Rimske biciklističke staze unapređuju se u sklopu razvijanja koncepta „15-minutnog grada“

Biciklistička staza koja povezuje sjeverno rimsko predgrađe Castel Giubileo i most Ponte Milvio u XV. rimskoj općini duga je oko 11 kilometara

S dolaskom proljeća i povećanjem broja turista Grad Rim ubrzano radi na unapređenju biciklističkih i pješačkih staza. Njihova izgradnja planira se i u sklopu razvijanja koncepta „15-minutnog grada“ u 15 odabranih gradskih četvrti.

Krajem ožujka počeli su radovi na obnovi biciklističke i pješačke staze Castel Giubileo-Ponte Milvio u XV. rimskoj općini. Sanacija dotrajalog kolnika i rekonstrukcija signalizacije izvode se na dionici dugoj preko 2,3 kilometra, a ujedno se zamjenjuju dotrajale klupe. Radovi će biti dovršeni početkom travnja.

„Obnova biciklističkih i pješačkih staza ubraja se u važnije aktivnosti koje izvodimo u gradu Rimu. Od početka mandata obnovljena su 42 kilometra staza, a s dolaskom toplijeg vremena i očekivanog porasta broja turista trudimo se osigurati funkcionalnost biciklističkih i pješačkih staza. Sada je na red došla i obnova ove biciklističke staze“, istaknula je Ornella Segnalini, savjetnica za javne radove u Gradu Rimu.

Izvrsna za laganu šetnju i vožnju bicikala, biciklistička staza Castel Giubileo - Ponte Milvio duga je oko 11 km te povezuje sjeverna rimska predgrađa s gradskom četvrti Olimpijsko selo (Villaggio Olimpico), sagrađenom za potrebe održavanja XVII. Ljetnih olimpijskih igara 1960. godine. Ova rimska četvrt jedna je od 15 gradskih četvrti u kojima se nastoji realizirati koncept „15-minutnog grada“. Naime, Olimpijsko selo raspolaže svime što jednom građaninu Rima treba te svojim stanovnicima pruža gotovo sve usluge unutar 15 minuta hoda. Građanima su u neposrednoj blizini škole, trgovine, tržnica, uredi gradske uprave, kao i bolnice, mali i veliki sportski objekti pa tako i glavni rimski stadion Stadio Olimpico.

Rimska gradska uprava tijekom 2023. godine u razvijanje koncepta „15-minutnog grada“ u svakoj od 15 odabranih četvrti namjerava uložiti oko 1,5 milijuna eura. Najveći dio sredstava uložit će se u obnovu javnog prostora i širenje pješačkih zona, a u Olimpijskom selu već se počelo s obnovom ulice Viale della XVII Olimpiade i njenom prilagodbom potrebama pješaka.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Studio Labics pobijedio na međunarodnom natječaju za redizajn područja carskih foruma u Rimu

Trajanova tržnica - Muzej carskih foruma (Mercati di Traiano - Museo dei Fori Imperiali) bio je idealan prostor za predstavljanje pobjedničkog idejnog rješenja za reorganizaciju središnjeg rimskog arheološkog područja i stvaranje nove arheološke šetnice na području carskih foruma. Na natječaju raspisanom početkom listopada prošle godine pobijedio je rad rimske arhitektonske tvrtke Studio Labics koju vode Maria Claudia Clemente i Francesco Isidori.

Sve za četvrt sata – vrijeme je za novo urbano planiranje!

Svijet se promijenio, a promijenio se i način života u gradovima. Klimatska kriza nam nameće potrebu za prilagodbom urbanog načina življenja i pronalaženjem novih rješenja kretanja, smještaja, prehrane, rada i opuštanja. Nastupilo je vrijeme za pronalaženje novih rješenja za suživot i ugodno življenje u lokalnoj zajednici.

Na mjestu nekadašnjeg bečkog željezničkog kolodvora nastaje nova gradska četvrt

Tijekom sljedećih deset godina na području nekadašnjeg bečkog Sjevernozapadnog željezničkog kolodvora (Nordwestbahnhof) u fazama će se graditi nova gradska četvrt s puno zelenila i prostora za rekreaciju. Bečanke i Bečani se tijekom sljedećih šest tjedana mogu upoznati s planom izgradnje i izraziti svoja mišljenja o novoj gradskoj četvrti.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER