Šansa za biciklističku stazu Heinrichstraße u Grazu

Inicijativa „MoVe iT“ upozorila na važnost izgradnje nove biciklističke staze u glavnom gradu Štajerske

Stanovnici Graza od pokrajinske i gradske vlasti očekuju izgradnju biciklističke staze u ulici Heinrichstraße, koja bi nakon planirane ljetne obnove trebala postati brza i suvremena biciklistička veza za tisuće studenata. Obnovom ulice istovremeno se treba poboljšati sigurnost za djecu i starije osobe.

Tijekom ovogodišnjih ljetnih mjeseci najavljeni su radovi na cjelovitoj obnovi ulice Heinrichstraße u sjevernom dijelu Graza. Stoga se današnjom simboličnom akcijom u sklopu inicijative „MoVe iT - Mobilität und Verkehr in Transformation“ (Mobilnost i transport u transformaciji) čelnike pokrajine Štajerske i Grada Graza htjelo podsjetiti na nužnost planiranja strukturno odvojene biciklističke staze, kojom bi se omogućila brza veza za bicikliste te poboljšala sigurnost djece i starijih osoba. „MoVe iT“ je nestranačka i neprofitna udruga koja se zalaže za socijalno pravedan i ekološki održiv sustav mobilnosti na širem području Graza, u kojem su negativni učinci prometa na zdravlje, okoliš i klimu svedeni na minimum. Udruga svojim aktivnostima također utječe na kvalitetniju provedbu Plana mobilnosti Grada Graza do 2030. godine.

Ulica Heinrichstraße trenutačno nije prilagođena potrebama biciklista, a nalazi se na važnoj ruti koja od željezničkog kolodvora vodi do kompleksa zgrada Sveučilišta u Grazu i dalje. Ovaj je pravac iz tog razloga određen kao buduća glavna biciklistička ruta, a iako ne raspolaže odgovarajućom biciklističkom infrastrukturom koristi ga oko 50 % studenata. Manje iskusni biciklisti, a posebno starije osobe, trenutačno ne koriste ovaj pravac upravo zbog nedostatka sigurnosti.

© MoVe iT - Mobilität und Verkehr in Transformation

Kako bi se u budućnosti spriječili sukobi između pješaka i biciklista, ističe se potreba izgradnje odvojene biciklističke staze te prenamjene dvije parkirne trake čime bi se uklonila prepreka za kretanje autobusa i poboljšala protočnost prometa.

„Ostalo je još samo sedam godina do potpune provedbe biciklističke ofenzive. S obzirom na skori početak obnove ulice, ne možemo si priuštiti loše rješenje glavne biciklističke rute u ovom dijelu grada, a potom 2030. godine ponovno trošiti novac poreznih obveznika kako bismo konačno dobili zadovoljavajuće stanje“, ističu u kampanji MoVe iT.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

U središtu Graza gradi se nova dvokolosiječna tramvajska pruga

Nova tramvajska pruga u skoroj budućnosti prometno će rasteretiti središte štajerske prijestolnice i unaprijediti javni gradski prijevoz. Projekt proširenja gradske tramvajske mreže podržava 70 % građana, dok 63 % njih smatra da će se njegovom provedbom središte grada značajno prometno rasteretiti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER