Solarnim elektranama u vlasništvu građana do većeg korištenja solarne energije u Hrvatskoj

Osnivanjem ZEZ Sunca, građanima se želi otvoriti prostor za ulaganje u projekte solarne energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i aktivno sudjelovanje u tranziciji na obnovljivu energiju

U Zagrebu je prošlog tjedna održana osnivačka skupština Europske zadruge ZEZ Sunce. Ovoj energetskoj zadruzi cilj je povećanje proizvodnje obnovljive energije u Hrvatskoj projektima solarnih elektrana u vlasništvu građana, mikro i malih poduzeća te lokalnih zajednica.

Zadruga do 2026. planira realizirati krovne solarne elektrane ukupne snage minimalno 2.000 kW, a prema tom cilju krenut će od elektrana na području Zagreba.

ZEZ Sunce je osnovala Zelena energetska zadruga (ZEZ) koja posljednjih 10 godina potiče razvoj građanske energije u Hrvatskoj i zemljama u okruženju kroz inovativne razvojne projekte u području energetike. Zelena energetska zadruga je zaslužna i za prve hrvatske primjere ulaganja u projekte solarnih elektrana uz pomoć građana: Križevačke sunčane krovove. Zadruga je 2018. i 2019. uz pomoć ulaganja 90 građana osigurala dvije solarne elektrane ukupne snage 60 kW na javnim zgradama u Križevcima. Ovi projekti ujedno su prepoznati na nacionalnoj i razini EU kao uspješni primjeri tranzicije lokalnih zajednica na obnovljivu energiju. 

„Vjerujemo kako je model građanske energije u kojem građani proizvode vlastitu energiju najbolji način da u Hrvatskoj povećamo korištenje obnovljive energije te osiguramo da naše lokalne zajednice budu energetski sigurnije i otpornije na društvene krize.” - pojasnio je Mislav Kirac, upravitelj novoosnovane zadruge ZEZ Sunce i programski koordinator Zelene energetske zadruge.

Osnivanjem ZEZ Sunca, građanima se želi otvoriti prostor za ulaganje u projekte solarne energije u vlastitoj lokalnoj zajednici i aktivno sudjelovanje u tranziciji na obnovljivu energiju. Kao prve projekte, ZEZ Sunce planira realizirati solarne elektrane na zgradama koje će proizvedenu solarnu energiju trošiti za vlastite potrebe ili za prodaju na tržištu. Dugoročno, ZEZ Sunce će težiti proizvodnji solarne energije za potrebe svojih članova, ali i osiguranju investicija za lokalne društveno korisne projekte.

U osnivanju zadruge ZEZ Sunce, Zelenoj energetskoj zadruzi pridružilo se 30-ak članova-suosnivača aktivnih u području obnovljive energije i društvenog poduzetništva. Učlanjenje i ulaganje u projekte solarnih elektrana u narednim će mjesecima biti omogućeno svim zainteresiranim fizičkim i pravnim osobama koje žele mijenjati solarnu sliku Hrvatske i podržati projekte koji pomažu održivom razvoju hrvatskih lokalnih zajednica.

Interes za učlanjenjem u ZEZ Sunce za sada možete iskazati putem digitalnog prijavnog obrasca na sljedećoj poveznici. Po otvaranju poziva za učlanjenje, svi koji su iskazali interes bit će prvi kontaktirani s detaljnim informacijama o uvjetima učlanjenja i prvim projektima solarnih elektrana.

Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

„Dobra energija“ gostuje na Energetskom danu Grada Rijeke

U sklopu riječkog „Zelenog tjedna“, u ponedjeljak 12. lipnja 2023. u Rijeci će se održati Energetski dan Grada Rijeke, koji će ugostiti Zelenu energetsku zadrugu (ZEZ) i njihovu turneju „Dobra energija“ koja potiče solarnu energiju u vlasništvu građana.

U Čakovcu održan zanimljiv događaj o Suncu i solarnoj energiji za kućanstva

Događaj „Zagledaj se u Sunce“ u organizaciji Zelene energetske zadruge (ZEZ), Astronomskog društva Vega Čakovec i Grada Čakovca građanima je dao uvid u mogućnosti koje pruža energija iz Sunca, a uključivao je gledanje u Sunce kroz solarni teleskop, demonstraciju mobilnog solarnog sustava zahvaljujući kojem su građani mogli popiti i „solarnu” kavu te informativna predavanja na temu Sunca i solarne energije za kućanstva.

Bliži se kraj roka za prijavu sudjelovanja u grupnoj nabavi solarnih elektrana

Zelena energetska zadruga (ZEZ) je putem neprofitnog servisa Na sunčanoj strani početkom srpnja pozvala fizičke i pravne osobe s područja Zagreba i Zagrebačke županije da se uključe u grupnu nabavu solarnih elektrana. Poziv na sudjelovanje u grupnoj nabavi otvoren je do 10. kolovoza, a veći broj sudionika pomoći će ostvariti bolje uvjete nabave opreme i ugradnje za sve uključene.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER