U Firenci otvorena nova biciklistička staza

Biciklistička staza u ulici Via Canova najnovije je proširenje firentinske Bicipolitane

Gotovo jedan kilometar duga biciklistička staza doprinosi daljnjem razvoju održive mobilnosti i većoj sigurnosti biciklista, kao i ostvarenju krajnjeg cilja, a to je biciklistički grad za sve građane Firence.

Nova biciklistička staza u ulici Via Canova u jugozapadnom dijelu Firence proširuje firentinsku biciklističku mrežu Bicipolitana te povezuje postojeće staze u obližnjim ulicama.  Dvosmjerna biciklistička staza duga je oko 850 metara i široka 2,5 metara te je od kolnika odvojena posebnim rubnikom. Projekt izgradnje nove biciklističke staze dio je projekta jačanja gradske biciklističke mreže koji se provodi na cijelom području grada, s posebnim prioritetom u području Quartiere 4 (Isolotto-Legnaia).

Uz izgrađenu biciklističku stazu uz nogostup na sjevernoj strani ulice Via Canova, obnovljeni su nogostup na suprotnoj strani ulice i kolnik širine tri metra, a postavljeni su i novi semafori kojima je prilagođen promet na križanjima s ulicama Via dei Bassi i Via Pio Fedi. Također, na sjevernoj strani ulice Via Canova ukinuta su parkirna mjesta pa je parkiranje automobila moguće samo uz južni nogostup.

„Radovi na jednoj od najvažnijih dionica firentinske Bicipolitane dovršeni su prema planu“, komentirao je gradonačelnik Firence Dario Nardella prilikom svečanog otvaranja nove biciklističke staze. „Milijun eura ulaganja u gotovo jedan kilometar dugu biciklističku stazu dodatno povećava kvalitetu života i održivost ovog dijela grada te pomaže u smanjenju automobilskog prometa i onečišćenja zraka. Time ispunjavamo naše obveze prema Firenci koja je sve zelenija i prilagođenija biciklistima“, dodao je gradonačelnik Nardella.

© Comune di Firenze

Najavljena su i daljnja ulaganja u širenje mreže firentinske Bicipolitane, a cilj je tijekom mandata aktualne gradske uprave doseći 120 km biciklističkih staza. U završnoj fazi planiranja je i novi biciklističko-pješački most preko rijeke Arno koji će omogućiti bicikliranje do parka Parco delle Cascine, omiljene rekreacijske zone velikog broja građana Firence.

Kako bi se dodatno poboljšala i proširila mreža biciklističkih staza u ovom dijelu grada, predviđeno je projektiranje još jedne biciklističke staze u dužini od 700 metara, kojom će se Via Canova povezati s važnom prometnicom Viale Francesco Talenti. Uskoro se, također, očekuje završetak radova na izgradnji biciklističke staze u ulici Stradone dell'Ospedale te novih dionica u ulicama Viale Nenni i Via del Caravaggio kao dijela pete narančaste linije Bicipolitane (Linea Arancione).

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Novi život povijesnog kina: U Firenci otvoren Giunti Odeon

Novo kino i knjižara Giunti Odeon, izgrađeno unutar povijesnog kina Odeon u Firenci, otvoreno je početkom studenog kao novo mjesto susreta, kulture, dijaloga i razmjene ideja, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA.

U blizini trga s najljepšim pogledom na Firencu nastaje novi park

Nakon niza godina uređuje se prostor bivšeg auto kampa Michelangelo koji će uskoro postati nova javna površina za odmor i opuštanje u prirodi. Budući park, smješten na brdu San Miniato ispod trga Piazzale Michelangelo, prostirat će se na površini od četiri hektara i nalazit će se uz poznati firentinski Vrt irisa (Giardino dell'Iris).

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER