEP-ova Sunčana elektrana Stankovci proizvodi električnu energiju potrebnu za 1.500 kućanstava.

  • Solarna energija i stočarstvo © NEOEN

Moduli će biti postavljeni na nosače pa će zemljište ostati slobodno za rast vegetacije za čije se održavanje neće koristiti kemijska sredstva ili mehanizacija. Naime, vegetacija će se kontrolirati uz pomoć ovaca, a kako je predviđeno, lokalnim stočarima omogućit će se korištenje prostora sunčane elektrane za ispašu njihovih ovaca.

Paneli će tijekom dana kontinuirano mijenjati svoju poziciju te će su u svakom trenutku biti izravno usmjereni prema suncu, što ne ostavlja prostora za refleksiju u niti jednom smjeru. U skladu s građevinskim i ekološkim propisima, oko postrojenja će se sagraditi ograda visine dva metra.

Studija će od 23. siječnja do 21. veljače 2023. godine, u uredovno vrijeme, biti izložena u prostorijama Općine Poličnik, a javno izlaganje održat će se 8. veljače 2023. godine u 10 sati u Centru za edukaciju i razvoj.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Neoen namjerava izgraditi prvu agrosolarnu elektranu u Dragaliću

Kako izgledaju agrosolarna postrojenja, koje su sve prednosti i mogućnosti ovog inovativnog rješenja za poljoprivrednike te kako iskoristiti njihov golemi potencijal tek su dio korisnih informacija koje donosi prvi priručnik o agrosolarstvu u Hrvatskoj. Također, Neoen je u četvrtak najavio plan izgradnje prve hrvatske agrosolarne elektrane u Dragaliću snage 10 MW.

Agrosolari mogu ublažiti i utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu

S obzirom na zemljopisni položaj Hrvatske, ulaganje u sunčane elektrane jedno je od najekonomičnijih i najučinkovitijih načina ulaganja u obnovljive izvore energije. Gospodarska osnova korištenja agrosolarnih elektrana je dvostruko korištenje poljoprivrednih površina, izvijestila je Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Prijavite se na radionicu „Agrosolarstvo u Republici Hrvatskoj“

Radionica je namijenjena svim članovima Udruženja poljoprivrede i Udruženja vinarstva, kao i zainteresiranim članovima ostalih udruženja, a raspravljat će se o mogućnostima i idejama agrosolarstva u Hrvatskoj, zakonodavnim preprekama i mogućnostima te kako ih u budućnosti promijeniti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER