Graz raspolaže s gotovo 150 javnih slavina s besplatnom pitkom vodom

Novi model fontana za piće postavlja se duž najfrekventnijih staza za trčanje i biciklizam, ali i u središtu grada

U glavnom gradu Štajerske neprestano se širi mreža punktova s besplatnom pitkom, a ove godine slavine će se postaviti na još nekoliko lokacija. Radnici Holdinga Graz neumorno rade kako bi sve ponovno bile u funkciji uoči Uskrsa.

Graz trenutačno raspolaže s gotovo 150 javnih slavina s besplatnom pitkom vodom koje građanima omogućuju osvježenje u pokretu od početka travnja pa sve do početka studenog svake godine. Tako će i ove godine sve proraditi do Uskrsa i utažiti žeđ brojnih šetača, trkača i biciklista, ali i njihovih četveronožnih ljubimaca.

Holding Graz Wasserwirtschaft razvio je novi model fontane za piće i postavio ih duž najfrekventnijih staza za trčanje i biciklizam. U međuvremenu je ovaj novi model postao vrlo popularan i na javnim mjestima, u školskim dvorištima i na igralištima, ali i na drugim lokacijama diljem Graza.

Model ima prilično jednostavan dizajn, gotovo ne zahtijeva održavanje i otporan je na vandalizam. Zahvaljujući reflektirajućim trakama i postavljanju u blizini uličnih svjetiljki, slavine su lako uočljive i u noćnim satima. Sve njihove lokacije dostupne su na interaktivnoj karti na mrežnim stranicama Graz Holdinga.

Cijena jedne slavine i njene instalacije iznosi 1.600 eura, a kako ih postavljaju radnici Graz Holdinga pogledajte u priloženom videu.

S.F. / Ekovjesnik

 

VEZANE VIJESTI

Ipak je lakše ponovno napuniti bocu vode, zar ne?

Pariška komunalna tvrtka za proizvodnju i distribuciju vode Eau de Paris pokrenula je novu kampanju koja ima za cilj potaknuti smanjenje upotrebe štetne jednokratne plastike i konzumaciju besplatno dostupne pitke vode u javnom prostoru.

U središtu Graza gradi se nova dvokolosiječna tramvajska pruga

Nova tramvajska pruga u skoroj budućnosti prometno će rasteretiti središte štajerske prijestolnice i unaprijediti javni gradski prijevoz. Projekt proširenja gradske tramvajske mreže podržava 70 % građana, dok 63 % njih smatra da će se njegovom provedbom središte grada značajno prometno rasteretiti.

Graz krajem 2025. godine dobiva 15 novih Flexity tramvaja

Dosad je diljem svijeta isporučeno oko dvije tisuće Flexity tramvaja, a prednost narudžbe iz Graza je Alstomova proizvodna lokacija u Beču. Flexity tramvaji već uspješno prometuju Bečom, Linzom, Innsbruckom, kao i Zürichom, Bruxellesom i Melbourneom, a u Grazu se očekuju u studenom 2025. godine.

Umjetnost u pijesku na glavnom trgu u Grazu

Umjetnici Marielle Heessels, Charlotte Koster, David Enguerrand i Leonardo Ugolini izrađivali su skulpture u pijesku tijekom pet dana, a njihov rad na glavnom trgu u Grazu mogli su pratiti brojni posjetitelji.

PRIJAVITE SE NA NEWSLETTER